Turisme sostenible

Finalitza la fase de diagnosi de l’estudi de capacitat de càrrega de Sitges

L’Organització Mundial del Turisme ha escollit Sitges com a destinació compromesa amb la sostenibilitat i destaca l’estudi de la capacitat de càrrega com una acció per avançar cap a una gestió integral i sostenible de la destinació

Finalitza la fase de diagnosi de l’estudi de capacitat de càrrega de Sitges. Ajuntament de Sitges

Finalitza la fase de diagnosi de l’estudi de capacitat de càrrega de Sitges. Ajuntament de Sitges

En el marc de l’aposta de Sitges per un model de desenvolupament sostenible, la regidoria de Turisme finalitza la fase de diagnòstic de l’estudi de capacitat de càrrega de la vila i s’inicia la fase de de redacció del pla d’acció, que ha de concloure amb una relació de mesures concretes a implementar.

La posada en marxa de l’estudi de Capacitat de càrrega és conseqüència de l’acompliment del Pla d’Acció Biosphere que anualment es treballa conjuntament amb el sector privat en aquest context de millora continua fixada per la certificació. Sitges està certificada com a Biosphere Destination des de l’any 2016, i valida l’aposta de la vila per un model de desenvolupament sostenible i equilibrat tant d’es d’un punt de vista econòmic, ambiental, cultural i social, i que implica haver de treballar en un procés de millora continuada per mantenir i renovar anualment la certificació.

L’objectiu de l’estudi de Capacitat de càrrega ha estat elaborat per l’empresa in2destination i finançat per la Diputació de Barcelona. In2destination és una firma d’investigació i consultoria especialitzada en l’àmbit turístic i partner de les Nacions Unides. Han desenvolupat una metodologia pròpia per detectar alertes i possibles oportunitats de millora dels territoris estudiant 93 indicadors dividits en 5 àrees com són la governança, la territorial, l’econòmica, l’àrea social i la mediambiental. 

L’estudi a Sitges inicialment neix amb la idea d’analitzar concretament la zona del Racó de la Fragata i el Passeig de la Ribera donat que és un espai de la vila molt concorregut i on s’hi celebren molts dels esdeveniments del ric i complert calendari anual, però donada la pròpia dinàmica de l’estudi i la metodologia emprada, s’ha apostat per fer la diagnosi general del municipi tenint en compte tant la capacitat de càrrega física, la real i l’efectiva.

Per obtenir els resultats i estudiar els 93 indicadors, s’han analitzat més de 150 documents i estudi previs, s’ha fet treball de camp realitzant 2 recomptes, 13 entrevistes personals, 3 grups focals i 6 sessions de treball específic amb la regidoria de Turisme.

Els resultats d’aquesta primera fase reflecteixen que hi ha oportunitats de millora en totes les àrees abordades, especialment en l’àmbit territorial i social.

Organització Mundial del Turisme

L’Organització Mundial del Turisme (OMT) en el marc de la iniciativa One Planet ha escollit Sitges com a destinació compromesa amb la sostenibilitat i destaca l’estudi de la capacitat de càrrega com una acció per avançar cap a aquesta gestió integral i sostenible de Sitges com a destinació turística per continuar millorant en competitivitat, innovació, sostenibilitat i inclusió. Podeu trobar l’article en el següent enllaç.

El Programa de Turisme Sostenible One Planet té per objectiu millorar els impactes del desenvolupament sostenible del sector turístic per al 2030, a través del desenvolupament, promoció i ampliació de pràctiques de consum i producció sostenibles que impulsin l’ús eficient dels recursos naturals, produint menys residus i abordant els desafiaments del canvi climàtic i biodiversitat.

La visió de One Planet per la recuperació responsable del sector turístic es basa en les directrius globals de la OMT i els objectius de desenvolupament sostenible 2030, per reprendre i recuperar l’activitat turística més forta i sostenible un cop finalitzi la situació generada per la COVID-19.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!