Bretxa salarial

Les dones tenen una pensió un 29% inferior a la dels homes a la UE i el 17% està en risc de pobresa

La bretxa de gènere en pensions només es redueix cinc punts en una dècada

Pla obert d'una part de l'interior de l'espai de 'coworking' de Prullans (Cerdanya) on es veuen dues persones treballant-hi. ACN

Pla obert d'una part de l'interior de l'espai de 'coworking' de Prullans (Cerdanya) on es veuen dues persones treballant-hi. ACN

Les dones tenen una pensió un 29% inferior a la que reben els homes a la Unió Europea (UE). Segons apunta l'Eurostat amb dades del 2019, la bretxa de gènere en pensions només s'ha reduït cinc punts en l'última dècada al bloc comunitari i en sis països ha augmentat. A Espanya la bretxa és lleugerament superior a la mitjana europea i se situa en el 30%. Luxemburg és el país amb una bretxa més elevada: les dones tenen una pensió un 44% inferior a la dels homes. A Luxemburg el segueixen Malta i els Països Baixos. Estònia, amb el 2%, és el que registra una bretxa més baixa, seguida de Dinamarca.

La bretxa de gènere en pensions ha caigut a la majoria dels països de la UE en l'última dècada, però ha augmentat en sis estats membre. Grècia és el que registra el major descens, mentre Malta és el que més incrementa la bretxa en l'última dècada.

A més, hi ha més dones pensionistes en risc de pobresa que homes a la UE. La taxa de risc de pobresa entre les pensionistes se situa en el 17%, mentre que en el cas dels homes és del 13,1%. La taxa general de pensionistes en risc de pobresa ha augmentat des del 2014 a la UE des del 12,3% al 15,1% registrat el 2019.

Letònia és el país de la UE on més pensionistes estan en risc de pobresa amb una taxa que s'eleva fins al 54%. A Letònia la segueixen Estònia i Bulgària. En canvi, Luxemburg, amb una taxa del 7%, és l'estat de la UE on menys pensionistes hi ha en risc de pobresa. El segueixen Eslovàquia, França i Dinamarca. En el cas d'Espanya, la taxa de pensionistes en risc de pobresa se situa lleugerament per sota de la mitjana europea i és el novè estat que menys pensionistes té en risc de pobresa.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!