Fase 3 del desconfinament

L'oci nocturn de Vilanova i Sitges es reactiva a l'expectativa de la nova regulació de la Generalitat

Els bars musicals i discoteques desitgen que el Govern permeti la lliure mobilitat dels clients dins els locals

ACN/ Gemma Sánchez Vilanova i la Geltrú 18-06-2020 18:01 Lectures 3821
L'oci nocturn de Vilanova i Sitges es reactiva a l'expectativa de la nova regulació de la Generalitat. ACN/ Gemma Sánchez

L'oci nocturn de Vilanova i Sitges es reactiva a l'expectativa de la nova regulació de la Generalitat. ACN/ Gemma Sánchez

Bona part de l'oci nocturn de la comarca del Garraf reobrirà a partir d'aquest cap de setmana després de tres mesos de tancament forçós per la covid-19. Ho faran, però, a l'expectativa de quin és el detall de la nova normativa de la Generalitat per a bars musicals i discoteques. Lamenten que la regulació de l'estat espanyol els impedís obrir fins ara i que marqués un aforament del 33% amb l'obligació de fer seure els clients. Ara desitgen que el govern català permeti la lliure mobilitat dins els locals amb l'obertura de les pistes de ball a curt termini. "La nostra essència és la música. Una pista de ball sense poder ballar és com anar a un museu sense quadres", reivindica l'Associació de Bars Musicals del Carrer del Pecat de Sitges.

Els darrers dies, els locals d'oci nocturn han tingut les terrasses obertes però reclamaven insistentment rebre clients a l'interior, un pas que ara ja poden fer gràcies a l'entrada del Garraf a la fase 3. La ràpida fi de l'estat d'alarma decretada per la Generalitat, però, ha enxampat pubs i discoteques en ple procés de reobertura i ara es troben a l'expectativa de conèixer el detall de les normes marcades pel govern català.

De moment, només saben que el Govern estableix fins el 25 de juny un 50% d'aforament per a tots els espais tancats. Després, el distanciament social serà, a priori, la clau per regular el volum de gent dins els locals. Els empresaris desconeixen, però, si podran fer plenament la seva activitat. La principal incògnita és saber què passarà amb els espais de ball.

A Vilanova i la Geltrú, la discoteca La Daurada està enllestint els preparatius per posar en marxa la zona de la pista de ball amb un nou format de taules i cadires. Tot i que l'actual regulació els permet obrir ja aquest cap de setmana, ho endarreriran fins la nit de la revetlla de Sant Joan "per motius logístics".

"El sector de les sales de concerts i de festes hem de viure la nostra pròpia desescalada", diu el director de Comunicació d'aquesta discoteca, Orlando Palacios. En declaracions a l'ACN abans de saber que la Generalitat limita l'aforament del 50%, Palacios reclamava que a l'oci nocturn es permeti com a mínim un 66% amb la gent ballant "amb mascaretes i amb totes les mesures de seguretat".

"Una discoteca on no es pugui ballar, perd tot el sentit", s'exclama. Des del sector estenen la mà a desplegar mesures per garantir la seguretat i el control de la propagació de la covid-19. Per exemple, proposen que les entrades als locals siguin nominals, per poder seguir la traçabilitat d'un hipotètic contagi.

Palacios lamenta que les restriccions que hi havia fins ara feien que els negocis no poguessin contractar tots els treballadors habituals, ja que els límits d'aforament fan reduir el volum de feina, alhora que tampoc es permet posar en marxa tot l'engranatge artístic de l'oci nocturn, com l'equip de ballarins. En aquest sentit, assegura que a La Daurada han passat de tenir contractades 150 persones l'estiu del 2019 a una plantilla que ara per ara és de 29 treballadors.

Sitges tem per les aglomeracions fora dels pubs

A Sitges, el Gremi d'Hostaleria preveu que tots els bars d'oci nocturn obriran entre aquest mateix dijous i demà divendres. En el marc d'aquesta tornada a la feina, insten la Generalitat i l'Ajuntament de Sitges a reforçar la vigilància a les zones d'oci nocturn més urbanes, on ja hi ha hagut petites aglomeracions de gent durant l'obertura de terrasses. Reclamen el desplegament d'agents cívics i més presència dels Mossos d'Esquadra.

A la icònica zona coneguda com a 'Carrer del Pecat', l'Associació de Bars Musicals celebra la fi de l'estat d'alarma i desitja que la Generalitat autoritzi l'obertura de les zones de ball dels locals. "Estàvem esperant amb candeletes poder obrir, i el nostre tarannà i essència són la música i el ball", destaca a l'ACN el president de l'entitat i propietari dels pubs Pachito i Everlasting, Damià Orts. Des de l'associació consideren que "no té massa sentit" fer seure els clients a l'espai on hauria d'haver el ball, però admeten que s'ajustaran a la restricció fins que sigui necessari.

Orts aplaudeix l'anunci de la Generalitat respecte la supressió dels límits d'aforaments, si bé també es mostra expectant a conèixer la lletra petita de la normativa que hauran de complir a partir del 25 de juny. Assegura que està "esperançat" amb l'obertura de l'interior dels locals, ja que la resposta dels clients durant els dies que han funcionat les terrasses "ha estat molt bona".

Al mateix temps, destaca que obrir els locals permetrà esponjar l'acumulació de gent que hi ha hagut a l'exterior els darrers dies. "Era pitjor el remei que la malaltia", assegura, en referència a l'impediment que hi havia fins ara d'entrar a l'interior com a mesura preventiva per evitar el contagi de la covid-19.

Ara que ja poden obrir tots els locals, l'Associació de Bars Musicals del Carrer del Pecat afronta la temporada d'estiu amb bones previsions però també certs dubtes sobre el ritme d'activitat dels propers mesos. Preveuen que el juliol serà un període de "transició" i creuen que a l'agost hi haurà realment un consum "intens" a tot l'oci i hostaleria.

Més incertesa mostren des de la discoteca New Ricky's, que descartaven obrir amb la normativa de l'estat espanyol -33% d'aforament i clients asseguts-. Ara que la Generalitat flexibilitza les restriccions, estudiaran si poden aixecar la persiana les properes setmanes. El propietari, Manolo Rodríguez, veu essencial que es permeti l'obertura de la pista de ball. Si es requereix un distanciament social que implícitament suposi limitar l'aforament, estudia crear dues sessions de ball cada nit, en comptes de mantenir l'entrada oberta ininterrompudament com és habitual.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No