Desnonaments

Què demanem als jutjats de Vilanova i la Geltrú?

Manifestació de la PAH Garraf a les portes dels Jutjats de Vilanova. Eix

Manifestació de la PAH Garraf a les portes dels Jutjats de Vilanova. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sens dubte, Catalunya arrossega una manca històrica de polítiques d'habitatge, la qual cosa es tradueix en un parc públic d'habitatge escàs que no arriba al 2% del parc total, d'acord amb el Pla Territorial Sectorial d'Habitatge de la Generalitat, molt lluny de la mitjana dels països de l'entorn europeu. Al mateix temps que és manifestament insuficient per a fer front a l'emergència residencial que viu Catalunya, el territori lidera una vegada més el rànquing de la vergonya dels desnonaments, representant el 23,3% del total estatal en el segon semestre de 2019, d'acord amb les dades del Consell General del Poder Judicial.

En data 29 de juliol de 2015, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya el dia 5 d'agost de 2015. I actualment es troba en vigor després del desistiment parcial del recurs d'inconstitucionalitat núm. 2501-2016 acordat en el Consell de Ministres del 2 de novembre de 2018 i la seva publicació en el BOE.

En data 08 de Març de 2022, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 1/2022, de 03 de Març de 2022, d'Ampliació de les mesures urgents per a afrontar l'emergència residencial que modifica la Llei 24/2015, del 29 de juliol.

D'acord amb el que es disposa en la Llei 24/2015, de 29 de juliol, , introduïda per la Llei 1/2022, de 03 de Març de 2022, el demandant en un procediment de desnonament ha d'oferir un lloguer social als demandats abans d'interposar la demanda o recuperar la possessió de l'habitatge i acreditar aquesta oferta en el procediment judicial, sempre que concorrin en ella dues circumstàncies.

Primera: Que les persones o unitats familiars afectades pel procediment no tinguin alternativa d'habitatge propi i es trobin dins dels paràmetres de risc d'exclusió residencial, d'acord amb l'article 10 de la llei, circumstància que haurà de ser comprovada pel propi demandant.

Segona: Que el demandant reuneixi la condició de gran tenidor d'habitatge d'acord amb les lletres a i c de l'apartat 9 de l'article 5.

La parts demandants incompleixen sistemàticament l'imperatiu legal de comprovar prèviament si els afectats es troben en situació de risc d'exclusió residencial, així com fer oferta de lloguer social en els termes establerts en el precepte 5 de la Llei 24/ 2015.

Per tot això sol·licitem al jutjat de Vilanova i la Geltrú

1.- Acordi la suspensió dels procediments de desnonament en curs fins que l'actora realitzi la imperativa oferta de lloguer social en els termes que estableix la Llei 24/2015, de 29 de juliol, i les persones que habiten l'immoble tinguin garantida alternativa residencial.

2.-Es compel·leixi als Grans Tenidors, entitats financeres, a complir la llei i procedeixin a oferir lloguer social a les famílies vulnerables que habiten l'habitatge.

3. - Es traslladi una resposta del protocol d'actuació dels jutjats a fi de comprendre perquè fins al moment no se li exigeix a aquestes entitats financeres que realitzin l'oferta de lloguer social segons marca la llei 24/2015.

PAH GARRAF.

AMB EL SUPORT DE:
Sindicat de Llogateres Garraf
Endavant Garraf
CUP Vilanova i la Geltrú
COS Garraf-Penedès
Intersindical Penedès-Garraf
Frontissa
CGT Garraf-Alt Penedès
SOM VNG
ARRAN VILANOVA

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local