Contaminació ambiental

Entitats ecologistes dels Monjos temen un augment de contaminació per un canvi de combustible a la cimentera Porland

El col·lectiu s'oposa a la introducció del carbó i exigeix a l'empresa l'ús d'energies menys contaminants

Entitats ecologistes dels Monjos temen un augment de contaminació per un canvi de combustible a la cimentera Porland. Valderribas

Entitats ecologistes dels Monjos temen un augment de contaminació per un canvi de combustible a la cimentera Porland. Valderribas

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Diverses entitats ecologistes denuncien públicament que la planta de Ciments Porland Valderrivas a Santa Margarida i els Monjos ha demanat utilitzar carbó com a combustible, amb intenció de substituir el coc de petroli. Les associacions ho rebutgen perquè auguren que es dispararan les emissions contaminants. Segons les dades recollides per experts universitaris, el carbó té menys capacitat calòrica que el coc de petroli i, per tant, caldrà cremar-ne més tones per aconseguir la mateixa energia. Conseqüentment, preveuen que serà necessari més transport per abastir la fàbrica de carbó. Les entitats han recorregut la petició que l'empresa ha fet a la Generalitat i li exigeixen que utilitzi opcions menys contaminants, com el gas.

La Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient dels Monjos, Bosc Verd-EdC i el Moviment contra la Incineració de Residus a la Cimentera dels Monjos destaquen que el coc de petroli amb què treballa fins ara la fàbrica prové de refineries properes, com Tarragona, Castelló, Castella la Manxa i Andalusia. En canvi, avisen que el carbó que es vol utilitzar s'haurà d'importar de Colòmbia o Austràlia perquè les mines de l'estat espanyol ja no estan operatives.

Les entitats ecologistes, amb el suport de la plataforma SOS Penedès, també avisen que la substitució de combustible provocarà un increment d'emissions d'arsènic a l'atmosfera, passant de 3,98 mg/GJ a 7,1 mg/GJ. Un creixement de contaminació que auguren que també es produirà en el cas del crom i el mercuri, els quals es dispararan més d'un 60%, segons els seus càlculs. En base als estudis de què disposen, l'increment de dioxines i furans pot arribar a ser del 400%.

El col·lectiu recorda que l'any 2010 es va personar com a part interessada davant la Generalitat per estar assabentada de qualsevol canvi de funcionament de la cimentera que afectés l'autorització ambiental, i lamenta que la substitució del coc de petroli per carbó no els ha estat comunicada. Per aquest motiu, les entitats han presentat un recurs de reposició al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i fan una crida a tot el veïnat i administracions locals de la zona a fer el mateix per aturar l'ús de carbó en la fabricació de ciment.

L'ACN ha contactat amb Ciments Porland Valderrivas però la companyia ha declinat respondre les afirmacions de les entitats ecologistes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local