Agricultura

Neix l'associació Espiells Terra de Vi per a impulsar i protegir la zona vitícola nord de l’Alt Penedès

L’entitat serà la primera en acollir‐se a un Pla Territorial Agrari Específic en el marc de la Llei 3/2019, dels espais agraris, aprovada per la Generalitat de Catalunya el 17 de juny del 2019

Neix l'associació Espiells Terra de Vi per a impulsar i protegir la zona vitícola nord de l’Alt Penedès. EIX

Neix l'associació Espiells Terra de Vi per a impulsar i protegir la zona vitícola nord de l’Alt Penedès. EIX

Neix l’associació Espiells Terra de Vi en el territori situat entre els termes municipals de Sant Sadurní d’Anoia, Gelida i Sant Llorenç d’Hortons, al nord de l’Alt Penedès. Un territori privilegiat i singular, amb caràcter i tradició agrària i vitivinícola, de gran valor paisatgístic, que és la base per a una industria agrària i agroalimentària innovadora, de proximitat i gran exportadora. Un territori equilibrat que s’ha de protegir i preservar en el seu conjunt.

Espiells Terra de Vi és un eno‐territori, referent vitivinícola i agrari. Una terra de vi (wineland) amb un present, i un futur de grans oportunitats en el marc d'una activitat agrària en tota la seva dimensió,  econòmicament viable, sostenible i respectuosa.

L’associació té la voluntat de conservar, donar continuïtat i impulsar les realitats que la fan avui un territori d’èxit, preservant la unitat i connectivitat dels espais agraris, reconeixent aquest entorn com a be d'interès general, que esdevingui una protecció efectiva com un recurs natural essencial, font d’aliments, i com un element de conservació de la cultura, i la biodiversitat.

Espiells Terra de Vi vol preservar els sòls sobre els que s’hi desenvolupen aquests espais vitícoles, generadors de productes de gran valor afegit, contribuint a la preservació i la millora dels valors paisatgístics i ambientals associats, i obrint aquest territori a la societat que l’envolta i el valora. Així mateix, també pretén impulsar el coneixement i l’activitat educativa en matèria agrària i vitivinícola, i dinamitzar l'activitat econòmica, afavorint la continuïtat de les empreses arrelades en aquest territori, les quals amb els seus productes el donen a conèixer arreu del món. 

En coherència, vol posar en valor el patrimoni construït, gestionar el respecte per les condicions ambientals i la conservació de la biodiversitat i tenir la capacitat de generar serveis complementaris per a la societat.

L’Associació s’assenta sobre 7 pilars que conformen la identitat d’aquest territori:   història, patrimoni i cultura/ paisatge i sostenibilitat/ coneixement i formació / agricultura i viticultura/ cellers, empreses agràries i agroalimentàries/, enoturisme i serveis/ entitats i associacions locals. 

Aquesta proposta, que aflora des del territori, té la voluntat d’acollir‐se a la Llei 3‐2019 dels espais agraris, aprovada per la Generalitat de Catalunya el 17 de juny de 2019, a través de la figura d’un pla territorial agrari específic que integri i preservi aquests valors. En aquesta Associació hi seran representats tots els pilars que la constitueixen.

Actualment compta amb una superfície agrícola continua de més de 2000 ha, al voltant de més de 20 Masies, l’escola de viticultura d’Espiells, empreses i cellers, i recolzat per les entitats i associacions locals, així com els ajuntaments dels municipis que l’integren, Sant Sadurní d’Anoia, Sant Llorenç d’Hortons i Gelida. 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!