Neàpolis

Vilanova i la Geltrú presenta Crea&Play com a centre de gamificació i de realitat virtual

El projecte explora noves estratègies per reactivar el sector del turisme cultural i dona suport a emprenedors, empreses locals i professionals de les tecnologies immersives

Vilanova i la Geltrú presenta Crea&Play un centre de gamificació i de realitat virtual. Susana Nogueira

Vilanova i la Geltrú presenta Crea&Play un centre de gamificació i de realitat virtual. Susana Nogueira

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau; la regidora d’Innovació, Conxi Martínez; el Chief Technology and Innovation Officer (CTIO) a la fundació i2CAT, Sergi Figuerola, i el tècnic de Neàpolis, Xavier Socias, han presentat el nou centre Crea&Play, ubicat al centre Neàpolis, on es treballen els beneficis de la gamificació combinats amb les noves tecnologies en realitat virtual. És un projecte que dóna suport a la reactivació del sector turístic, als emprenedors, a les empreses de la ciutat i als professionals de les tecnologies immersives (Realitat Virtual, Realitat Augmentada i Realitat Extensa). Neàpolis dirigeix el centre de gamificació, mentre que la fundació i2CAT lidera un laboratori de realitat virtual.

Vilanova i la Geltrú té la missió de crear una comunitat innovadora en l’àmbit tecnològic, oberta i col·laboradora on es fomentin i comparteixin les idees i les experiències en el sector de la tecnologia. Estrenarà en els mesos vinents visites als museus en format de realitat virtual, on a través d’unes ulleres RV (Realitat Virtual), la persona que se les posi tindrà la sensació d’entrar a un museu de manera natural. Es preveu desplegar una desena de propostes turístiques, disponibles a final d’estiu, on es combinaran les tecnologies d’última generació i també activitats de format analògic.

El Chief Technology and Innovation Officer (CTIO) a la fundació i2CAT, Sergi Figuerola, ha dit que “el centre de recerca d'i2CAT, és un laboratori que permet una experiència de realitat virtual, la qual toca diferents àmbits de tecnologies digitals en temes de ciberseguretat, intel·ligència artificial, entre altres”. La realitat virtual desenvolupa sistemes de comunicacions basats en vídeo volumètric i aquests permetran la interacció entre persones de forma natural en entorns immersius, fent la sensació d’estar en un mateix espai que podrà ser realitat virtual (realitat virtual) o híbrid (realitat augmentada). Figuerola, ha destacat que “volem apropar les tecnologies a la societat i conscienciar a tothom del canvi tecnològic que estem vivint”.

El projecte és pioner en l’administració local i dóna l’oportunitat a la ciutat de reinventar-se més, ja que vivim en una societat que canvia contínuament a causa dels avenços d’innovació. Figuerola, ha opinat que “el canvi de sortir de Barcelona i venir a Vilanova per instal·lar un node, com a institució ens permet avançar i fer un efecte transformador a través de les diverses activitats digitals”.

La realitat virtual és una de les noves tecnologies que cada vegada té més cabuda en el futur, ja que és la creació de nou talent i noves ocupacions. Vilanova i la Geltrú, davant dels canvis tecnològics, s’han proposat “reinventar” l’oferta turística cultural i explorar noves estratègies per reactivar el sector. La regidora d’Innovació, Conxi Martínez, ha manifestat que “avui presentem a Vilanova una magnificació de la realitat virtual per revolucionar les professions d’avui dia i el talent”. Crea&Play, preveu donar suport a iniciatives d’àmbit municipal aplicant-hi components gamificats. De la mateixa manera, també té la intenció de realitzar formacions tècniques per a professionals externs, assessorar empreses i donar suport a emprenedors. Martínez, afirma que “amb aquest projecte volem magnificar el nostre patrimoni per ajudar a reactivar el sector turístic. Magnifiquem els museus de la ciutat, les empreses vinculades al turisme, les editorials, emprenedors i investigadors”.

Crea&Play és la materialització física d’un projecte en el qual la magnificació i la tecnologia van de la mà. El tècnic de Neàpolis Xavier Socias ha dit que “la paraula Crea&Play està composta per “creativitat” i per “joc”. Play, implica activació i jugar. Aquest projecte ho podem aplicar a l’ensenyament, a la sanitat, a la formació educativa i a altres sectors, ja que té una sèrie de beneficis de socialització, motivació i d’ajuda. Play, també dóna lloc al món audiovisual, fet que aquí al Neàpolis està present amb el talent local.”

El centre de gamificació Crea&Play ajudarà a Vilanova i la Geltrú a desenvolupar les tecnologies que té la ciutat i a explorar en nous àmbits. L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha remarcat que “la nostra ciutat sempre aposta per les noves innovacions tecnològiques i aquesta iniciativa farà que es posicioni encara més en el sector tecnològic. Aprofitant que disposem de l’agència tecnològica del Neàpolis, volem treballar en totes les iniciatives innovadores i avançar molt més”.

Les infraestructures audiovisuals del Neàpolis potencia el centre Crea&Play, com pot ser un plató, un estudi d’enregistrament d’àudio, espais de creació de prototipatge (Crea&Lab), l’escola de cinema “Catalonia Film School”, el conveni amb l’Escola Municipal d’Art i Disseny (EMAID) i la col·laboració amb l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria (EPSEVG), són alguns dels factors que aportaran creació, expertesa, recursos tècnics i capital humà per desenvolupar iniciatives de qualitat.

Crea&Play explora l’ús de les metodologies de joc aplicades en diferents sectors de la societat i ja s’hi està desenvolupant el projecte europeu MedGaims, que implementa experiències gamificades en destinacions turístiques de la ciutat. En l’acte de la inauguració del projecte s’ha fet la primera experiència amb una passejada virtual per les sales del Museu Víctor Balaguer.

El Crea & Play està impulsat per l'Ajuntament de Vilanova i la fundació i2Cat.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!