Gent gran

Pensionistes de CCOO protesten a diversos bancs de Vilanova contra la bretxa digital

Les persones grans o vulnerables a l’ús de les noves tecnologies se senten excloses a l’hora de fer gestions bancàries

Pensionistes de CCOO protestes a diversos bancs de Vilanova contra la bretxa digital. Susana Nogueira

Pensionistes de CCOO protestes a diversos bancs de Vilanova contra la bretxa digital. Susana Nogueira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els i les pensionistes de Comissions Obreres (CCOO) s’han mobilitzat a Vilanova i la Geltrú aquest dilluns al matí -demà ho faran a Vilafranca del Penedès- per lluitar contra la bretxa digital de les entitats bancàries que fan que les persones grans o vulnerables a l’ús de les noves tecnologies estiguin excloses, cada vegada més, a l’hora de fer gestions bancàries. CCOO principalment lamenten que aquestes entitats durant els darrers anys han canviat les normes de serveis i d’atenció a les persones i han imposat un sistema que discrimina aquelles que no tenen coneixements per utilitzar les noves tecnologies.

Davant l’empitjorament dels serveis de les entitats bancàries, la Federació de Pensionistes i Jubilats del Baix Llobregat, l’Alt Penedès, l’Anoia i el Garraf exigeix les següents reivindicacions: sensibilització i foment del bon tracte del personal de les entitats bancaries cap a la gent gran, que es recuperi el tracte personal i amb una bona qualitat de servei; acompanyament personal sempre que els clients ho necessitin i que sigui el personal de l’entitat bancària qui ho faci per garantir l’autonomia individual i que no tingui que recorre un familiar per prestar ajuda i per últim, però no menys important, que s’aprovi una normativa que asseguri l’atenció a aquelles persones de municipis que s’han quedat o que es puguin quedar sense sucursal bancària i així també minimitzar els acomiadaments del personal bancari a causa de la seva substitució per gestions automatitzades digitals.

La Secretaria General de CCOO Pensionistes i Jubilats del Baix Llobregat, l’Alt Penedès, l’Anoia i el Garraf, Joana Solsona, ha afirmat a l’Eix Diari que “volem una atenció més personalitzada i menys discriminatòria. La digitalització arran la pandèmia ha avançat molt més i nosaltres ho entenem, però s’ha de pensar en els col·lectius més vulnerables que no poden tenir o no saben fer servir Internet, mòbils i ordinadors per fer les gestions bancàries que volen que fem.” Solsona, ha dit que la cartilla bancària, per controlar les gestions, encara no ha desaparegut si ets pensionista, però si tens menys de 65 anys, per tenir-la has de pagar-la. A més, els pensionistes que cobren menys de 600 euros, els hi estan cobrant una comissió de 240€ a l’any. “És una vergonya i no entenem per què hem de pagar el nostre desconeixement cap a les noves tecnologies”.

Solsona, ha destacat que “Caixa Bank està fent una propaganda dient que enguany posaran a 500 gerents repartits per les diferents entitats bancàries que tenen per Espanya perquè ajudi a tothom que ho necessiti. No és viable aquest nombre de persones quan els llocs de treball que treuen és per més de 8.000 persones. Em fa l’efecte que aviat desapareixeran totes les oficines i arribaran a desaparèixer els diners en metàl·lic i esdevindrà un problema més. Per tal que no succeeixi això ens hem de mobilitzar i lluitar pels nostres drets”. Solsona, ha remarcat que un dels problemes més grans és que des de la direcció de les entitats privades i del mateix Govern tant espanyol com català, no posen unes mesures adequades perquè la banca sigui pública.

