Ramaderia

Unió de Pagesos adverteix que eliminar gàbies a les granges implicaria encarir la producció i desigualtats per accedir als aliments

El sindicat considera que aquest sistema no seria sostenible i obligaria a importar productes d'altres països

Pla detall d'un vedell a la granja de Cal Llacuna, a Òdena. Imatge publicada el 17 d'abril de 2021. ACN

Pla detall d'un vedell a la granja de Cal Llacuna, a Òdena. Imatge publicada el 17 d'abril de 2021. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Unió de Pagesos adverteix que l'aprovació per part del Parlament Europeu, el 10 de juny, del suport a la iniciativa ciutadana d'una ramaderia sense gàbies "suposa una greu contradicció respecte als objectius comunitaris sobre alimentació i sostenibilitat". El sindicat sosté que l'eliminació de gàbies "implicaria l'encariment del cost de producció" i, per tant, del producte, cosa que "provocaria desigualtats per al consumidor a l'hora d'accedir a l'alimentació". A més, UP considera que la resposta d'aquesta cambra suposa "una demostració del desconeixement de la realitat econòmica i social de la producció ramadera a Europa". El sindicat demana que aquesta qüestió s'abordi "amb criteris científics i des de tots els punts de vista".

Unió de Pagesos lamenta la posició del Parlament Europeu i la considera "hipòcrita". Segons el sindicat, "ha estat aprovada intencionadament tot i ser inviable de cara a la seva ratificació per part de la Comissió Europea", ja que "el contingut és contradictori amb l'actual normativa". Per al sindicat, la votació a favor d'eliminar les gàbies "no deixa de ser un suport a favor d'interessos comercials d'empreses importadores".

Respecte al suport de la mesura d'eliminar gàbies, el Parlament Europeu demana exigir que els productes importats d'altres zones del món garanteixin que s'han produït en aquestes condicions, però "amaga que l'Organització Mundial de Comerç, de la qual la UE en forma part, no admet cap barrera comercial basada en aspectes com aquest", expliquen des d'UP.

A més, adverteixen que "el sistema proposat tampoc podria ser aplicat per molts ramaders per manca de superfície o de competitivitat", entre altres raons, motiu pel qual "comportaria una pèrdua molt important de granges, que, situades per tot el territori de la UE, produeixen els aliments de proximitat tan reclamats pels ciutadans en els últims anys".

Segons el sindicat, la producció sense gàbies "implicaria un greu perjudici social i econòmic per a un gran nombre de ramaders, i en moltes zones rurals on l'agricultura i la ramaderia són pilars de l'economia". "En el cas de Catalunya, on tampoc hi ha prou superfície agrària disponible per extensificar les produccions, hi hauria granges que podrien veure's abocades al tancament o a la reconversió", afirmen.

Unió de Pagesos reclama que aquesta qüestió s'abordi "amb criteris científics i des de tots els punts de vista de benestar i sanitat animal, de sostenibilitat, econòmic i social i d'equilibri territorial", entre altres. El sindicat recorda que l'actual sistema de producció ramadera a la Unió Europea "compleix amb normes de benestar, sanitat i seguretat alimentària basades en el coneixement científic", fins al punt que "són les més estrictes de tot el món".

Des d'Unió de Pagesos assenyalen que "els ramaders europeus fa anys que fan un gran esforç per adaptar-se a les normes que exigeixen contínuament una millora del benestar dels animals a les granges, assumint grans inversions i, en molts casos, abandonant l'activitat per la impossibilitat d'adaptar-se a les noves exigències".

En aquest sentit, l'organització agrària considera que cal explicar a la població comunitària la realitat de l'agricultura i la ramaderia, i "no deixar-se portar per tendències que tergiversen aquesta realitat, amb arguments no fonamentats, alimentats per interessos econòmics molt potents".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local