Gastronomia

Eix
Gastronomia

Seguretat alimentària

Llegeixo una notícia que afirma que el 70% d'allò que mengem ens arriba de l'estranger

  • Francesc Murgadas |
  • 14-07-2021
Gastronomia

Les quatre regles

Com a les matemàtiques, la cuina té quatre regles bàsiques que tots hauríem de dominar i practicar

  • Francesc Murgadas |
  • 01-07-2021
Cartell oferta Gamba de Vilanova. Ferran Savall
Mirada indiscreta

Oferta irrebutjable

On hi hagi gamba de Vilanova les de Palamós no tenen res a fer

  • Ferran Savall |
  • 27-06-2021
Revista Cuina. Eix
Gastronomia

20 anys de cuina

I sobretot en català. És del que pot presumir la revista "Cuina" que, a més, treu a la llum la revista núm. 250

  • Francesc Murgadas |
  • 02-06-2021
Gastronomia

Contradiccions

Sempre ens havien dit que el menjar era un premi que calia guanyar amb la suor del nostre front. Exemplificat en el pa, però que igual podia valer per uns musclos al vapor, uns espinacs bullits o un indiot rostit

  • Francesc Murgadas |
  • 13-05-2021
Alvocat i mango. Eix
Gastronomia

A. P. M.

No us heu equivocat. No esteu a la secció de televisió, sinó a la de cuina. Però és que avui m'agradaria reflexionar sobre tres productes -Alvocat, Papaia i Mango- que lentament s'han fet els reis de la verduleria/fruiteria

  • Francesc Murgadas |
  • 30-04-2021
Plats preparats envasats. Eix
Gastronomia

Reciclem a fons

Ens omplim la boca presumint de reciclar amb les bosses o les ampolles sense adonar-nos que sovint, quan mengem en un envàs de plàstic d’un sol ús i utilitzant uns coberts també de plàstic i d’un ús, el concepte desapareix

  • Francesc Murgadas |
  • 14-04-2021
Gastronomia

Canvis perillosos

Els antropòlegs anuncien canvis a dojo. Canvis que en la majoria dels casos -i no penso només en la mascareta- venen per quedar-se. La gastronomia no podia quedar-ne al marge

  • Francesc Murgadas |
  • 01-04-2021
Imatge d'arxiu
Gastronomia

Tornem enrere?

No hauríem de titllar aquesta opció com a negativa. De fet, quan una novetat no respon a les expectatives o un hàbit no connecta amb una nova situació, el més assenyat és rectificar

  • Francesc Murgadas |
  • 19-03-2021
Carnaval 2021

Xató: deixató

Ara és temps de “xató”(o deixató), l’amanida d’hivern típica de Vilanova, considerada també pròpia de Sitges, Vilafranca i el Vendrell

  • Oriol Pi de Cabanyes |
  • 09-02-2021
Gastronomia

Adéu recorregut

Avui, amb la proliferació dels brous envasats i llestos per integrar-se en un arròs o un estofat, les hores de cocció lenta de l’olla gran a la cuina semblen haver passat a millor vida. Certament, per més comoditat del fogoner. Però amb alguns “danys col·laterals” que cal valorar

  • Francesc Murgadas |
  • 28-01-2021
Gastronomia

Un any vegetal

Impulsada per la FAO, l’Assemblea General de les Nacions Unides declarà el 2021 Any Internacional de les Fruites i Hortalisses per potenciar el seu valor nutricional i incrementar la seva presència en les nostres dietes

  • Francesc Murgadas |
  • 13-01-2021
Restaurants tancats al Passeig del Carme de Vilanova. ACN / Gemma Sánchez
Gastronomia

La tercera via

No ens enganyem. La pràctica gastronòmica té dues opcions. Dues vies. Cuinar a casa o que et cuinin fora de casa

  • Francesc Murgadas |
  • 22-12-2020
Canelons. Eix
Gastronomia

L'any dels canelons

Aquest Nadal, tal com estan anant les coses, sembla que haurem de prescindir de les grans trobades casolanes amb visita ritual al pessebre pairal i, per tant, els àpats nadalencs es veuran atomitzats, amb cada nucli familiar fent l'àpat a casa seva. Una pena

  • Francesc Murgadas |
  • 03-12-2020
Patates a la venda en una fruiteria. ACN / Andrea Zamorano
Gastronomia

Patates comodí

Què són aquestes patates per tot que jo batejo com “patates comodí”?

  • Francesc Murgadas |
  • 29-10-2020
Gastronomia

Un dubte raonable

Amb la tardor, s’acosta el temps de les guies gastronòmiques. Amb la mítica Guide Michelin al davant. I no puc sinó preguntar-me: Sortiran aquest any?

  • Francesc Murgadas |
  • 22-10-2020

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local