Dia Internacional de la Dona Emprenedora

Dones emprenedores fan una crida a “empoderar” les nenes i impulsar referents per eliminar les diferències de gènere

El Govern reclama en un acte institucional que la igualtat “formal” sigui també “real”

Patrícia Aymà, enginyera; Míriam Ponsa, dissenyadora de moda; i Ester Luesma, artesana de vidre. ACN

Patrícia Aymà, enginyera; Míriam Ponsa, dissenyadora de moda; i Ester Luesma, artesana de vidre. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Diverses dones emprenedores han fet una crida a “empoderar” les nenes i impulsar nous referents per eliminar les diferències de gènere en el món de l’empresa. L’enginyera Patrícia Aymà, la dissenyadora de moda Míriam Ponsa i l’artesana de vidre Ester Luesma han participat aquest dijous en un acte institucional organitzat pel Departament d’Empresa i Treball per commemorar el Dia Internacional de la Dona Emprenedora, celebrat el 19 de novembre. Sota el títol ‘Emprendre en femení’, l’esdeveniment ha repassat aquests casos amb la voluntat de fer arribar a les noves generacions exemples de "models d’èxit" d’empreses liderades per dones amb l'objectiu final que la igualtat “formal” passi a ser també una igualtat “real”.

Les tres dones han assegurat que l’emprenedoria va ser un “camí natural” per tirar endavant els seus projectes i han negat haver-se trobat amb dificultats addicionals pel fet de ser dones.

“No he tingut una mala experiència pel fet de ser dona. M’ha costat més pel fet de ser jove”, ha assegurat l’enginyera Patricia Aymà, directora de tecnologia i cofundadora de VEnvirotech Biotechnology, de 28 anys.

L’artesana de vidre Ester Luesma, gerent del taller Luesma & Vega, assegura que el sector de l’art i la creativitat és “paritari” i, per tant, és habitual que hi convisquin tallers o estudis tant d’homes com de dones. Tot i això, destaca algunes “curiositats” com el fet que “tothom” es pensi que Luesma és el cognom del seu soci, perquè “l’home ha d’anar davant”.

L’artesana va iniciar el seu negoci el 1991 i ha assenyalat la maternitat com la “part més complicada” de l’emprenedoria. En el seu cas, ella va portar els fills al taller durant uns mesos i proposa que les empreses tinguin un espai de llar d’infants per facilitar la conciliació.

De fet, aquesta va ser una de les mesures que va implementar VEnvirotech Biotechnology l’any passat, durant el tancament de les escoles per fer front a la pandèmia. A aquesta se sumen altres com les fórmules de treball a distància o la flexibilitat en els horaris. L’empresa té una plantilla de 27 persones, el 65% de les quals són dones, tant científiques com administratives.

La cofundadora de l’empresa ha afirmat que moltes dones accedeixen a les carreres universitàries científiques, una xifra que després no es tradueix en les posicions directives. “Hem de créixer com a dones i posar-nos en posicions de lideratge perquè estem plenament preparades per a això”, ha assegurat.

En aquest sentit s’ha expressat també la dissenyadora de moda Míriam Ponsa, que ha fet una crida a “empoderar” les nenes. “Hem de ser més valents, aprendre a queixar-nos i a dir-ho quan no ens agrada”, ha assegurat.

Les dones emprenedores han destacat la falta de referents, especialment en el sector científic. En aquest sentit, el conseller d’Empresa i Treball ha remarcat la importància de generar “models” que permetin explicar a les noves generacions que hi ha casos d’èxit d’empreses liderades per dones.

“El teixit empresarial necessita l’energia femenina, necessita que la igualtat formal sigui igualtat real, també en l’àmbit de la creació d’empreses”, ha assegurat.

A Catalunya, el 44% dels nous projectes estan liderats per dones, davant el 56% dels homes. En projectes ja consolidats, aquesta xifra augmenta fins al 49% en el cas de les dones.

“Si no som capaços d’afavorir empreses liderades per dones perdrem una part essencial del país que podríem posar al servei de la creació d’ocupació i, en definitiva, de la prosperitat compartida”, ha afirmat el conseller.

L’acte s’ha celebrat amb motiu del Dia Internacional de la Dona Emprenedora, instaurat per l’ONU el 2014 amb la finalitat de sensibilitzar la societat sobre les dificultats a les quals s’enfronta aquest col·lectiu a l’hora d’iniciar un negoci.

En termes generals, els homes emprenen més que les dones, tot i que aquestes es mantenen més. De fet, el mapa d’emprenedoria elaborat per Spain Startup – South Summit evidencia que els projectes liderats per dones fracassen un 28% menys que els dels homes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local