7x7 per la natura

L'Ultra Clean Marathon passarà per Sitges i Calafell i recorrerà 700 quilòmetres en set dies en bicicleta, corrent i caiac

El repte, que se celebrarà del 5 a l'11 de maig, combina esport, recollida de residus i conservació de la natura

L'Ultra Clean Marathon passarà per Sitges i Calafell i recorrerà 700 quilòmetres en set dies en bicicleta, corrent i caiac. Ultra Clean Marathon

L'Ultra Clean Marathon passarà per Sitges i Calafell i recorrerà 700 quilòmetres en set dies en bicicleta, corrent i caiac. Ultra Clean Marathon

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La segona edició de l'Ultra Clean Marathon, que se celebrarà del diumenge 5 de maig al dissabte 11, té com a principal novetat la combinació de diferents disciplines. Si l'any passat els ambaixadors d'aquest gran repte esportiu i ambiental van córrer la distància d'una marató (42,2 quilòmetres) cada dia durant set dies, en aquesta edició combinaran la cursa amb bicicleta de carretera i caiac per recórrer una distància total de 700 quilòmetres en una volta a Catalunya amb sortida i arribada a Barcelona. De les set etapes, les dues primeres seran en bicicleta; les tres centrals es faran corrent i les dues últimes, en caiac. L'Ultra Clean Marathon és una iniciativa que conjuga esport, recollida de residus i conservació de la natura.

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà; el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost; la responsable de Coordinació Econòmica i Relacions Institucionals de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, Sandra Carrera, i l'esportista Albert Bosch han presentat aquest dijous la segona edició de l'Ultra Clean Marathon, que serà circular, amb una volta a Catalunya, precisament per donar visibilitat a la importància de tancar el cercle pel que fa a la recollida i reducció de residus i a l'economia circular.

Aquesta iniciativa espera fomentar la mobilització ciutadana per reduir residus; busca el compromís de les persones que practiquen esport a la natura perquè tinguin cura del medi ambient, tant a títol individual com quan participen en competicions organitzades, que han de ser sostenibles, i vol reconèixer la tasca de les entitats ambientals.

El repte està organitzat per la Xarxa per a la Conservació de la Natura, el Departament de Territori i Sostenibilitat i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). Serveix de nexe d'unió entre la campanya Let's Clean Up Europe i la Setmana de la Natura.

Ambaixadors i participants

El repte compta amb la implicació de dos esportistes compromesos amb el medi ambient, Albert Bosch i Nicole Ribera, que faran d'ambaixadors. Tothom qui ho desitgi pot participar-hi, ja sigui en una de les nombroses accions de neteja que hi ha previstes al llarg del recorregut o fent un tram de l'Ultra Clean Marathon al costat dels ambaixadors corrent, en bicicleta o en caiac. La participació ciutadana requereix inscripció, que es pot tramitar a través de la pàgina web de l'esdeveniment. Té un cost de 5 euros que es destinaran a les 10 entitats de conservació de la natura que treballen a les zones per on transcorrerà l'Ultra Clean Marathon 2019.

En la primera edició, hi van participar més de 2.000 persones i es van recollir 1.973,5 quilos de residus. Enguany hi ha previstes més d’una trentena d'accions de neteja i la participació d’una cinquantena entitats, empreses, i col·lectius. Al final de cada etapa es lliurarà un guardó a les persones que hagin participat en les accions de neteja i s'atorgarà el premi a l'equip o persona que hagi recollit més brossa (en pes o en volum); a qui hagi recollit el residu més perillós per a la natura i a qui hagi recollit el residu més curiós.

Les set etapes

L'Ultra Clean Marathon passa per les diferents demarcacions de Catalunya i combina paisatges de muntanya, interior i costa. Cada etapa s'organitza amb el suport d'escoles, administracions locals i empreses, així com d'entitats ambientals que treballen al territori.

La primera etapa, diumenge 5 de maig, serà de 209 quilòmetres, que es faran en bicicleta entre Barcelona i Lleida passant per Sitges, Calafell, Altafulla i Tarragona. Travessarà boscos mediterranis litorals i paisatges del cultiu de secà de ponent. La segona recorrerà 225 quilòmetres que separen Lleida i Ripoll, passant per la Seu d'Urgell i Alp. L'etapa transcorrerà per boscos d’alta muntanya i trams que resseguiran el curs del riu Freser fins acabar a Ripoll on s'uneix a la conca del riu Ter.

La tercera etapa, la primera de cursa, tindrà 40 quilòmetres entre Ripoll i Olot, passant per Sant Joan de les Abadesses i Sant Pau de Segúries. El recorregut passarà per la Via Verda i la Via Romana i per la zona volcànica de la Garrotxa. La quarta etapa serà de 58 quilòmetres i anirà per la Via Verda del Carrilet que separa Olot de Girona, tot vorejant el riu Brugent. La cinquena tindrà 72 quilòmetres i unirà Girona i Blanes, per Cassà de la Selva, Caldes de Malavella i Vidreres. El recorregut passarà per la Via Verda i per pistes forestals fins arribar al mar.

La sisena etapa, que es farà en caiac, serà de 34 quilòmetres i unirà per la costa de Blanes i Mataró, passant per Calella i Arenys de Mar, amb vegetació litoral mediterrània. La setena i última etapa, el dissabte 11 de maig, tindrà 30 quilòmetres i unirà Mataró i Barcelona, passant per Vilassar de Mar i Montgat. També serà per mar, tot i que hi haurà l'opció de córrer els darrers cinc quilòmetres, des del Fòrum de Barcelona fins al Moll de Marina, on es farà la festa final.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!



SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local