Educació social

Avui parlem del sobrepès i l'obesitat infantil...

Obesitat infantil. Eix

Obesitat infantil. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El sobrepès i obesitat infantil són un dels factors que contribueixen de manera molt important a l’increment del risc de malalties cardiovasculars.

Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut), l’obesitat és una malaltia crònica que es caracteritza per un excés de greix en l’organisme. Aquesta es fa evident quan mesurem l’índex de massa corporal (IMC) en una persona adulta i aquest supera els 30 kg/m².

En el cas dels infants per contra es considera que hi ha obesitat quan el seu pes sobrepassa el 20% del seu pes normal.

Els experts apunten que l’obesitat és una malaltia crònica, complexa i amb molts i diversos factors que es pot iniciar durant la infància o adolescència, el seu origen és una interacció genètica i ambiental.

En relació a la població en general s’observen uns canvis en l’alimentació i sobretot en l’activitat física, això suposa que la relació entre el menjar i la despesa energètica no presenten un equilibri. I és en les zones més desfavorides socialment i econòmicament on apareixen uns índexs més elevats. Segons les dades consultades passant del 5,1 % en la classe social alta al 15,5 % en la classe social més baixa.

Les darreres dades confirmen un augment i és que el problema d'excés de pes dels infants presenten clarament una tendència a l'alça. El 40,4% dels menors d'entre 6 i 12 anys tenen un pes superior al recomanable, que apareix clarament en l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) apuntant clarament a un sobrepès o obesitat.

Aquesta tendència és creixent tant en nenes com en nens, les dades mostren clarament que en el cas dels nens és d’un 46,7% i en les nenes d’un 33,4%.

Curiosament aquest sobrepès i obesitat van augmentant clarament amb l’edat. El grup en el que aquest augment es fa més evident correspon al de les classes socials més desfavorides i també en les que tenen menys estudis, afecta igualment homes i dones, amb especial incidència en la població femenina.

Consultant les recents dades publicades quan parlem de l'obesitat, observem que aquesta malaltia apareix en 14 de cada 100 infants, clarament superior si les comparem amb les dades presentades per organismes qualificats.

L’augment es fa evident tant en nens com en nenes, però és en la població femenina on s’observa més clarament aquest increment, 5 punts respecte a les dades d’anys anteriors arribant a un 11,8% de les nenes en la franja d’edat entre els 6 i els 12 anys.

També s’ha pogut observar en el cas del sobrepès que és present en més d'una quarta part dels infants suposant un 26,4%, les dades indiquen un 30,7% en el cas dels nens i un 21,7% en el cas de les nenes.

Les dades analitzades corresponen als menors de 14 anys.

En el meu estudi sobre aquestes patologies i consultant diverses organitzacions que treballen activament en la seva prevenció he fet un recull de recomanacions, que us faig a mans sobretot a pares, mares i educadors amb l’objectiu d’ajudar-vos en la seva prevenció.

A l’hora d’elaborar els menús i sobretot en la compra de l’alimentació hem de tenir en consideració l’adquisició de varietat de verdures, fruites i cereals integrals.

Quan parlem dels àpats més importants hem de ser molt curosos i oferir racions adequades a l’edat de cada infant, no podem donar als infants les mateixes racions que als adults.

Hem de tenir present l’elecció de llet i productes làctics naturals i no ensucrats.

Cal esmerçar els nostres esforços en la limitació del consum de carns vermelles i sobretot de les carns processades, els embotits no poden estar presents en excés en els esmorzars i berenars dels nostres infants. Gran part de les carns processades són de porc o de bou, poden contenir també algunes varietats de carns vermelles, d’aus, residus, vísceres i parts petites que queden després de l'especejament dels porcs i altres animals, o altres subproductes carnis, com la sang.

Pensem que la carn vermella i la carn blanca esdevenen un bon complement però s’han de consumir amb moderació per evitar problemes cardiovasculars o altres problemes derivats de l'excés de greix.

Ca fer una adequada promoció del consum d’hortalisses, fruita, llegums i fruits secs, aprofitar els productes de proximitat dels nostres productors catalans. Les dades també van indicar que tan sols augmentant un 3% el consum de proteïnes vegetals (incloses en els fruits secs, els llegums i els grans sencers) es va produir una disminució del 10% de la mortalitat i una reducció del 12% en el risc de morir per un problema cardíac.

És important que a casa no tinguem aliments que no aportin beneficis per la salut dels nostres infants com la brioixeria, galetes, xocolates, begudes ensucrades, llaminadures, etc. Menjar habitualment llaminadures o brioixeria industrial pot fer que un infant s'engreixi fins a quatre quilos en un any. Tant les llaminadures com la brioixeria industrial i els refrescos són productes hipercalòrics que poden provocar excés de glucosa a la sang que després es transforma en greix.

Fomentar l’activitat física. L’OMS recomana realitzar 30 minuts d’activitat física moderada i 30 minuts d’activitat vigorosa gairebé cada dia de la setmana. La realitat és que només el 40% dels nois i el 27% de les noies compleixen la recomanació de l’OMS de 60 minuts diaris d’activitat física.

És molt important estar ben hidratats, per aquest motiu hem de beure  molta aigua, el consum habitual de sucs no és gaire recomanat. La hidratació de nadons, nens, preadolescents i adolescents, a través d'una alimentació correcta també aconsegueix hidratar el cos, cal defensar el consum de l'aigua davant d'altres aliments o begudes com sucs i batuts. El 70% del nostre cos és aigua, el nostre cervell és 85% aigua i una correcta hidratació afavoreix el rendiment cerebral i ens manté actius i alerta.

Cal limitar el temps que els infants dediquen a veure la televisió, als videojocs o a navegar per Internet. Més d’un 60% dels infants es passen més de dues hores cada dia davant d’una pantalla i això els afecta el pes i la salut. Un consum excessiu de pantalles provoca sedentarisme, l’aïllament, les conductes addictives o la depressió i provoca l’increment de la ingesta d’aliments no saludables i amb més risc d’obesitat.

No hem de premiar ni castigar als infants amb el menjar. Hem de demanar als infants que ens ajudin a l’hora de cuinar, a l’hora d’organitzar el menú setmanal o a fer la llista de la compra. Una alimentació saludable es defineix com aquella que és satisfactòria, suficient, completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada al comensal i a l’entorn, sostenible i assequible. Una alimentació saludable ha de cobrir les necessitats nutricionals i energètiques de l’organisme per cada etapa de la vida i ha d’estar lliure de tòxics que puguin comportar un risc per a la salut.

En els darrers 50 anys els nostres hàbits alimentaris han canviat, els ultraprocessats i els aliments altament calòrics, poc nutritius, han augmentat. Però també l’estil de vida sedentari i la disminució de l’activitat física fa que hi hagi un augment de persones amb sobrepès i obesitat.

Un altre risc important de l'obesitat infantil és la diabetis tipus 2, que fa uns anys només es trobava a partir de la mitjana edat i que cada vegada s'inicia abans,  ja a l'adolescència. La diabetis tipus 2 està molt relacionada a l'excés de pes.

Us adjunto aquesta web on poder trobar propostes per una alimentació saludable i econòmica per a famílies amb infants que va editar l’ajuntament de Barcelona a partir de les recomanacions de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria i l’Agència de Salut Pública de Catalunya

"L'obesitat infantil es combat amb dieta sana, molt esport, sense bàscules ni culpes" Adam Martin, Periodista freelance i escriptor, màster en Nutrició i Salut (UOC) i màster en Nutrició a l’Activitat Física i l’Esport (UB).

Joan Rodríguez i Serra és educador social

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local