Mobilitat

La variant C-31, una nova ronda transversal necessària per pacificar el trànsit

La variant C-31, una nova ronda transversal necessària per pacificar el trànsit. EIX

La variant C-31, una nova ronda transversal necessària per pacificar el trànsit. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La manera com el govern municipal de Vilanova i la Geltrú i la seva alcaldessa, Olga Arnau, han gestionat el procés de pacificació de la mobilitat de Vilanova i la Geltrú es podria dir que està sent de tot, menys pacífica. Ha generat polèmica entre la ciutadania amb el projecte, la inversió i el resultat de la reducció a un carril, a cada sentit de circulació, d'una de les principals artèries i via de descongestió del trànsit a la ciutat, com és la Ronda Ibèrica. Projecte que va caldre modificar a correcuita perquè obstaculitzava el pas i les sortides dels vehicles d'emergències de l'Hospital Sant Antoni Abat i de la comissaria de Mossos d'Esquadra. Una pacificació contradictòria, perquè lluny d'aconseguir reduir la densitat de circulació de vehicles pels carrers del centre, ans al contrari, hem vist com s'ha incrementat i desbordat quan es produïa el col·lapse i bloqueig circulatori a la Ronda Ibèrica - principalment a les hores d'entrades i sortides a la feina i a l'escola – i que s'ha anat traslladant, fins i tot, a la variant. També costosa i ineficient, perquè el govern ara fa, ara corregeix i ara s'ho replanteja i decideix finalment, retornar als dos carrils per sentit de circulació, amb el consegüent sobrecost per la nova actuació . I finalment, una pacificació imposada, perquè no hi ha hagut el diàleg, la consulta i la recollida d'aportacions necessàries del veïnatge, dels col·lectius i serveis afectats, com és l'Hospital, els centres escolars, els serveis de transport sanitari, el transport urbà i els mossos d'Esquadra pel que fa a la Ronda Ibèrica o els establiments, associacions i gremis del comerç i de la restauració local, pel que fa al projecte de carril bici de la Rambla Samà i l'avinguda Francesc Macià.

Tothom sap i coneix que un dels principals factors de lluita contra el canvi climàtic és reduir dràsticament les emissions de gasos d'efecte hivernacle, regulant i disminuint la circulació de vehicles contaminats, així com el consum de carburants derivats del petroli. Cal assenyalar que és un objectiu imprescindible per la millora de la salut ambiental i que en això, totes les viles i ciutats han d'estar responsablement compromeses, garantint una dràstica reducció de l'ús de vehicles a l'interior de la ciutat.

Que sigui una finalitat imprescindible no vol dir que es faci de qualsevol manera. Cal gestionar-la amb coneixement i sentit comú. Les mesures i projectes que ha endegat a la ciutat l'actual govern no han respost probablement a aquesta raó i lògica. Lluny d'això, ha actuat conduït per la pressa per resoldre els compromisos o pactes existents entre les formacions que el componen – ERC, CUP i Junts – per assegurar-se la 'pau interna' i no pas,  per a garantir una bona pacificació de la ciutat.

Una gestió de la mobilitat i la seva pacificació requereix primer de tot,  d'una bona diagnosi, d'una valoració estratègica i d’una planificació que estableixi quines són les principals prioritats, els ritmes i els terminis sense que cap mena de pressa – ni l'electoral –  que destorbi els objectius i, sobretot, garantint que s'acompanyi d'un procés transparent i obert de diàleg, participació i consens cituadà de totes i cadascuna de les mesures i projectes que es proposen.

Voler convertir una ronda, com la Ibèrica, en una via pacificada i cívica, requereix tanmateix de visió estratègica, de planificació i de gestió prèvies més complexes i complicades que la solució, en temps i forma, mal proposada que ha fet el govern. En aquest sentit, no s'ha tingut en compte quina era la principal funció que prestaven, a la mobilitat de la ciutat, els quatre carrils de la Ronda Ibèrica, que no era una altra que resoldre el problema de la connectivitat transversal a Vilanova, convertint-la en una via eficient i imprescindible per a descongestionar de trànsit el centre de la ciutat. A tall d'exemple, imaginem-nos que passaria si per a pacificar Barcelona, el govern de la ciutat decidís reduir a un sol carril en cada sentit de circulació les rondes de circumval·lació de la ciutat? Creieu que s'hagués aconseguit abaixar el volum de cotxes dels carrers de la ciutat?

Des de Vilanova en Comú hem defensat insistentment que una bona gestió de la mobilitat necessita de mesures graduals prioritzades:

La primera, garantir que a tot el centre de la ciutat la prioritat sigui la mobilitat a peu, protegint als vianants. Per això és vital l'arranjament de sots, d'esvorancs, dels paviments de carrers i voreres, i la reducció dràstica de totes les barreres constructives i arquitectòniques que impedeixen que la gent gran, els cotxets, les cadires de roda i les persones amb mobilitat reduïda puguin moure's amb absoluta tranquil·litat pels carrers de la ciutat garantint la necessària regulació i control de la circulació de bicis i patinets per les vies de vianants, sense que passejar o caminar pel centre de Vilanova es converteixi en una aventura per esquivar perills.

Segona prioritat, guanyar l'espai públic per a les persones tot reduint l'ocupació del vehicle privat a la via pública, sigui circulant o en estacionament, garantint la creació i dotació suficient d'apartaments dissuasius a les principals entrades d'accés al centre de la ciutat, al nord-est, nord-oest i sud-est de la ciutat.

Tercera prioritat, garantir una bona oferta de transport públic. Amb més bus, més parades, més freqüències i amb un servei a demanda de taxi-bus pels barris i les urbanitzacions més allunyades del centre de la ciutat.

Quarta prioritat, millora, ampliació de la xarxa de carrils bici de la ciutat amb la dotació necessària d'aparcaments segurs per a les bicis arreu.

Cinquena prioritat, dotar-nos d'un bon connector transversal per a poder pacificar i guanyar com via cívica l'actual Ronda Ibèrica. Per això, proposem el desdoblament de la variant per a convertir-la en la nova ronda est-oest. La C-31 hauria de modificar, en un futur més o menys llunyà, el seu paper de carretera comarcal de manera que compatibilitzés els usos de circulació dels trànsits de pas amb els de la circulació d'accés i sortida de la ciutat amb els de ronda transversal. En aquesta línia, caldria que el govern municipal comencés a reclamar ja al govern de la Generalitat de Catalunya la redacció del projecte i la dotació econòmica per a executar el desdoblament.

En definitiva, entenem que garantir una mobilitat pacificada és posar la mirada, les energies i les prioritats en protegir al vianant  i en guanyar l'espai comú de ciutat per a la vida i l'activitat i fer-ho des des del diàleg obert i constructiu amb la ciutadania.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local