Recollida residus

ERC - 100xCent Vilafranca reclama que s’abordi de forma urgent la gestió dels residus a Vilafranca

Roda de premsa d'ERC Vilafranca sobre la gestió de residus. Eix

Roda de premsa d'ERC Vilafranca sobre la gestió de residus. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“El govern de Vilafranca té una assignatura pendent en relació als residus, fruit de la deixadesa tant el govern sociovergent de l’anterior legislatura, com aquest en minoria de l’alcalde Romero”, ha afirmat el portaveu Pere Sàbat.

De fet, Vilafranca està per sota de la mitjana de recollida selectiva a la demarcació de Barcelona, de Catalunya i de l’Alt Penedès, concretament al del 37’73% en el cas de Vilafranca en front del 45’33% de Catalunya (segons dades de l’Agència Catalana de Residus) i  lluny del 55% que marca la Unió Europea pel 2025 i, a més, es troba amb el contracte de neteja prorrogat des de ja fa més de dos anys. “Durant el passat mandat, el govern sociovergent va fer alguna reunió de treball amb l’oposició sobre la necessitat de fer una nova licitació del sistema de recollida de residus, però en cap moment es va abordar de forma definitiva quan en aquell moment es parlava que el nou sistema de recollida s’havia d’implementar entre el gener i febrer del 2023”. Tot i aquesta urgència, es va preferir prorrogar el conveni actual, “fet que mostra la poca valentia i les poques ganes de millorar les xifres actuals de reciclatge de Vilafranca i avançar plegats per fer front als reptes que ens marca l’emergència climàtica”.

Des d’ERC sempre s’ha defensat que s’abordi de forma urgent l’actual sistema de recollida selectiva optant, per una banda, per una recollida porta a porta al centre i als comerços i per contenidors intel·ligents (tancats amb identificació de l’usuari) de les fraccions de resta, orgànica i envasos com a mínim. Amb un sistema intel·ligent d’aquest tipus es podria modificar la taxa d’escombraries, per a que deixi de ser lineal i passi a ser progressiva socialment i ambientalment incorporarant el nombre de persones que viuen a l’immoble, el valor cadastral, el nivell de renda però sobretot poder arribar al pagament per generació.

També cal potenciar la deixalleria i la deixalleria mòbil per tal d’evitar que hi hagi residus impropis en els contenidors, és per això que els proposem a les ordenances que es facin bonificacions en la taxa de residus per la utilització freqüent d’aquestes. La reducció de residus no només passa per una bona recollida, si no per no generar-ne, és per això que pels republicans també és essencial reforçar les campanyes informatives d'educació a les escoles i també potenciar la segona vida de molts dels productes que actualment van a parar a la deixalleria  com ara petits electrodomèstics, petits mobles etc... que poden ser reutilitzats en un Ecoespai com ja s’havia proposat en el passat mandat. “Mostra d’això és que al nostre programa electoral incloïem la creació d’un espai de reutilització de petits electrodomèstic on es fessin cursos de reparació i campanyes per fomentar la durabilitat d’aquests”. 

“Malgrat aquestes dades tan negatives per Vilafranca, el govern en minoria del PSC no ha esmentat en cap moment les polítiques mediambientals que vol dur a terme per Vilafranca ni quin és el sistema de gestió de residus que vol dur a terme, quan es tracta d’un dels temes cabdals d’aquest mandat i que requereixen del màxim consens entre grups polítics, veïns i veïnes i sector comercial i econòmic”. 

Els republicans també han recordat que la mala gestió dels residus també comporta una despesa important pels veïns i veïnes de Vilafranca: l’any 2021, segons dades de l'Agència Catalana de Residus, a Vilafranca la fracció resta representava un 57’41% en front del 42’5% de recollida selectiva. Tenint en compte aquestes dades, Vilafranca va enviar a l’abocador un total de 12651 tones de residus: “mentre no anem fent res en aquesta àrea, cada any l’Ajuntament i per tant, la ciutadania de Vilafranca, acaba pagant més”. Els republicans han explicat que per aquest 2023 es pagaran 150.000 euros més que el 2022 perquè cada any incrementa el cànon fixat per la Generalitat: per al 2022 era de 53,10 euros/tona i pel 2023 el cànon està fixat a 65,3 euros/tona. “Per tant, és necessari activar un nou sistema de gestió de residus per reduir les tones que s’envien a l’abocador i evitar així un sobrecost i, alhora poder així dur a terme polítiques reals per fer front a l’emergència climàtica”. 

Zones de contenidors bruts que faciliten la propagació de plagues

Els republicans també han mostrat la seva preocupació davant la “deixadesa” que hi ha al voltant de zones amb contenidors, fet que mostra, per una banda, “que l’actual sistema de residus no funciona, ja que no es premia a aquell ciutadà que recicla de forma correcta, i que no s’està a sobre de l’actual concessionari del servei”. Al mateix temps, amb aquestes zones de contenidors brutes es propaguen les plagues de rates. De fet, segons els republicans, caldria una major neteja dels contenidors i més campanyes de civisme per animar a la ciutadania a reciclar correctament. 

També han destacat que els actuals camions de la brossa són molt vells degut a les pròrrogues constants del contractre i en molts casos perden oli quan fan les tasques de buidatge dels contenidors generant grans taques d’oli als carrers que, a més d’embrutar l’espai públic, poden generar accidents de trànsit, principalment en motocicletes, bicicletes i patinets. 

Promeses energètiques del govern: fum

Un dels temes que aquesta setmana ha plantejat el govern en minoria del PSC ha estat l’anunci que s’inicien els projectes per constituïr una Comunitat Energètica local. Davant d’aquesta nova promesa-foto des d’Esquerra-100xCent Vilafranca recorden les promeses que el 2021, 2022 i 2023 han anat fent de forma recorrent. Concretament han anat anunciant promeses d’instal·lació dels mateixos equipaments aquests diferents anys sense que la pràctica totalitat no s’han dut a terme. En aquest sentit Ramon Vilomara ha remarcat que “aquesta manera de fer demostra que no s’ho creuen, que venen fum, que només fan fotos” i ha insistit que “si no tenen l’energia que es requereix ja ens hi posarem uns altres”. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local