INCAVI

Èxit de participació en la primera jornada oberta de Vins Vins Vinents dedicada a l'organització del sector

Durant el mati es van presentar experiències de països com França i Itàlia i de regions vinícoles com La Rioja i Catalunya, amb ponents internacionals

Èxit de participació en la primera jornada oberta de Vins Vins Vinents dedicada a l'organització del sector. INCAVI

Èxit de participació en la primera jornada oberta de Vins Vins Vinents dedicada a l'organització del sector. INCAVI

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Quins models d’organització del sector hi ha en altres regions vinícoles i com Catalunya pot prendre nota per incorporar models d’organització i governança en el sector de la vinya i el vi va ser el tema de debat de la primera jornada oberta de “Vins Vinents. Debat i reflexió estratègica per al futur de la vinya i el vi a Catalunya” que va tenir lloc ahir, 9 de març, a Vilafranca del Penedès.

La jornada va començar amb una primera part dedicada a les experiències i models exteriors com França, amb Fabrice Rieu, elaborador i vicepresident dels vins del Rosselló; Itàlia, amb Eugenio Pomarici, professor de la Universitat de Pàdova, i la Rioja, amb Emilio Barco, professor de la Universitat de la Rioja.

Fabrice Rieu va explicar com funcionava i s’organitzava la interprofessional “Vins du Roussillon” formada per representants del sector productiu i del sector de l’elaboració i que té entre els seus objectius, la promoció, la recerca i la transferència de coneixement i el seguiment de la qualitat dels productes. D’entre el pressupost d’aquesta organització, més del 70% es destina a la promoció i la comunicació dels vins del Rosselló amb accions la major part a França, però també arreu del món.

D’altra banda, Pomarici, en vídeo conferència, va explicar el sistema organitzatiu del Prosecco a Itàlia. El Prosecco es pot elaborar en tres Denominacions d’Origen Protegides (Prosecco DOC, Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG i Asolo Prosecco DOCG) i la coordinació que hi havia entre aquestes tres DO en qüestions de qualitat i promoció.

Per acabar la primera part de la sessió, Emilio Barco va presentar el funcionament de la DOC Rioja i les seves característiques des del punt de vista de la producció, el producte, el mercat, els agents econòmics i el marc institucional. També va presentar les línies bàsiques i debats oberts del pla estratègic 2020-30 de la Rioja.

En la segona part de la jornada, es van presentar experiències exteriors d’empreses i organitzacions catalanes amb Ramon Raventós, del Grup Codorníu, Josep Ma Pujol Busquets, d’Alta Alella, i Jesus Mora, coordinador general de la Conferència Espanyola de Consells Reguladors Vitivinícoles.

Espai de debat i canal Participa

Després de les ponències hi va haver una hora de debat amb aportacions dels ponents i els assistents durant la qual es va opinar sobre l’organització i la governança del sector vitivinícola català. També es va anunciar que ja està obert el nou canal Participa al web de la Generalitat de Catalunya sobre Vins Vinents. Un espai digital que facilita la proposició d’idees i accions per part dels agents del sector i la ciutadania pel futur de la vinya.

El canal Participa, que es pot visitar a https://participa.gencat.cat/processes/vinsvinents, s’hi anirà recopilant tot el material dels grups de treball i de les jornades obertes i hi ha ja actiu un espai per recollir les propostes, organitzat segons els diferents eixos que s’han establert per part dels grups de treball i el comitè científic dels Vins Vinents.


El full de ruta per impulsar el vi català en el període 2020-30

Vins Vinents neix de la voluntat manifesta de l'INCAVI i l'AVC d'organitzar un gran congrés sectorial per proposar estratègies de futur, amb l'acord del Consell Assessor de l'INCAVI, format per les dotze denominacions d'origen catalanes, JARC, Unió de pagesos, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Institut del Cava, Pimecava, ACC1Ó, Prodeca i els Departaments d'Agricultura, Empresa i Coneixement, Salut i Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Vins Vinents va començar el mes de novembre de 2019 i durarà fins al juny del 2020 i reuneix els principals agents del sector vitivinícola.

Fins a data d’avui, s'han creat quatre grups de treball que, actualment, estan debatent de forma interna els reptes i oportunitats del vi en cada un d'aquests àmbits:
• Organització del Sector, on es debat sobre normativa, coordinació, autogovern, vertebració del territori, rendibilitat del sector, etc.
• Economia i Mercats, sobre sobre tendències, cadena de valor, distribució, canals de venda i diversificació econòmica, etc.
• Recerca, desenvolupament i Transferència Tecnològica sobre el canvi climàtic, l'economia circular, la salut, la sostenibilitat, etc.
• Comunicació i cultura del vi amb aspectes com l'enoturisme, els mitjans de comunicació, els joves i el vi, els continguts, internet i els valors del vi, etc.

I actualment estant tenint lloc diferents jornades obertes per presentar línies estratègiques i recollir propostes. Un debat que també es podrà fer on-line al canal Participa.

Finalment, el mes de juny de 2020 tindrà lloc una gran jornada final on es presentaran les conclusions i l'estratègia del sector vitivinícola en el període 2020-2030.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local