Crisi del coronavirus

La CGT denuncia les males condicions laborals que pateixen els treballadors del servei d'ocupació: "El SEPE no pot més"

La plantilla és insuficient, no cobra hores extres i està farta de trobar-se enmig d'una guerra entre Govern i Estat

ACN/ Aina Martí Barcelona 21-05-2020 21:33 Lectures 2470
Captura de pantalla de la pàgina web del SEPE, temporalment fora de servei. Col·legi de Gestors

Captura de pantalla de la pàgina web del SEPE, temporalment fora de servei. Col·legi de Gestors

El col·lapse en la tramitació dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per part del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) es deu a les males condicions laborals de la plantilla, que és insuficient i es veu obligada a treballar moltes hores extres, algunes de les quals no s'estan pagant i s'ofereixen compensar amb dies d'assumptes propis, ha denunciat la CGT en un comunicat. El sindicat creu que els 81 treballadors que s'han contractat a Catalunya no són prou i assegura que la plantilla està envellida i les places de jubilacions s'haurien d'haver cobert "abans". "El SEPE no pot més", assegura la CGT que, a més, diu que els empleats estan "farts de trobar-se enmig d'una guerra bruta i absurda" entre la Generalitat i l'Estat.

El personal està dedicant moltes hores fora de jornada, tardes i festius amb els seus propis recursos, des de casa amb el seu ordinador, llum, telèfon i tot al que cal per teletreballar, explica el sindicat, que assegura que el SEPE "no pot més" perquè "és un servei públic al qual mai se li ha donat la deguda importància".

La mitjana d'edat de la plantilla és de més de cinquanta anys i en els darrers temps molts s'han jubilat. Des de l'inici de la crisi sanitària, l'administració ha contractat més de 1.000 persones a l'Estat, 81 per a tot Catalunya, en interinatge.

Aquest personal "arriba tard i malament", segons el sindicat, que creu que les places s'haurien d'haver cobert molt abans, ja que els nou vinguts estan fent formació i no poden fer feina efectiva.

D'altra banda expliquen que hi ha hagut "un nombre de baixes important" per contagis de la covid-19 i denuncien la falta de prevenció a molts serveis provincials. "La manca de seguretat i salut als centres de treball implica que hi hagi més gent de baixa, com passa arreu i per tant, encara fa més necessari més contractació per cobrir aquestes baixes", insisteixen.

El personal és "plenament conscient" que són un servei públic i estan fent "un munt d'hores extres que no s'estan pagant", segons la CGT. La solució del SEPE és oferir més dies d'assumptes propis, una decisió que , pel sindicat, no és l'adequada perquè agreujaria la manca de personal. D'altra banda, asseguren que a la direcció provincial de Barcelona "es cobra menys pels dies festius treballats i es regala l'excés horari dels laborables".

Les dificultats amb què es troben les persones que volen contactar el número telefònic del SEPE s'expliquen per la manca de persones dedicades a aquesta tasca que està "mal pagada" tot i ser una de les "més dures a desenvolupar a nivell psicològic".

El sindicat també s'ha queixat dels problemes constants que ofereix el programari informàtic per a tramitar els expedients. "Quan el programa del SEPE deixa de respondre no podem seguir treballant. I això passa cada dos per tres amb la desesperació que això comporta als mateixos treballadors i treballadores que dediquen hores i hores a no poder resoldre problemes davant de l'ordinador", detalla el comunicat.

A més, els representants dels treballadors han aprofitat per explicar que estan "farts" de veure com aquelles persones que haurien d'encarregar-se de gestionar els recursos públics, és a dir la Generalitat i L'Estat "no són efectius a l'hora de posar solucions i més aviat, alguns encara posen més pals a les rodes". En aquest sentit, assenyalen directament al secretari de Treball del Govern, Josep Ginesta, a qui demanen que "abans de reclamar ofereixi solucions" i a qui acusen de tenir una motivació "merament política" i "allunyada de la preocupació per si els treballadors cobren o no, als quals fa servir com a simple pretext per a realitzar un atac polític al govern central".

"Estem farts de trobar-nos enmig d'una guerra bruta i absurda, de '.. i tu més' entre la Generalitat de Catalunya i L'Estat", conclou el comunicat.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No