Pressupost municipal

El govern de Vilafranca aprova un pressupost que dóna l’esquena a la crisi social i climàtica

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple de Vilafranca del Penedès del 20 de desembre va destacar per l'aprovació del pressupost municipal pel 2023. Per a Vilafranca en Comú, es tracta d'un pressupost continuista que no s'adapta a la nova situació derivada de la crisi social provocada per l'augment dels preus dels productes bàsics, l'energia i la crisi energètica i climàtica que ens estan afectant la nostra vila i que continuaran afectant-nos els anys vinents.

Vilafranca En Comú ha presentat un conjunt de propostes en aquesta direcció com la creació d'una Oficina Municipal d'Energia que doni suport a la ciutadania i a les empreses, així com la posada en marxa d'una Comunitat Energètica local entre l'administració pública, les empreses i els comerços i els veïns i veïnes, propostes que van ser aprovades al ple municipal, però que no s'han dut a terme. Amb relació a l'habitatge social, proposen ampliar les partides destinades als ajuts al lloguer, a la rehabilitació d'habitatge així com la partida destinada a l'adquisició per tanteig i retracte per al parc municipal d'habitatge. També mantenir el Programa de suport econòmic a l'educació per a garantir que tots els nens i nenes puguin participar en totes les activitats educatives organitzades. També tornen a demanar un pla d'usos per a l'Antic hospital de Sant Francesc on s'estudiï la possibilitat de convertir-lo en un Centre de Serveis a la Gent Gran i que mantingui la seva activitat cultural. Així com redactar el projecte de la segona biblioteca de Vilafranca: Biblioteca Comarcal de Vilafranca-Alt Penedès. Finalment, consideren que cal millorar el Benestar Anima augmentant les subvencions entitats animalistes i fer campanyes per reduir els abandonaments i evitar així saturació del CAAD.

La portaveu Montse Romagosa va valorar favorablement la inversió prevista a l'espai públic en l'àrea d'urbanisme i que ha de permetre millorar la mobilitat sostenible i segura, així com la millora de l'eficiència energètica dels habitatges, però va criticar que el conjunt dels pressupostos no respon a les noves necessitats de la vila i de la majoria dels seus veïns i veïnes, especialment amb les dels sectors socials més vulnerables. Per altra banda, el govern també va aprovar unes Ordenances Fiscals, que ignoren les reivindicacions de Vilafranca en Comú en favor d'una fiscalitat més verda, més social i amb perspectiva de gènere. Des de Vilafranca en Comú van deixar clar que cal recaptar, per tenir uns serveis públics de qualitat i dimensionats d'acord amb les necessitats d la població. Però, demanen que la fiscalitat sigui progressiva per tal d'avançar en cohesió social.

Finalment, Vilafranca En Comú va presentar una moció per afavorir la participació en les Eleccions Municipals del 2023 on s'explica que 3.400 veïns i veïnes de Vilafranca del Penedès no podran votar malgrat, com dic, ser veïns i veïnes de la nostra vila, treballar i pagar impostos com tots nosaltres a causa de la llei d'estrangeria. En canvi, afirma que 1.449 veïns i veïnes de nacionalitat estrangera si ho podran fer (per ser de la UE o algun país amb acord de reciprocitat) i instava a la corporació a incentivar la participació i la implicació en la vida política i social local. La moció va ser aprovada encara que el primer punt, que demanava a l'Ajuntament ser proactiu en facilitar i fomentar la participació, va ser rebutjat pels partits del govern.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local