Connectivitat

Dia internacional sense wifi

Dia internacional sense wifi. Eix

Dia internacional sense wifi. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 8 de novembre és el dia internacional sense wifi, declarat per la Federació  Ambientalista Internacional des del 2016, degut al desconeixement generalitzat de la societat sobre l’impacte que produeixen les radiacions inalambriques per la salut, i per mostrar alternatives saludables de connectivitat. 

Buscant la interoperabilitat, al 1999 un grup d’empreses de telecomunicació van crear l’actual l’Aliança Wi-fi que fins al nou model wifi 6, aquesta tecnologia és utilitzada per uns 30.000 milions de dispositius a tot el mon. El WIFI és un sistema de comunicació inalambric que envia paquets de dades per microones d’alta freqüència (2,45 GHz i 5,1 GHz, radiacions no ionitzant), utilitzant com emissor un router que pot portar fins a 6 antenes incorporades. 

La Organització Mundial de la Salut i l'Agencia Internacional d’Investigació del Càncer van declarar el juny del 2011 que las ones electromagnètica generades per aquest tipus de radiacions son “possibles carcinògens del tipus 2B en  humans”, i el Consell d’Europa en la seva resolució 1815 va concloure que “hi  ha nivells d’evidència científica suficients d’efectes biològics nocius per invocar el Principi de Precaució i aplicar mesures preventives urgents”.

Actualment, el reglament RD 1066/2001 i l’ICNIRP (organisme assessor del  Parlament Europeu però denunciat per conflicte d’interessos per l’institut  Baubiologie), estableixen els valors màxims de potència radioelèctrica per emissions wifi en 955 µW/cm2 !!, valors molt superiors als recomanats per la resolució 2000 de Salzburg fixats en 0,1 µW/cm2 i admesos per la Declaració d’Alcalà de Henares 2002 i per BioInitiative Report 2012, i això sense comptar amb els models wifi actuals de més altes freqüències!

Però com ho farem sense internet? No cal alarmar-se, hi ha alternatives al wifi! Des dels anys 90 les xarxes dels centres escolars, hospitals, oficines i hotels, ... eren per CABLE de fibra òptica, amb radiació 0 i amb connectivitat superior a la inalàmbrica. Fa 30 anys pràcticament, no havia contaminació electromagnètica.

Els sistemes d’internet alternatius que no emeten radiacions són:

Sistema PLC, aprofita la xarxa elèctrica com a línia de transmissió de dades en banda ample, pot produir electricitat bruta o harmònics. 
Cable Ethernet, és un cable amb quatre parells de fils d’alta velocitat i millor eficàcia que la connectivitat inalàmbrica, protegits d’interferències, totalment  segur. 

Fibra òptica (POF) flexible i molt prima que permet la transmissió de llum i per tant de dades sense pèrdua de prestacions. A Catalunya, aquesta xarxa té una extensa cobertura.

LI-FI, és un sistema de transmissió de paquets de dades amb llum visible o VLC,  és utilitzat als hospital però es desconeix si afecta a la salut.

A casa nostra, és recomanable mesurar les radiacions del wifi, fins i tot quan està desconnectat, i denunciar a l’operadora contractada en cas que continuï irradiant, ja que llavors està fent d’antena sense el vostre consentiment. 

Si sumem les radiacions dels wifis de tot l’edifici i/o espai de treball que compartim, podem consensuar decisions entre veïn@s i/o compan@ys de feina per apagar els wifis a la nit o en acabar la jornada laboral i/o per instal·lar cable Ethernet o alternatius. 

Millor no escollir electrodomèstics intel·ligents amb antena wifi: smart TV, neveres, rentadores, làmpades LED wifi, … que afavoreixen “la internet de les coses” i l’augment de la contaminació electromagnètica.

A les escoles, a quantes hores de radiació exposem els infants i joves? L’efecte de les radiacions és acumulatiu i molt perillós en edats de creixement, és responsabilitat del Claustre i les AFA’s protegir la salut de la comunitat escolar. La digitalització també és possible per CABLE, sumem-nos als Moviments Internacionals sense wifi a les escoles (normativa Loi Abelle 2015-136).

Garantim PUNTS BLANCS al municipi com a zones lliures de radiacions per a persones electrosensibles. 

Canviem els nostres hàbits com a consumidors i protegim-nos, les empreses de telecomunicacions no ho faran per vostè, i sembla que els governs tampoc.

Us sembla que sobren motius per commemorar el Dia Internacional sense Wifi?

Núria Alsina, Col·lectiu stop5G-VNG

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local