Crisi del coronavirus

El servei estatal d'ocupació automatitza els tràmits però admet que el pagament de l'atur pot demorar-se

Les persones afectades per ERTO no hauran de fer cap gestió per cobrar la prestació perquè se n'encarregarà l'empresa

ACN Madrid 27-03-2020 13:36 Lectures 3389
Pla tancat de l'interior de la cuina del restaurant Semproniana, un dels negocis de Barcelona que serveix menjar a domicili. ACN

Pla tancat de l'interior de la cuina del restaurant Semproniana, un dels negocis de Barcelona que serveix menjar a domicili. ACN

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ha automatitzat els tràmits de sol·licitud de l'atur davant l'allau de peticions que ha rebut però alerta que el pagament de les prestacions "pot demorar-se" tenint en compte "el volum d'expedients". A Catalunya, ja hi ha 407.000 treballadors que passaran a cobrar l'atur perquè més de 51.300 empreses han presentat un Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO). Per facilitar tot el procés, les persones afectades no hauran de fer cap gestió, ja que se n'encarregarà l'empresa. Les companyies que presentin un expedient són les que han de fer la sol·licitud col·lectiva de les prestacions d'atur en nom del personal, que només haurà d'autoritzar l'empresa perquè enviï les seves dades.

En un comunicat, el SEPE explica que ha articulat un procediment específic perquè les empreses que han presentat un ERTO vinculat al covid-19 comuniquin les dades de cada treballador afectat i ha posat a disposició de les companyies una plantilla sobre com fer aquest enviament. Aquest procés el poden fer tant les empreses com les seves assessories.

Els treballadors no s'han de dirigir al SEPE per a fer cap gestió ni per consultar l'estat del seu expedient, que es tramitarà de manera automàtica. Tampoc han de sol·licitar cap cita prèvia.

Totes les persones que s'acullin a un expedient de regulació de l'ocupació temporal relacionat amb el covid-19 tindran dret a atur encara que no hagin cotitzat el període mínim.

Degut a l'emergència sanitària, les oficines del SEPE no atenen el públic de forma presencial però se segueix treballant per tramitar les sol·licituds i s'han reforçat els mitjans d'atenció no presencial.


Persones no afectades per ERTO

D'altra banda, les persones que s'han quedat sense feina però no estan afectades per un ERTO sí que hauran de presentar una sol·licitud al SEPE a través de la seu electrònica, del servei d'atenció telefònica o amb el formulari de pre-sol·licitud disponible durant el període de vigència de les mesures extraordinàries.

L'elevat nombre de trucades de persones que volien tramitar l'atur ha saturat les línies del servei estatal d'ocupació, tot i que s'ha ampliat l'horari d'atenció.

En tot cas, demanen que la petició es faci per una via, ja que fer-ho per diferents mitjans seria "redundant" i "només serviria per retardar l'atenció". El SEPE iniciarà la tramitació i es posarà en contacte amb el treballador tan aviat com puguin.

El decret d'estat d'alarma va suspendre els terminis administratius, que no corren, i per tant, no es perdran dies de dret d'atur per presentar la sol·licitud fora dels 15 dies de termini habitual. De la mateixa manera, les pròrrogues de subsidis no s'han de sol·licitar i es mantindrà el pagament durant sis mesos.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No