Turisme saludable

Sant Pere de Ribes consolida la marca de “municipi saludable” amb el projecte ecosistèmic del Parc del Garraf

L'Ajuntament i la Diputació de Barcelona presenten els nous serveis per intensificar el valor paisatgístic de Parc del Garraf

Susana Nogueira Sant Pere de Ribes 24-03-2021 12:08 Lectures 627
Sant Pere de Ribes consolida la marca de “municipi saludable” amb el projecte ecosistèmic del Parc del Garraf. Ajt Sant Pere de Ribes

Sant Pere de Ribes consolida la marca de “municipi saludable” amb el projecte ecosistèmic del Parc del Garraf. Ajt Sant Pere de Ribes

L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido i la regidora de Planificació Estratègica, Participació Ciutadana, Turisme i Salut Comunitària, Antònia Pulido, han presentat les estratègies de la marca Sant Pere de Ribes, Municipi saludable i els nous serveis ecosistèmics, que tenen com a objectiu primordial millorar la qualitat de vida i el benestar de la ciutadania i donar valor als espais naturals del Parc del Garraf, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes fa temps que treballa amb l’estratègia de municipi saludable, oferint al veïnat i al turisme espais naturals protegits amb la missió de vincular les persones amb el medi ambient. Una part del Parc del Garraf està en el municipi i volen treure profit d’aquest i donar-li el valor que es mereix. L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, diu que “formem part de la xarxa d’àmbit de municipis saludables a escala de tot Espanya. El projecte ecosistèmic, l’estem treballant amb la Diputació de Barcelona i tracta de donar a conèixer encara més el Parc del Garraf a la ciutadania i que aquesta comprovi com la naturalesa els hi afecta de manera positiva a la salut”.

Garrido ha compartit que l’Ajuntament ha parlat amb el diputat delegat, Josep Tarín, sobre l’ampliació del punt d’informació que té el municipi sobre el Parc, pel fet que és important donar visibilitat a aquests actius per posar en marxa les actuacions. De la mateixa manera, han negociat com es podria donar més valor als itineraris i camins perquè la ciutadania els tingui presents, ja que en aquests moments de pandèmia, les persones busquen la natura per fugir de la rutina i trobar tranquil·litat. També hi ha hagut demandes en l’energia alternativa vinculada amb la naturalesa, en aquest cas la biomassa i la neteja de boscos tan necessària per conservar els espais mediambientals.

Una de les branques del projecte de serveis ecosistèmics de Ribes, té la missió que els veïns i les veïnes el facin encara més seu i gaudeixin de la natura que tenen al seu voltant, que ho descobreixin i el cuidin com el seu hàbitat. La regidora de Planificació Estratègica, Participació Ciutadana, Turisme i Salut Comunitària, Antònia Pulido, diu que “l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i la Diputació de Barcelona, volem donar-li valor al parc natural, integrar els espais protegits en la vida de la ciutadania i dels visitants. Amb aquesta idea neix el projecte “Banys de bosc” amb la missió que les persones se submergeixin en la natura amb els cinc sentits, que es retrobin amb si mateixos”. Pulido, remarca que aquesta experiència produeix molts beneficis com la reducció de l’estrès, la relaxació, la millora de la concentració, entre altres. Durant l’acte s’ha fet un visionament d’un vídeo, on s’ha mostrat persones gaudint de la naturalesa i del que comporta això. En aquest projecte també han participat les usuàries del Servei d’informació i d’atenció a les dones (SIAD), han fet sis sessions en les quals han conegut els valors del medi ambient i han recollit emocions positives.

La segona branca del projecte l’han nomenat “Sant Pere de Ribes, gastronomies de poble”, quan visites el municipi comproves que té un entorn privilegiat, Pulido diu que “Ribes està envoltat de vinyes, té un clima agradable, bones comunicacions, hotels, masies i productes de renom com mel i formatge i aquests incentius fan que tant els veïns, les veïnes com els visitants puguin gaudir del seu patrimoni gastronòmic i natural”. Juntament amb el projecte “Parc de Taula” que dóna valor al patrimoni natural i econòmic, han posat en marxa el projecte “Els espigalls del Garraf van a l’escola”, idea per recuperar el conreu de l’espigall, que encara que antigament va ser molt popular, avui en dia és oblidat. Pulido, diu que “en aquest projecte hem volgut involucrar a l’escola Santa Eulàlia de les Roquetes i a l’escola Els Costorets de Sant Pere de Ribes, i així d’aquesta manera els nens i les nenes podran conèixer i compartir amb les seves famílies els cicles sencers des de plantar-lo, cuidar-lo, recollir-lo i menjar-lo. És un projecte perquè des dels més petits als adults es tingui consciència de l’agricultura. Tot això ho hem fet gràcies a la fundació Miquel Agustí i la fundació Alícia”. Pulido, per últim, ha anunciat que durant aquesta setmana es començarà a fer difusió d’aquests projectes mitjançant les xarxes socials i que la campanya durarà uns mesos perquè es pugui conèixer amb més profunditat. 

El diputat delegat de Barcelona, Josep Tarín, ha acompanyat l’Ajuntament en la presetnació del projecte. La Diputació de Barcelona, dóna el suport tant a municipis petits com a grans i gestionen la xarxa de parcs naturals de la Diputació, porten a terme la conservació del medi ambient per part de les persones, tant de la ciutadania com dels visitants i la lluita constant per la sostenibilitat del territori. Tarín, diu que “per a la Diputació és molt important que les persones que viuen en aquests espais naturals puguin viure amb dignitat i amb el màxim de recursos possibles”.

La Diputació de Barcelona vetlla perquè els ajuntaments dels diferents municipis plantegin estratègies per conservar el medi ambient i conscienciar a la ciutadania de la necessitat de protegir i tenir cura dels espais naturals. Tarín, diu que “és un honor estar a Sant Pere de Ribes, on hi ha tantes ganes de treballar per les diferents iniciatives que s’han esmentat. És una alegria impressionant trobar-se a un ajuntament que tingui tants projectes sobre la taula. La nostra missió és donar suport econòmic als ajuntaments, però també acompanyar-los en l’àmbit tècnic. En aquest cas, el suport que fem amb aquestes iniciatives de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, és màxim, ja que és el que volem”.

La Diputació de Barcelona, arran que han disminuït les restriccions municipals de les mesures de la COVID-19, com és l’aixecament del confinament comarcal, incrementaran la supervisió dels diferents espais que integren la Xarxa de Parcs Naturals.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No