Gastronomia

13/03/2020 10:56:27

Un regal enverinat

Francesc Murgadas Les Cabanyes

No negaré la bona intenció i fins i tot la necessitat urgent d’una llei com aquesta. Però em sembla que estem davant d’un exemple palmari d’aquella dita popular que resava, resa i resarà que “feta la llei, feta la trampa”

08/03/2020 20:19:24

Sempre amb la carmanyola a punt

Sixte Moral Vilanova i la Geltrú

Això de demanar que ens donin el menjar que ens ha sobrat no ens feia massa gracia semblava de gent que no sabia anar pels llocs, una mica ordinària en deien

06/03/2020 10:31:46

Llard de quaresma

Francesc Murgadas Les Cabanyes

Ara que ja hem entrat en el període del cicle anual que, des de fa segles, ha mantingut que carn i peix eren diferents, fins al punt de prohibir, en aquests dies, el consum de la primera en benefici del segon, potser va essent hora de qüestionar-nos aquesta diferència

21/02/2020 11:39:58

Parlen els gurus

Francesc Murgadas Les Cabanyes

Una cosa és coure un producte i un altre diferent, fer-lo aparentment comestible

30/01/2020 17:19:10

La força dels menuts

Francesc Murgadas Les Cabanyes

Si llegir ronyons, fetge, cor, turmes, cervell, melsa, morro, peus, tripa o coradella no us ha aturat, anem bé. Perquè vol dir que, tot i les campanyes de silenci que han patit els nostres "menuts", encara no els heu oblidat

18/01/2020 16:37:39

El mercaurant

Francesc Murgadas Les Cabanyes
Establiment de la cadena Ametller Origen. Eix

És un restaurant? En el sentit tradicional, naturalment, no. Però el cert és que, els migdies, quan és hora de dinar, les taules s'omplen i la gent hi torna

05/01/2020 20:53:36

Compostar i compotar

Francesc Murgadas Les Cabanyes
ACN / Aina Martí

Curiosament, les dues paraules són quasi iguals. La primera provinent del món de l'ecologia i la segona del culinari. I ambdues amb més coses en comú de les que sembla

22/12/2019 10:39:08

Cuina circular

Francesc Murgadas Les Cabanyes

No fa massa anys, ens posàvem les mans al cap quan llegíem que els nens dibuixaven els pollastres ja rostits. Avui, probablement ja dibuixin nuggets

12/12/2019 16:01:08

El producte fresc

Francesc Murgadas Les Cabanyes

Cal evitar el malbaratament dels recursos. Sobretot els escassos i de vida curta. Una forma de fer-ho és no deixant que arribi a l’abocador tot allò que encara pot ser útil. I per això, potser cal buscar la manera de fer un Gran Recapte cada dia de l’any

28/11/2019 09:27:22

Un model esgotat?

Francesc Murgadas Les Cabanyes

Com cada any, han arribat el vi novell i la Guia Michelin dels estats espanyol i portuguès. Amb uns resultats relativament decebedors per Catalunya i amb la sensació que tot plegat està ficat en un cercle viciós

15/11/2019 10:57:05

Cuinar a pressió

Francesc Murgadas Les Cabanyes

El menjar sembla haver-se convertit en l'ase dels cops a la que només troben inconvenients, defectes, sospites i crítiques

07/11/2019 18:55:10

Que duri!!!

Francesc Murgadas Les Cabanyes

Fora dels espàrrecs de marge i cargols, algú encara cull bledes salvatges, borraina o gínjols?

19/10/2019 14:33:01

Sant tornem-hi?

Francesc Murgadas Les Cabanyes

Amb la tardor, arriba el moment de recuperar els rituals del món de la gastronomia. Ja hem començat a saber com queda enguany la borsa de les guies Michelin

03/10/2019 11:14:51

La dieta del raïm

Francesc Murgadas Les Cabanyes

Pensant en els pagesos dedicats al vi, especialment els del meu Penedès on la situació comença a ser crítica per molts. Aneu a la fruiteria i comproveu el preu a què es paga aquest raïm de taula sense llavors

19/09/2019 11:10:18

Canvi de nevera

Francesc Murgadas Les Cabanyes

Als humans, res ens molesta tant com la monotonia. I la nevera sol ser una capsa de sorpreses on trobem aquells alvocats comprats fa dies per fer aquell plat que no va anar a taula o el parell de tomàquets sobrers del darrer sofregit. I cal donar-hi sortida

01/09/2019 11:35:05

El difícil equilibri

Francesc Murgadas Les Cabanyes
Barres de pa. Eix

En definitiva, allunyar-nos del "pa de cada dia".

22/08/2019 21:06:42

Els pecats de la carn

Francesc Murgadas Les Cabanyes
Carn. Eix

L'ofensiva està en marxa. El canvi climàtic ja té un cap de turc. La carn

01/08/2019 10:28:53

Un temps preciós

Francesc Murgadas Les Cabanyes
Imatge d'uns nens participant en un taller de cuina a la Ciutat dels Somnis. ACN / Àlex Recolons

Deixem que facin de tant en tant un plat. Que aportin la seva creativitat també a la cuina. I, sobretot, que ho facin els nens i les nenes

18/07/2019 17:11:41

Els productes miracle

Francesc Murgadas Les Cabanyes

Fa poc, vaig llegir que els "gastrocientifics" estaven entusiasmats amb la transformació de les proteïnes d'insecte en proteïnes alimentàries. I avui acabo de llegir que una empresa ha presentat Solein, que qualifica com la proteïna del futur.

Pàgines: 3 2 1
Coronavirus

Dia 8. Mirades

Jordi Larregola

Sota les distàncies, sota la prudència, sota les mesures de seguretat que tots hem de seguir, continua latent la vida de cada dia, la familiaritat, l'emotivitat, l'afecte. Apareix en les mirades. Ara es veuen millor. Us les recomano totes. Ajuden a mantenir-se ferms