Pensions

Europa, ens pressiona?

Pensions. Eix

Pensions. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Pressiona Espanya perquè retalli i privatitzi les pensions? Espanya compta amb el reforç de la UE per fer la retallada i la privatització “penjant el mort” a Europa? Em temo que uns i altres comparteixen interessos, objectius i procediments, que Espanya intenta jugar el paper del “poli bo” i deixa que la UE es revesteixi amb la disfressa de “poli dolent”. Però, desenganyem-nos, de poli únicament n’hi ha una: la del capital.

El comissari europeu d’Afers Econòmics i Monetaris, Paolo Gentiloni, considera que lligar les pensiones i els sous a l’evolució de l’IPC no ha estat una buena idea, i que són insuficient les concrecions que ha donat el Gobierno espanyol per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions. El cobrament dels fons Next Generations depenen d’aquestes concrecions: són 140.000 milions!!! És molt, no? Bé doncs, cada any 90.000 milions es perden per la corrupció; és a dir que cada dos anys podríem tenir una Next Generation a l’espanyola...  

També el Banc d’Espanya hi està d’acord i demana que per mantenir les jubilacions caldria obtenir majors ingressos fiscals (vol dir que augmentaria la càrrega fiscal que ara tenim, o significa que els qui no paguen, o quasi no paguen, passarien a pagar el que els pertocaria en una situació de repartiment just de la fiscalitat?; o bé retallar la despesa pública ( es retallaria la despesa militar? S’eliminaran situacions com la pèrdua de 1.483 milions d’euros que l’estat va perdre en la fusió de CaixaBank i Bankia?

Per sort no totes les veus van per aquí, el ministre de Seguretat Social, davant de tots el micròfons, manifesta que el 2023 els pensionistes mantindran el seu poder adquisitiu. Quan no hi ha micros, el Gobierno admet que si no es pot aturar la inflació, l’actualització de les pensions segons l’IPC serà una llosa per a l’economia espanyola, tal com explica el Banc d’Espanya i molts dels grups de pressió d’economistes neoliberals.  Davant d’aquesta situació el Gobierno prioritzarà la justícia social i augmentarà els sous i les pensions en la mesura que s’incrementi l’IPC o donarà preferència al consens amb la CEOE? Podria passar que l’eliminació de l’índex de sostenibilitat del que tant ha presumit el Gobierno no sigui altra cosa que un canvi de nom, i que es vulgui garantir l’estabilitat del sistema de pensions fent que siguin els pensionistes els que el tornarien a pagar (el van pagar amb les retencions i ara altre cop ho farien amb els diners que se’ls descomptarien amb el que s’anomena Mecanisme d’Equitat Inter generacional?

Tant la Comissió Europea com el Banc d’Espanya parlen d’un 16% de dèficit a la Seguretat Social aquet darrer any, 2021. Si aquesta situació és certa, per què el Gobierno no fa una auditoria per aclarir què ha passat realment? Ho disposa la llei 21/21 de 28 de desembre “garantia del poder adquisitiu de les pensions”, i diu que té un mes des de l’aprovació de la llei (desembre de 2021). No s’ha fet res.

La llei disposa que l’informe de l’auditoria no pot trigar més de sis mesos, i això tampoc sembla que es pugui complir.

També la llei que protegeix el Patrimoni de la Seguretat Social es converteix en paper mullat: diu que les cotitzacions socials en cap cas s’han de destinar a altres despeses que no siguin les pensions contributives. Es fa realment? Segurament seria el Tribunal de Cuentas qui ho hauria d’esbrinar, però l’auditoria ni s’ha encomanat. I no es pot fer perquè encara que els grups d’esquerres que hi ha al Congreso de Diputados recolzen la realització de l’auditoria, el PSOE s’hi nega.

Tornem al principi: Europa ens pressiona? O utilitzem Europa com l’Home del Sac per provocar por?

 

Iai@flautes Garraf i Unitat Pensionista Baix Penedès

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local