Crisi del coronavirus

El Garraf va experimentar el 2020 una de les menors reduccions del teixit empresarial de Barcelona

El Garraf va perdre 266 empreses i l’Alt Penedès en va perdre 281

Rambla de Vilanova i la Geltrú. Eix

Rambla de Vilanova i la Geltrú. Eix

La Covid-19 va impactar a la comarca del Garraf amb una reducció del 6,5% del teixit empresarial, la comarca va passar de tenir 4.102 empreses a tenir-ne 3.836, 266 menys. Una reducció força per sota de la mitjana de Catalunya, on el teixit empresarial es va contraure un 7,9%, traduint-se en 20.480 empreses menys. A l'Alt Penedès la reducció va ser del 8,1% en comparació amb l’any anterior, passant de 3.453 a 3.172 empreses, unes 281 menys; una reducció lleugerament superior a la mitjana.

En canvi, les afiliacions a la Seguretat Social al Garraf segons la residència padronal van disminuir un 1,3% interanual, el que significa que la comarca va tancar el 2020 amb 783 afiliats menys. Una reducció que va afectar més als afiliats menors de 30 anys i els que tenen de 30 a 44 anys. De fet, el Garraf va experimentar una de les reduccions relatives superiors pel que fa a les afiliacions dels joves, sent d’un 8,1%. L’atur registrat va augmentar un 28,2% respecte al 2019 i es va situar en 10.807 persones aturades. No obstant això, l’increment d’aturats es va produir de forma generalitzada arreu de Catalunya on la mitjana de la variació va ser d’un +28,2%. Ara bé, cal apuntar que el Garraf va ser la tercera comarca de la demarcació de Barcelona que va registrar la taxa d’increment d’atur més elevada.

Per la seva part, a l'Alt Penedès les afiliacions van disminuir només un 0,6% interanual, el que significa que la comarca va tancar el 2020 amb 268 afiliats menys. Una reducció que va afectar lleugerament més els homes i ha castigat més a les persones de 30 a 44 anys (-4,5%). Així i tot, l’Alt Penedès va experimentar la tercera reducció relativa menor de la demarcació de Barcelona en afiliacions, atès que al conjunt de Catalunya es van reduir un 1,9% respecte al 2019. L’atur registrat va augmentar un 25,4% respecte al 2019 i es va situar en 6.704 persones aturades. No obstant això, l’increment d’aturats es va produir de forma generalitzada arreu de Catalunya, on la mitjana de la variació va ser d’un +28,2%.

Aquestes són les principals conclusions a nivell comarcal que destaca la Cambra del Garraf de la Memòria econòmica de Catalunya 2020 elaborada pel Consell de Cambres de Catalunya i presentada el passat divendres a La Llotja de Mar de Barcelona.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!