Contaminació

L'Ajuntament de Vilanova reclama rebre de forma àgil els informes de mesures i estudis tècnics de Componentes

L'Ajuntament ha fet una nova reunió de seguiment de l'autorització ambiental de la companyia amb representants de la Generalitat, l'empresa, el comitè; entitats veïnals i ambientalistes

L'Ajuntament de Vilanova reclama rebre de forma àgil els informes de mesures i estudis tècnics de Componentes. Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova reclama rebre de forma àgil els informes de mesures i estudis tècnics de Componentes. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha convocat una nova reunió de seguiment en el marc de l'autorització ambiental de la companyia Grupo Componentes, S.L. La trobada, celebrada ahir a la tarda, va reunir representants de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat; de la direcció de l'empresa i del seu comitè d'empresa; d'entitats veïnals i ambientalistes implicades, a més a més dels representants municipals, tant del govern com de l'oposició.

Tal com va exposar el regidor d'Urbanisme, Xavier Serra, aquesta convocatòria s'inscriu en el compromís assumit, en la reunió celebrada l'octubre passat, de mantenir una informació fluïda i transparent sobre el seguiment que es realitza a la indústria. “Componentes és una empresa important del territori, que genera 400 llocs de treball directes”, va recordar el regidor. “Sempre hem manifestat que cal vetllar per minimitzar la incidència ambiental de l'activitat, per això des de l'Ajuntament es demana a la DGQA que mantingui l'exigència sobre l'empresa en el compliment de les normatives”, va manifestar.

Amb la mateixa finalitat d'afavorir el trasllat d'informació, la regidora de Medi Ambient, Marta Jofra, va “insistir a la DGQA en poder rebre de forma àgil els informes de mesures i estudis tècnics que es realitzen”. De fet, va recordar, l'Ajuntament va aprovar una moció en aquest sentit el mes de desembre, així com l'elaboració d'un estudi epidemiològic per conèixer l'abast de l'afectació de la qualitat de l'aire en la salut de les persones, i un altre sobre la contaminació del sòl i els aliments, per als quals ja s'estan demanant pressupostos a entitats especialitzades.

D'altra banda, amb l'objectiu de millorar la convivència entre l'activitat de l'empresa i els habitatges propers, l'Ajuntament ha requerit a Componentes la realització d'un nou estudi d'olors i les possibilitats de minimitzar les molèsties al veïnat. Així mateix, en el marc de l'elaboració del mapa acústic de la ciutat, es preveu estudiar també les possibilitats de millora en aquest entorn, malgrat les mesures realitzades fins ara no superin els valors permesos.

Informe de Salut sobre immissió de dioxines

En la reunió es va explicar que l'Ajuntament tot just ha rebut resposta del Departament de Salut de la Generalitat a la petició d'un informe sobre l'impacte en la salut de les persones de la presència de dioxines en l'aire que es respira a les zones residencials properes a la factoria. L'informe afirma que l'OMS no estableix un valor guia sobre la inhalació d'aquests compostos, ja que el 90% de l'exposició a les dioxines és per la dieta. No obstant, afegeix que dos països, Japó i Canadà, estableixen valors límit d'immissió de dioxines, i que en cas de guiar-se per aquests, les immissions detectades en aquesta zona de Vilanova i la Geltrú també serien inferiors.

L'informe puntualitza que seria interessant obtenir valors d'immissions de forma més periòdica. En aquest sentit, des de la DGQA es va anunciar una campanya d'anàlisi d'immissió de dioxines en diversos punts de Catalunya, entre els quals hi hauria l'entorn residencial de Componentes. Aquesta campanya, inclosa en les accions de monitorització de la qualitat de l'aire de la Generalitat, es preveu iniciar en uns mesos.

Seguiment de la DGQA a l'empresa

D'altra banda, la DGQA té en curs una petició de Componentes per autoritzar la posada en marxa de les tres torres fusores de la fàbrica, per qüestions d'optimització de productivitat. Segons va explicar l'empresa, per a l'activitat industrial se n'utilitzen dues, però tenir la tercera activa facilitaria comptar amb una alternativa en cas d'avaria. Des de les autoritats de qualitat ambiental es considera que el canvi és no substancial, perquè no implica un increment d'emissions. La Generalitat està tramitant l'autorització, alhora que demana a l'empresa l'automatització dels controls de concentració de carbó actiu, que fins ara s'han realitzat de forma manual. L'empresa va apuntar que aquest mes ja tindran acabada l'automatització, en un pas més per avançar en la monitorització dels procediments i detecció ràpida d'incidències.

Els representants veïnals i d'entitats van manifestar diversos dubtes sobre com es realitzen els controls periòdics a la fàbrica o la puresa dels metalls que es fonen, entre d'altres. Per part de la Generalitat es va exposar que els controls periòdics els realitzen empreses acreditades autoritzades, mentre que des la factoria es va explicar que amb el forn actual cal utilitzar alumini de molta qualitat. El veïnat va reclamar més facilitat d'accés a la informació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local