Desescalada del confinament

Els concessionaris preparen la reobertura reivindicant l'ús del vehicle privat: "És més segur que el transport públic"

La patronal critica el tall de carrers a Barcelona i demana a l'Ajuntament que faci marxa enrere

Un mecànic desinfecta un cotxe a l'arribada al concessionari, el 6 de maig de 2020. ACN

Un mecànic desinfecta un cotxe a l'arribada al concessionari, el 6 de maig de 2020. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els concessionaris preparen la represa de l'activitat en les pròximes setmanes, amb l'adopció de protocols de neteja i desinfecció a les àrees de venda i taller. El sector es mostra il·lusionat amb poder tornar a aixecar aviat la persiana i aprofita per reivindicar-se en l'actual moment de crisi sanitària. El president de la Patronal Catalana d'Automoció (Fecavem), Jaume Roura, assegura a l'ACN que davant la pandèmia el vehicle privat és "més segur" que el transport públic perquè evita l'acumulació de gent. Roura admet, però , que serà complicat recuperar un ritme de vendes òptim –es preveu una caiguda de fins al 60%– i critica decisions com el tall de carrers a Barcelona. Diu que penalitza la mobilitat privada i demana revertir la mesura.

"Tenim molta il·lusió per tornar a estar operatius", exclama el president de la patronal, Jaume Roura, després de dos mesos de tancament total del sector. El sector assegura que la situació és crítica a nivell econòmic i fica el seu objectiu en poder "sobreviure" fins al 31 de desembre d'aquest any.

"Si una empresa no fa calaix és impossible que pugui atendre les seves responsabilitats impositives i laborals. Donarem l'any per perdut", explica Roura. Pel que fa a les xifres, els concessionaris preveuen una caiguda d'entre un 50% i un 60% de la facturació anual, unes xifres, diu Roura, molt semblants a les de l'anterior crisi econòmica.

En aquest sentit, el president de la patronal demana a l'administració que ajudin les empreses per facilitar la recuperació i garantir que no es perden llocs de treball. Una de les mesures que no ha agradat al sector és la "pacificació" de carrers en algunes grans ciutats, com Barcelona, on la mobilitat privada, asseguren, es veurà limitada pels talls de circulació.

"L'Ajuntament hauria de prendre mesures amb més cura i comptar amb l'opinió dels veïns i de les empreses. Tancar carrers és perillós i perjudicial", afirma. "Hem de paralitzar aquestes decisions. Toca reflexió i no prendre decisions precipitades", afegeix el president de la patronal.

Jaume Roura també ha lamentat el nou calendari per al desconfinament proposat pel Govern, que manté bona part del territori en la fase 0. "Ens pot provocar algun entrebanc", admet Roura. Tot i això, confia que els concessionaris puguin començar a operar en els pròxims dies gràcies a l'adopció d'uns estrictes protocols de seguretat.

"Evidentment hem de complir amb les normes i tenim clar que el més important és la salut, però tal com hem preparat la nostra desescalada considerem que no hi ha d'haver cap problema perquè ens deixin treballar", ha explicat el president de la Patronal Catalana d'Automoció.

Netejar els punts de suport i desinfectar amb ozó

En aquest sentit, els concessionaris es comencen a preparar per estar a punt per a la reobertura. És el cas del concessionari Volvo de Mataró, que ja ha integrat els protocols de seguretat i neteja per protegir treballadors i clients. La neteja dels punts crítics del vehicle a l'entrada i sortida és clau, segons ha explicat a l'ACN el cap del taller, Francisco Salazar.

En aquest sentit, els mecànics netejaran de manera específica les maneres de les portes, el volant, el cinturó, el canvi de marxes, el panell de navegació i els punts de suport més habituals per minimitzar el risc de contagi. A més, a tots els cotxes se'ls fa, tant a l'entrada com a la sortida, una neteja amb ozó per eliminar les possibles bacteris que hi hagi en l'ambient.

"La recepció serà molt més llarga i s'haurà de planificar molt més", ha explicat Salazar. A nivell intern, el concessionari també té un sistema de treball perquè els operaris que revisen els vehicles no hagin d'interactuar entre ells i es puguin mantenir en tot moment les distàncies de seguretat.

El mateix protocol que al taller s'aplicarà també a la zona comercial, però amb la diferència que els vehicles s'hauran de desinfectar més sovint, cada vegada que un client nou vulgui veure o provar un mateix vehicle. A més, un cop al dia es farà una desinfecció general del concessionari per evitar la propagació del virus en l'ambient.

En aquest taller de Mataró asseguren que ja hi ha una important llista de clients esperant la reobertura.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local