2 anys de mandat

La FEGP reclama més sòl industrial en el pla urbanístic del Penedès: "No podem ser una vegueria monotemàtica de vinyes"

La patronal demana reservar espai a noves empreses mentre exigeix la retirada dels peatges de la C-32

Pla general de part de l'executiva de la FEGP durant l'acte de repàs als dos primers anys de mandat. ACN

Pla general de part de l'executiva de la FEGP durant l'acte de repàs als dos primers anys de mandat. ACN

La Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) insisteix a reclamar que el nou Pla Territorial Parcial reservi més sòl per a activitat industrial per poder atraure nous inversors. La presidenta, Neus Lloveras, sosté que el Garraf, l'Alt i el Baix Penedès són "molt potents" gràcies a l'equilibri entre la indústria, el turisme i l'agricultura, i demana que el planejament urbanístic que s'està redactant ara no afavoreixi només els espais verds. "No podem pretendre que la vegueria sigui monotemàtica de vinyes. Si és així, empobrirem el territori", afirma, coincidint amb els dos anys de mandat al capdavant de l'entitat. Al mateix temps, exigeix que es retirin els peatges de la C-32 per equiparar les condicions amb la recent alliberada AP-7.

Lloveras considera que la diversitat econòmica de les tres comarques ha permès que l'economia "no s'hagi enfonsat" un any i mig després de l'esclat de la pandèmia. En aquest sentit, ha posat com a exemple la recuperació de l'atur, que es torna a situar a nivells similars a abans de la covid-19.

La presidenta de la FEGP aposta per "conservar i potenciar" aquesta pluralitat de sectors i creu que l'aprovació del Pla Territorial Parcial del Penedès és una "gran oportunitat" per fer-ho. Considera que la propera aprovació del planejament urbanístic que ha de fer la Generalitat es pot convertir en un "risc" si no es té en compte la reserva d'espais per a noves empreses. Un avís que també llança a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú de cara a la redacció del nou POUM.

En aquest sentit, Lloveras remarca que "no s'ha d'associar el concepte 'd'indústria' al de 'contaminació', i adverteix que és contradictori per les tres comarques adoptar aquests posicionaments. "Moltes de les empreses que poden venir al Penedès els propers anys són del sector de les noves tecnologies i això és una gran oportunitat per al nostre territori, on s'hi podrien adaptar molt bé", ha afegit, tot veient una alternativa a la crisi automobilística.

Per atraure aquestes inversions, però, la presidenta de la FEGP avisa que no n'hi haurà prou amb la reserva de sòl, sinó que també caldrà revisar la xarxa de comunicacions. Lloveras és molt crítica novament amb el preu dels peatges de la C-32 a Sitges i Cubelles, i considera que la comparativa amb l'AP-7 gratuïta i "saturada" converteix la situació del Garraf en "tercermundista".

A parer de la patronal penedesenca, la Generalitat i el govern espanyol haurien d'assumir el rescat de la C-32 "perquè ara hi ha uns peatges massa cars que resten competitivitat al territori". Autopista a banda, Lloveras també insta els dos executius a resoldre la situació de la xarxa de tren i del servei de Rodalies, "que aquests dies ha convertit els desplaçaments en un via crucis".

Finalment, des de la FEGP també demanen al govern de Sánchez que apliqui nous descomptes a la factura de la llum per abaratir els costos que estan assumint les empreses degut a unes tarifes cada cop més elevades. Lloveras lamenta que la situació "ofega" moltes empreses penedesenques i assegura que "no n'hi ha prou" amb haver abaixat temporalment l'IVA fins el 4%. "És indispensable abaixar els impostos associats al preu final de la factura", recalca.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!