Ecologisme

Retorna’ns els arbres de la Rambla Nova

Retorna’ns els arbres de la Rambla Nova. La Casa Blava

Retorna’ns els arbres de la Rambla Nova. La Casa Blava

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Per tal de preservar la salut pública i lluitar contra l’escalfament global i les illes de calor a la ciutat, 10 associacions ecologistes de Vilanova i la Geltrú reclamem la replantació de 21 arbres desapareguts a la Rambla Nova. Publiquem un document de denúncia de la destrucció del bé comú realitzada pel servei d’Espai Públic de l’ajuntament. Llancem una petició anomenada “Retorna’ns els arbres de la Rambla Nova”. Els ciutadans que ho desitgin podran signar la petició el diumenge 7 de maig a la plaça de la Vila.

Els grans arbres són molt importants a la ciutat, pel seu subministrament d'oxigen als carrers, i sobretot per lluitar contra l'efecte "illa de calor". El canvi climàtic ens obliga a refredar les ciutats amb mitjans naturals, i això és un problema de salut pública, no un problema de gestió de jardineria. Totes les ciutats, i especialment les de clima mediterrani, amenaçades per la desertificació, han de plantar grans arbres a la ciutat que donaran molta ombra durant els propers 10 anys (o cent si els mimem).

En aquest context, les obres realitzades per l'ajuntament de Vilanova i la Geltrú l'any 2023 a la Rambla Nova són perilloses per a la població, incomprensibles i escandaloses. La Rambla Nova ha perdut gran part de la seva massa verda al llarg dels anys. En comptes de posar-hi remei amb una correcta plantació, el Departament d'Espai Públic de l'Ajuntament ha cimentat molts escocells.

Mentre que només es van replantar 3 arbres i no es van modificar 5 escocells, els responsables de l'Espai Públic de la nostra ciutat han cimentat 19 escocells. El 29 de febrer de 2023 l'APMA va demanar explicacions al ajuntament perquè: "es talaven arbres a la Rambla Samà amb la intenció de no substituir-los ni replantar-los, ja que hem vist cimentar els escocells."

En un document sense data, el Departament d'Espai Públic va respondre que "De tots els escocells de la zona, es van tapar els que estan ubicats sota de fanals o davant de senyals de trànsit, per deixar lliure l’espai de servei d’aquests elements. També es van tapar o es farà en breu els escocells que estan just a la cantonada de Josep Anselm Clavé i Albert Virella i Bloda, ja que els vehicles voluminosos colpegen les branques dels arbres, trencant-les i malmetent la seva salut."

Les proves fotogràfiques mostren que aquest pretext es refereix a dos escocells cimentats. Els responsables de l'Espai Públic de la nostra ciutat han cimentat 17 escocells sense cap motiu justificat, en lloc de replantar arbres. Aquesta política de desertització de l'espai urbà és un greu atac a la salut de la població.

Segons les associacions de protecció del medi ambient, ha arribat l'hora de passar comptes. Reclamem la replantació dels 21 arbres desapareguts a la Rambla Nova.

Reclamem la reconstrucció dels escocells i que aquests llocs siguin prou grans i profunds per garantir la plantació d'arbres adults. D'altra banda, exigem que es plantin arbres d'espècies autòctones, amb la correcta preparació dels escocells, l'entorn subterrani dels arbres, per tal d'assegurar el desenvolupament de les arrels.

Per tal que la població de Vilanova i la Geltrú tingui l’oportunitat d’expressar-se sobre el tema de la desaparició dels arbres a la ciutat, les associacions llancem una petició anomenada “Retorna’ns els arbres de la Rambla Nova”. Els ciutadans que ho desitgin
podran signar la petició el diumenge 7 de maig a la plaça de la Vila.

La Casa Blava, APMA, ARBA Litoral, La Foixarda, Alytes, Stop 5G, Plataforma Camins Escolars, La Vinagreta, La Frontissa, ECOL3VNG

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local