Dincat Plena Inclusió

Dincat exigeix que l'Ingrés Mínim Vital es modifiqui per incloure les persones amb discapacitat intel·lectual

La federació demana que s'eliminin barreres que impedeixen o dificulten que el col·lectiu accedeixi a la prestació

Pla general de la manifestació d'AEES DINCAT davant la delegació del govern espanyol l'11 d'abril de 2019. ACN

Pla general de la manifestació d'AEES DINCAT davant la delegació del govern espanyol l'11 d'abril de 2019. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dincat denuncia que l'Ingrés Mínim Vital discrimina les persones amb discapacitat intel·lectual i reclama que es modifiqui la regulació per fer-la "més inclusiva". Segons la federació d'entitats, no s'han tingut en compte les dificultats del col·lectiu per accedir al mercat laboral ni els elevats sobrecostos que comporta la discapacitat. A més, l'associació diu que tal com està plantejada la prestació requereix sol·licitar-la com a unitat de convivència. Tanmateix, asseguren, les persones amb discapacitat intel·lectual es veuen sovint obligades a romandre a casa dels seus familiars per falta d'ingressos i, si la regulació no es modifica, la seva situació de pobresa quedaria "camuflada" per la suma dels ingressos de les seves famílies.

Per això, Dincat reclama que la nova llei reconegui les persones amb discapacitat intel·lectual com una "unitat de convivència especial" independent del seu grup familiar per tal de garantir el seu dret a assolir una vida autosuficient.

D’altra banda, reclamen l'eliminació de l'article que impedeix sol·licitar la prestació a les persones adultes amb la capacitat modificada jurídicament, és a dir, que necessiten suport per a poder prendre decisions i requereixen d'un representant legal.

Actualment, recorden, la regulació estableix que les persones titulars de la prestació l'han de sol·licitar per si mateixes, un requisit que consideren que exclou moltes persones amb discapacitat intel·lectual que necessiten el suport d'algú per fer-ho.

"Cal eliminar totes les barreres que dificulten a les persones amb discapacitat intel·lectual l'accés a una vida digna", reclama Carles Campuzano, director de Dincat.

Un col·lectiu amb alt risc de pobresa

Dincat recorda que existeix una relació directa entre discapacitat i pobresa, especialment per les dificultats d'accedir al mercat laboral.

A Catalunya, destaquen, tan sols una de cada tres persones amb discapacitat d'especials dificultats està treballant i a banda ha de fer front als "sobrecostos" que comporta la discapacitat i les atencions que requereix. En aquest sentit, Dincat reclama que es tingui en compte aquesta particularitat i s'impulsin mesures com ara un complement com el complement de monoparentalitat que recull la llei.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local