Desescalada del confinament

Alta ocupació a càmpings del Garraf i masies de l'Alt Penedès en el primer cap de setmana d'arribada de barcelonins

Els allotjaments omplen entre el 70 i el 90% de les places, xifra inesperada en l'actual conjuntura sanitària

Pla general d'una família desplegant el tendal de la seva autocaravana en l'arribada a un càmping de Sitges, el 12 de juny del 2020. ACN

Pla general d'una família desplegant el tendal de la seva autocaravana en l'arribada a un càmping de Sitges, el 12 de juny del 2020. ACN

Els càmpings del Garraf i les cases rurals de l'Alt Penedès es preparen per l'arribada massiva de barcelonins, en el primer cap de setmana del desconfinament en què es permet la mobilitat amb la capital catalana i l'àrea metropolitana. El Gremi d'Hostaleria de Sitges constata que Barcelona i el seu entorn són un mercat "clau" per reactivar l'activitat turística. Els dos càmpings del municipi reobren aquest divendres després de tres mesos tancats i ho fan amb una ocupació de més del 90%, xifra "inesperada" tenint en compte la crisi de la covid-19, reconeix el sector a l'ACN. A l'Alt Penedès, les cases rurals es van posar tímidament en marxa fa una setmana però aquest divendres ja estan gairebé totes operatives i freguen el 75% d'ocupació.

El Gremi d'Hostaleria de Sitges apunta que la unificació sanitària del Garraf i l'Alt Penedès amb Barcelona i l'àrea metropolitana "es demanava des de feia dies per poder impulsar l'hoteleria i la restauració". "Si no hi ha possibilitat de moviments entre regions sanitàries ni països, el mercat emissor més important és Barcelona", subratlla a l'ACN el president del gremi, Oskar Stöber, que assegura que "hi ha una quantitat molt important de persones que desitja sortir de cap de setmana a prendre el sol i seure davant del mar". "I Sitges està ben posicionat", afegeix.

Des del Càmping el Garrofer ho subscriuen i asseguren que "no tenia gaire sentit" obrir si només es permetia la mobilitat entre el Garraf i l'Alt Penedès. El director d'aquest càmping, Yago Figueras, celebra que dilluns s'unifiqués la regió sanitària i es permetessin els desplaçaments al conjunt de Barcelona. "Automàticament vam començar a rebre trucades per fer reserves per aquest cap de setmana", apunta Figueras, que destaca que l'ocupació s'ha disparat fins el 93%.

Des del mateix càmping asseguren que els dos últims anys hi ha hagut una ocupació similar durant el mes de juny. Matisen, però, que la "sorpresa" és que aquest 2020 hi hagi tan bones dades el primer cap de setmana després de tres mesos de confinament i en el marc d'una crisi sanitària.

Segons la Direcció d'aquest establiment, durant la resta del mes de juny es preveu una "molt bona" ocupació, mentre que al juliol l'escenari és més "fluix". Recorden que el càmping és allotjament oficial del festival Vida de Vilanova i la Geltrú, i la seva cancel·lació els ha fet perdre tot un cap de setmana en què estaven plenes les 1.500 places del recinte. De cara a l'agost, les previsions van tímidament a l'alça. Una situació que el Gremi d'Hostaleria de Sitges extrapola a la resta d'allotjaments del municipi

Pel que fa a les mesures de seguretat implementades al càmping arran de la crisi de la covid-19, Yago Figueras destaca que han hagut de restringir espais com les dutxes i els lavabos per garantir una reducció dels aforaments i el compliment de les distàncies de seguretat. També s'ha reforçat la cartelleria per recordar les mesures de protecció bàsiques i s'ha marcat un horari restringit a la piscina: els usuaris només hi podran estar durant una hora, amb un màxim de 50 persones per torn.

Situació desigual als càmpings de Vilanova

Mentrestant, a Vilanova i la Geltrú els tres càmpings van a ritmes diferents. Un d'ells es mantindrà tancat fins el 24 de juny, mentre els altres dos van obrir a principis de mes. Des d'un dels establiments expliquen que hi ha nombrosos clients que tenen la seva caravana instal·lada de forma permanent, i la previsió és fregar un 65% d'ocupació aquest cap de setmana. Més baixa és la dada a l'altre càmping que també és en marxa, on el client de temporada suposa un 15% del total. Aquest cap de setmana no esperen gaires visitants i confien que les reserves s'animaran a partir del juliol.

Les masies de lloguer íntegre, "súper buscades"

A l'Alt Penedès, els allotjaments rurals aplaudeixen la resposta que han tingut els clients procedents de Barcelona i l'àrea metropolitana per a aquest cap de setmana. Mentre la setmana passada hi havia menys de la meitat de masies obertes i l'ocupació no va arribar al 15%, aquest divendres estan pràcticament totes operatives i freguen el 75% de places plenes. La xifra és superior a la registrada a mitjans de juny de l'any passat.

"Haver avançat de fase i quedar exclosos de la resta de Barcelona, inclòs el Baix Llobregat, va ser un cop molt dur pel sector", explica a l'ACN el president de l'associació Masies del Penedès, Raimon Olivella, que defineix la situació de fa una setmana com a "frustrant" i "angoixant". Un escenari que va canviar completament des que dilluns es va autoritzar la mobilitat amb la capital catalana, moment en què van disparar-se les reserves.

La demanda ha estat tanta que moltes cases han hagut de derivar clients a altres allotjaments rurals. Les peticions s'han centrat especialment en les masies de lloguer íntegre. "Van súper buscades", explica Olivella, mentre assegura que els clients mostren una "gran preocupació" per no haver de compartir cap espai amb altres hostes, per tal d'evitar el risc de transmissió de la covid-19. El segon tipus d'allotjament més sol·licitat és aquell amb poques zones compartides, mentre que les reserves a masies de lloguer d'habitacions són residuals.

A les cases amb espais compartits, Olivella apunta que han tancat algunes zones –com les àrees d'oci amb futbolí-, mentre a altres espais han creat divisions per a què cada grup utilitzi només una zona. És el cas de les terrasses tipus 'chill out', on es reparteixen els bancs, per exemple. Pel que fa a les piscines, s'assignen determinades hamaques a cada allotjament.

Entre les mesures de seguretat incorporades arran de la crisi sanitària, hi ha la signatura d'una "declaració de bona voluntat" per part dels hostes, segons explica Olivella. Es tracta d'un document que els allotjaments envien als clients abans de l'estada per a què afirmin que no tenen símptomes compatibles amb la covid-19 ni han estat en contacte amb cap infectat durant els últims 15 dies. "És una declaració voluntària que dona seguretat a l'establiment", diu.

Amb les cases ja operatives i una ocupació elevada, l'associació Masies del Penedès afronta ara els mesos de juliol i agost amb cert optimisme. Als 40 establiments de l'entitat constaten com, malgrat les anul·lacions de turistes estrangers, estan creixent les peticions de visitants catalans, els quals fan reserves de llarga durada. En alguns casos, demanen les cases per a tres o quatre setmanes. "Són clients que no volen anar a fer gaires visites, sinó que prioritàriament volen pau, tranquil·litat, seguretat i privacitat", explica Olivella.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!