Taula d'Automoció

Administració, sindicats i empreses del Garraf es conjuren per reflotar el sector de l'automoció

Els diferents agents constitueixen una taula de treball per actualitzar imminentment l'oferta formativa

Administració, sindicats i empreses del Garraf es conjuren per reflotar el sector de l'automoció. ACN

Administració, sindicats i empreses del Garraf es conjuren per reflotar el sector de l'automoció. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell Comarcal del Garraf, els sis ajuntaments, els principals sindicats i la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) han constituït aquest dimarts la Taula d'Automoció del Garraf. L'objectiu és remeiar les necessitats d'un sector que agrupa prop de 540 empreses, i que ha quedat en un estat "crític" després del tancament de Mahle. El primer àmbit de treball que s'ha marcat la Taula d'Automoció és la formació, ja que els diferents agents han lamentat que l'oferta actual no s'ajusta a allò que reclamen les empreses. Les administracions, amb el suport d'experts de la UPC, de l'INS Lluch i Rafecas i del SOC, s'han compromès a definir "imminentment" un programa formatiu no reglat que atengui les peticions del sector.

Segons les dades d'un estudi recent de la Diputació de Barcelona, de les 540 empreses de l'automoció que hi ha al Garraf, gairebé el 70% són negocis d'autònoms, i quasi el 90% de totes les companyies té un màxim de 5 treballadors. Només un 2% tenen més de 26 treballadors. Del conjunt del sector, el Consell Comarcal i la FEGP han enquestat 72 companyies per palpar les necessitats exactes.

La manca de formació dels joves en els nous models de cotxes o el reciclatge dels treballadors que han quedat obsolets són dues de les demandes principals, així com la capacitat de dominar les eines 2.0 per treballar de forma més digitalitzada. Aquestes peticions són les que la Taula d'Automoció vol concretar ara amb un programa d'oferta formativa no reglada, "perquè si anem a buscar la via d'estudis ordinaris, serà massa tard".

Des del Consell Comarcal, la presidenta, Mònica Gallardo, ha criticat el plantejament actual de l'oferta formativa, tot assenyalant que "en la majoria de casos, l'administració destina recursos i programa la formació d'una forma que no és vàlida". "Ens hem d'adaptar amb micro cirurgia a les necessitats que demana cadascuna de les singularitats de les empreses i allò que reclama el teixit productiu", ha afegit.

"Hem de fer un pla de xoc formatiu a tota la cadena de valor", ha asseverat la presidenta de la FEGP, Neus Lloveras, que ha celebrat la unió de tots els agents econòmics i administratius per reflotar l'automoció "i caminar d'una forma molt pràctica i realista". Lloveras ha recalcat que la Taula d'Automoció del Garraf no neix arran del tancament de Mahle, si bé ha lamentat que la marxa de la multinacional alemanya ha provocat un buit que cal revertir.

Pel que fa a objectius de llarg termini, les dues portaveus de la Taula han apuntat que ara tot passa per revisar l'oferta formativa, malgrat "és evident que hi ha necessitats d'acompanyament econòmic". "No podem decebre expectatives", ha dit Gallardo, que ha obert la porta a què les administracions puguin ajudar econòmicament determinats projectes empresarials "quan hi hagi possibilitats". "Si estem organitzats i tenim una diagnosi clara del sector, la voluntat és tenir capacitat d'aportar recursos", ha garantit.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local