Sindicat

Unió de Pagesos renova la comissió permanent a l’Alt Penedès

El sindicat exigeix acabar amb la revenda a pèrdues a la cadena alimentària, ja que la llei obliga a posar un preu que cobreixi els costos de producció

Unió de Pagesos renova la comissió permanent a l’Alt Penedès . EIX

Unió de Pagesos renova la comissió permanent a l’Alt Penedès . EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La nova comissió permanent comarcal a l’Alt Penedès d’Unió de Pagesos, escollida el 21 d’octubre del 2020 i renovada pel que fa a la incorporació de diversos membres molt joves, ha explicat avui, en roda de premsa telemàtica en la qual també hi ha participat Josep Esteve, coordinador territorial de l’Àrea Metropolitana de Barcelona del sindicat, les seves prioritats en defensa del sector agrari, així com la d’una planificació territorial en la qual hi participi la ciutadania.

La comissió permanent comarcal de l’Alt Penedès d’Unió de Pagesos està formada per Rafel Ramon (coordinador comarcal i executiva territorial Vinya i Vi), Francesc Perea (Organització i Acció sindical i executiva territorial Vinya i Vi), Eudald Planella (Suport Organització i Acció Sindical i executiva nacional Oli), Josep Marrugat (Política territorial i executiva nacional Vinya i Vi), Francesc Vilaseca (Finances comarcals i executiva territorial Oli), Nil Font (Joves i executiva territorial Vinya i Vi), Ferran Mulet (Política territorial i executiva territorial Agricultura i Ramaderia Ecològiques en Vinya i Vi), Josep-Joan Saumell (executiva territorial Oli), Maria Rovira (Comissió delegada d’urbanisme a la Permanent Nacional i Pla territorial del Penedès) i Maria Grau (Comissió delegada d’aviram).

Entre els treballs que Unió de Pagesos ha dut a terme a l’Alt Penedès els últims anys per a la millora dels sectors agraris destaca la participació en el pla estratègic per al sector del cava, així com la contribució per al manteniment d’uns preus justos per al raïm en la DOP Cava i en la DO Penedès. També cal recordar que el 2020 el sindicat va aconseguir l’ajut per a la verema en verd del Ministeri d’Agricultura per compensar els excedents i les pèrdues derivades de la pandèmia i té el compromís de l’Administració estatal perquè aquest 2021 també es compensi els viticultors amb l’ajut.

Pel que fa al greu problema que ha suposat el míldiu a les vinyes aquest últim any, el sindicat també va aconseguir que la compensació per als viticultors fos a partir del 35% d’afectació, i ara, el seu propòsit és treballar perquè l’assegurança cobreixi aquests danys.

En un altre àmbit, Unió de Pagesos exigeix acabar amb la revenda a pèrdues a la cadena alimentària, ja que la llei obliga a posar un preu que cobreixi els costos de producció. També demana ajuts per al most concentrat de la zona per elaborar escumosos de qualitat.

Pel que fa a les qüestions territorials de la comarca, el sindicat ha presentat aquests últims anys al·legacions a tots els projectes que comportaven la disminució de l’espai agrari o impedien el treball de la pagesia. Així, el sindicat reclama any rere any l’autorització del pas de tractors i maquinària agrícola per la C-15 en període de sega i de verema. El 2019 va presentar al·legacions a l’estudi informatiu del projecte de millora d’aquesta carretera, ja que considera que cal millorar els camins de servei per a la circulació de tractors en la part que transcorre per l’Alt Penedès.

Quant al Pla director urbanístic de les vies blaves, Unió de Pagesos ha aconseguit que es tingui en compte la funció productiva del patrimoni agrari i forestal, que s’incloguin anàlisis d’afectació a l’espai agrari en els projectes i que es garanteixi el pas dels vehicles agraris pels camins. El sindicat també participa en el seguiment de la redacció del Pla Territorial de la Vegueria Penedès, igual que en el cas d’altres projectes territorials.

Altres qüestions territorials en les quals ha participat el sindicat han estat el seguiment del projecte Agroparc del grup Ametller i la plataforma Stopagroparc, en la defensa de que no s’utilitzi sòl no urbanitzable per a activitats industrials, així com en el projecte Life Clinòmics sobre el canvi climàtic, que des del 2016 treballa per a l’adaptació al canvi climàtic en quatre sectors econòmics (turístic, agrícola, forestal i pesquer), en tres territoris: reserva de la Biosfera de Terres de l’Ebre, Comarca de l’Alt Penedès i Reserva de la Biosfera del Montseny. Unió de Pagesos hi ha participat en els sectors que li corresponen.

El sindicat també va presentar al·legacions a la construcció del Parc eòlic de Pontons. Cal recordar que la Generalitat va desestimar el primer avantprojecte el gener passat, tot i que l’empresa n’ha presentat un altre. Unió de Pagesos defensa que la transició cap a un model energètic basat en les renovables requereix una planificació sense concentració d’infraestructures en un espai limitat, i que es dugui a terme amb el màxim consens i respecte per al territori. En aquest sentit, dona suport a un model de dimensió més petita, amb la implicació de la gent del territori mitjançant el finançament local i inversions de la ciutadania, i que en cap cas ocupi espais d’alt valor agrari.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local