INCAVI

Un estudi vol millorar la qualitat dels vins escumosos i potenciar el sector del suro a Catalunya

Es desenvoluparà un tap de suro adaptat a les condicions de segona fermentació, en què se n’acostuma a fer servir un de plàstic i alumini

Un estudi vol millorar la qualitat dels vins escumosos i potenciar el sector del suro a Catalunya. IRTA

Un estudi vol millorar la qualitat dels vins escumosos i potenciar el sector del suro a Catalunya. IRTA

En la producció del vi escumós en ampolla és necessària una segona fermentació, coneguda amb el nom de tiratge, en què acostuma a fer-se servir un tap de plàstic i alumini, el tap corona. Ara, un projecte vol estudiar les millores sensorials en el vi que comportaria canviar aquest tap per un tap de suro, que és 100% sostenible, reciclable i biodegradable. Es vol contribuir, així, a incrementar la qualitat dels vins escumosos i que el sector sigui més competitiu, a més de preservar els boscos de sureda a Catalunya. Darrere del projecte hi ha el grup operatiu SensoVI, format per les bodegues Recaredo i Gramona, la Fundació Institut Català del Suro (ICSuro), les empreses productores de taps per a escumosos Oller i Tesa, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

En el projecte, es desenvoluparà un nou tap adaptat a les condicions de la segona fermentació dels vins escumosos, que serà de suro. D’aquesta manera, es vol impulsar el sector del suro a Catalunya, on el 50% del bosc d’alzina surera no està en explotació per manca de rendibilitat. Un dels objectius finals del projecte és que s’incrementi la superfície de boscos de sureda catalans gestionats de forma sostenible.

Identificar el vi ideal pels consumidors

Són pocs els elaboradors que utilitzen el tap de suro en la segona fermentació de vins escumosos, i els que el fan servir argumenten que el tap de suro proporciona unes aromes més complexes que el tap corona. Tot i això, no existeixen estudis que descriguin empíricament aquestes diferències ni tampoc s’ha realitzat un estudi comparatiu amb un panel de tast oficial.

En aquest sentit, en el marc de SensoVI, l’IRTA realitzarà un estudi amb 200 participants que permetrà avaluar l’acceptabilitat de diverses mostres de vi escumós en funció de la informació que se’ls proporcionarà sobre aquell producte. Així, en una primera etapa,  es faran avaluacions a cegues dels diferents vins; a continuació, s’avaluaran les expectatives dels consumidors només proporcionant-los informació sobre el producte (preu, tipologia de tap utilitzada en la segona fermentació, etc.); i, finalment, es tornaran a degustar els vins proporcionant la informació sobre el producte als participants. «Així podrem conèixer quin efecte tenen les característiques de màrqueting del producte en  la percepció sensorial que té el consumidor d’un vi determinat», explica Anna Claret, investigadora de l’IRTA experta en l’estudi del comportament del consumidor. En la segona fase de l’estudi «s’identificaran els atributs del producte que tenen una major importància en la intenció de compra dels consumidors i que determinen així quin seria el producte considerat ideal pels consumidors», apunta Claret.

El projecte GO SensoVI compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, així com de la Unió Europea a través dels fons FEDER.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local