El membre d’Organització i Comunicació de CCOO Pensionistes i Jubilats del Baix Llobregat, l’Alt Penedès, l’Anoia i el Garraf, Serafín Blanco, ha manifestat a l’Eix Diari que “en la comarca del Garraf només hi ha cinc persones que tenen el rol d’assessor sènior, el que vela l’acompanyament de la gent gran en les gestions de les entitats bancàries. És molt indignant que en una comarca tan gran hi hagi tan poca ajuda quan hi ha molta gent que té dificultats per operar en un caixer i que tampoc saben utilitzar les aplicacions d’Internet. La nostra reivindicació és que totes les entitats bancàries valorin i humanitzin el tracte de la seva clientela”. Blanco, ha dit que l’evolució digital ha contribuït a ser positiva però també negativa. Abans de digitalitzar tots els serveis han de formar a totes les persones perquè tothom tingui el mateix dret a l’hora de fer les seves gestions bancàries. “Crec que el Govern ha d’ajudar a les persones i posar al seu abast uns serveis accessibles i propis als seus coneixements. També ha de fer el possible per no tancar les oficines, ja que a causa d’això les persones no tenen un banc a prop i s’està acomiadant al personal d’una manera excessiva”.

Les persones pensionistes i jubilades de CCOO afirmen indignats que el servei de les entitats bancàries no contribueix al bon tracte cap a la gent gran ni a una gestió de qualitat. Un membre de CCOO, Emilio Martínez, ha declarat a l’Eix Diari que “estem molt cansats d’estar callats. Les persones grans ens sentim desprestigiats i estem absolutament eliminats de les actuacions de les noves tecnologies perquè no ens han ensenyat i tampoc tenen intenció d’ajudar-nos. Abans, el personal de les entitats bancàries ens ajudaven a fer les operacions, actualment ens ajuda una màquina que no sabem fer sevir. Moltes persones hem de demanar suport als nostres fills per treure del caixer els nostres diners. Això no ens fa sentir ser útils, sinó tot el contrari.”

Un altre membre de CCOO, Carles García, ha reivindicat a l’Eix Diari el dret que tenen els usuaris a escollir lliurement el tipus de servei més adient a les seves necessitats i condicions personals. “He treballat quaranta anys en un banc i he intentat des de dintre canviar les coses i només he guanyat problemes laborals. Penso que el client és el qui ha d’escollir què vol fer amb els seus diners i com ho vol fer, el banc no ha de ser qui exigeixi aquestes gestions. Ens estan dient que aquestes entitats són serveis públics i això no és veritat, són privats que volen guanyar diners. Després també diuen que la implementació digital dels bancs és per millorar la gestió i les operacions, però també és una excusa per guanyar encara més diners. És clar que en aquest país socialitzen les pèrdues i privatitzen els guanys”.

La mobilització ha comptat amb el suport i la presència de persones pensionistes i jubilades que s’enfronten constantment a les dificultats que els hi suposa les noves tecnologies per realitzar gestions bancàries. Maria Dolores Pedreño, ha afirmat a l’Eix Diari que “estem a una època de molta tecnologia però de poca humanitat. Les persones grans, la gran majoria, no sabem utilitzar un ordinador, ni un mòbil, ni un caixer del banc. Les entitats bancàries i el Govern, han d’analitzar els problemes que tenim les persones a l’hora de treure els nostres diners o de fer una operació en el banc i ajudar-nos, tenim tot el dret de saber què fer amb la nostra economia i que ens donin solucions per no sentir-nos marginats. Sembla que hi ha més preocupació per la rapidesa tecnològica que per les persones”.

Una altra manifestant, Mercedes Baptista, ha dit a l’Eix Diari que “quan vas a una oficina no volen ajudar-te i no et tracten adequadament, t’envien a un caixer automàtic perquè facis tu sola les gestions. Hi ha molta falta d’humanitat. El sistema bancari, ho vol automatitzar tot sense tenir en compte a una població que no sap utilitzar un ordinador i no té prou coneixement per fer ús de les noves tecnologies. Fins i tot hi ha gent que no sap ni escriure ni llegir. Volen tancar les sucursals perquè tothom vagi als caixers i no hi hagi cap mena de relació amb el personal. Aquestes accions exclouen a moltes persones.”

La propera mobilització contra la bretxa digital de les entitats bancàries serà a Vilafranca del Penedès, aquest dimarts, 1 de juny de 2021 a les 11:00 h a la Rbla. de Nostra Senyora, 2-4 (Davant l’oficina de Sabadell Bank).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local