Sanitat pública

L’Ajuntament demanarà a la Generalitat que destini el 25% del pressupost de Salut a l’Atenció Primària

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilafranca en Comú va portar a debat una iniciativa promoguda per diverses entitats humanitàries i sanitària per aconseguir que es destini almenys el 25% del pressupost de Salut a l'Atenció Primària. La moció reivindica que l'actual model sanitari és hospitalocentrista i gira entorn de l'assistència hospitalària, que es tracta d'un sistema d'assistència cara i poc eficient en termes de cost i benefici. Això és així, ja que es basa a restaurar si és possible, la salut un cop l'hem perduda i que, en canvi, hauríem d'impulsar l'Assistència Primària i la Salut Pública per a mitjançant la promoció i prevenció cuidar-nos de no emmalaltir. 

Aquesta inversió significa més professionals - administratives, infermeres, facultatives, treballadores socials, TCAI…- més formació i menys cues d'espera i més temps per fer les assistències. La moció va ser aprovada per unanimitat però, la portaveu del grup, Montse Romagosa, va recordar al govern municipal que des de l’administració local es pot fer una gran contribució al manteniment de la bona salut de la població, mitjançant una eina tan potent com és un Pla Local de Salut (iniciativa del grup que va ser aprovada al ple però que és a un calaix). 

Per altra banda, el ple també va aprovar la proposta d'Ordenances Fiscals per a l'any 2023. Vilafranca es va abstenir, doncs, considera que encara que hi hagués mesures orientades cap a la transició energètica (algunes les havia eliminat el govern l'any passat i les ha recuperat ara com bonificar la producció de compostatge), no s'avança prou cap a un model que impulsi la sostenibilitat mediambiental. El grup va recordar les propostes que havien fet en aquest sentit i que no van ser recollides: distribuir equitativament la recaptació de l'IBI o la taxa de residus tenint en compte condicionants socials, familiars i de gènere, bonificar el reciclatge a deixalleria, Tarifació social en l'accés als equipaments públics de caràcter esportiu i cultural. Mesures han estat un any més obviades i que, en canvi, s'ha optat per apujar un 3.5% impostos i taxes en context de crisi social.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local