Crisi a la indústria

Els treballadors de Robert Bosch es manifesten a l'entorn de la fàbrica per exigir una solució alternativa al tancament

El comitè d'empresa s'avé a negociar 50 acomiadaments a curt termini si la companyia endarrereix la data de clausura

ACN/ Gemma Sánchez Castellet i la Gornal 07-10-2020 17:20 Lectures 2466
Els treballadors de Robert Bosch es manifesten a l'entorn de la fàbrica per exigir una solució alternativa al tancament. ACN

Els treballadors de Robert Bosch es manifesten a l'entorn de la fàbrica per exigir una solució alternativa al tancament. ACN

Gairebé tota la plantilla de Robert Bosch a Castellet i la Gornal, formada per 300 treballadors, s'ha manifestat aquest dimecres en una marxa lenta prop de la fàbrica. Malgrat la protesta pretenia tallar l'N-340, els Mossos d'Esquadra han denegat el permís i els treballadors s'han hagut de conformar amb impedir el trànsit de dues vies secundàries. L'objectiu ha estat "fer tota la pressió possible" per evitar el tancament de la fàbrica i aconseguir que una altra empresa se'n faci càrrec. El comitè d'empresa persisteix en "demanar temps" per avaluar una re industrialització de la planta i assegura que està disposat a negociar 50 acomiadaments a curt termini si Bosch endarrereix la data de tancament, anunciada per al 30 de juny.

Després d'una multitudinària assemblea a les portes de la fàbrica –on es manté una vaga indefinida des de dilluns-, els treballadors han protagonitzat una lenta i silenciosa manifestació a l'entorn de la planta, tallant la carretera local BV-2117 amb crits puntuals de "Robert Bosch no es tanca". Flanquejats pels Mossos d'Esquadra, els manifestants no han pogut arribar a tallar l'N-340, com era la seva aspiració inicial, i finalment s'han desplaçat pel voral de la nacional fins arribar a la carretera de Castellví de la Marca.

"No ens queda més remei que endurir les accions de protesta", ha remarcat aquest dimecres el líder de CCOO al comitè d'empresa, Josep Anton Llenas, tot lamentant que la direcció de Bosch "no dona el braç a tòrcer" en les seves intencions de tancar la fàbrica de motors per a neteja parabrises i acomiadar els 300 treballadors. "Ara només ens queda seguir lluitant, seguir reclamant que es retiri l'ERO i, sobretot, que s'allargui el termini de fi d'activitat per tenir un temps prudencial per estudiar alternatives", ha afegit.

En aquest sentit, el president del comitè d'empresa i cap de files d'UGT, Carlos Teruel, ha detallat que la Generalitat té constància de dues empreses que possiblement estarien interessades en quedar-se la fàbrica de Castellet. Així els ho van traslladar en una reunió celebrada dilluns, si bé Teruel ha apuntat que no se'n van concretar els noms ni els objectius.

El president del comitè creu que aquesta seria una bona alternativa "sempre i quan vingui una empresa que tingui garanties de futur". "No volem trobar-nos que, d'aquí a quatre dies, tenim més problemes dels que ja tenim ara", ha advertit.

Aquests possibles compradors s'estudiaran ara en una comissió tripartida entre el comitè d'empresa, la gerència de Bosch i representants de l'administració –amb membres de la Generalitat i probablement també del govern espanyol-.

Amb aquesta alternativa sobre la taula, el comitè s'ha ofert a negociar un ERO a curt termini per a 50 treballadors, amb jubilacions anticipades i baixes voluntàries. Puntualitzen, però, que només negociaran aquests acomiadaments si Bosch endarrereix la data de tancament i dona més temps per estudiar les propostes de re industrialització de la planta.

Mentrestant, la plantilla preveu mantenir la vaga fins el 14 d'octubre, data en què acaba el termini oficial de 30 dies per negociar l'ERO plantejat per la companyia. Els treballadors no descarten estendre l'aturada durant més dies si les dues parts acordessin allargar les negociacions.

Energia

Som o no som capaços d'organitzar-nos per produir l'energia que necessitem?

Jordi Cuyàs i Soler

El juny del 2020 vaig publicar un article optimista, en el que deia que estava convençut de que les comarques del Penedès estàvem a punt per posar-nos a produir energia, tant amb el lideratge del sector públic com des d'empreses privades del territori

ENQUESTA WEB

Amb la mirada posada al 9 de maig, data en què decau l'estat d'alarma, el Govern preveu l'escenari que es pugui aixecar el toc de queda nocturn si les dades actuals es consoliden

El 9 de maig s'aixeca l'estat d'alarma. Creus que és necessari mantenir el toc de queda?


No