Vilanova, seu de la vela femenina catalana

Podium Vela Pasifae: 1ra: Babette Hornstra, 2na: Alexandra Aksimova, 3ra: Carla Camps. Eix

Podium Vela Pasifae: 1ra: Babette Hornstra, 2na: Alexandra Aksimova, 3ra: Carla Camps. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El passat 2 de setembre es consolidava en el calendari del CNV la V edició de la Regata Pasífae, actualment única regata femenina en modalitat creuer ORC i Promoció, a tota la costa catalana, “una regata on les dones són les patrones, on es fomenta la paritat i la igualtat de gènere, on es dóna veu i visibilitat a les dones de la mar”, anunciava el cartell d’inscripció del Club Nàutic Vilanova, malgrat que l’entrega de trofeus està posposada a finals d’octubre. 

Rellegint la publicitat a la inscripció, “Les dones són les patrones”, si! En els últims cinc anys s’ha duplicat la quantitat de dones titulades com a Patrona d’Embarcació d’Esbarjo (PEE), dones que gairebé setmanalment entrenen en embarcacions llogades i/o formant part d’equips mixtes, dedicant-hi plenament l’escàs temps lliure que disposen. L’impuls d’iniciatives com l’històric trofeu femení Tanit-CN El Balís per creuers, l’Associació Dones Navegants, Lobas de Mar-52 Azul amb seu a  Vilanova, i d’altres, està donant els seus fruits. 

“Es dóna veu i visibilitat” diu el cartell, però només en la classificació oficial del 2020 del trofeu Pasífae està referenciat el nom de les patrones guanyadores, en les altres edicions, a la columna corresponent estan absents.  

“Paritat e igualtat de gènere”, si! però en embarcacions que pertanyen a un propietari / armador que generosament les cedeix. Al CNV, dels 817 amarratges, es poden comptar amb els dits d’una mà les embarcacions de propietat única a dones. No s’ha duplicat la propietat femenina d’embarcacions, ni en tota la costa catalana. Quins motius provoquen aquesta disparitat de gènere? Clarament no és la manca d’afició i podem constatar-ho en la competició de vela lleugera en modalitats Óptimist, ILCA, Europa i Làser pico, del trofeu femení TANIT 2022 al CNV,  promoguda per l’Associació de Dones Navegants. Per tant, hauríem de considerar l’escassetat d’armadores de creuers a motius econòmics, és coneguda la bretxa salarial d’un -20% respecte als homes, o perquè acostumen a prioritzar els interessos familiars als personals. I evidentment, a la manca de models, valgui com exemple la mateixa 37a edició de l’Amèrica’s CUP a Barcelona on per primera vegada hi haurà un trofeu Femení. 

Tant de bo fos suficient amb la promoció del -10% en la inscripció a l’escola nàutica  del CNV, el 8 de març dia internacional de la dona. Seria positivament valorable que tant les Institucions com el CNV facilitin i promocionin projectes que recolzen la Vela Femenina perque les regatistes també formen part de la promoció de l’Esport Blau. 

“A les dones de la mar” finalitza la publicitat del trofeu Pasífae, seria molt bonic si no fos perquè en aquest cas elles són regatistes. Dones de la mar també les hi ha pescadores, capitanes professionals, pràctics de port, regatistes oceàniques, ...  

Que serveixi aquest escrit per visibilitat les dones regatistes i empoderar-les a aconseguir el seu objectiu com armadores de la seva pròpia embarcació.

Núria Alsina Hipólito, navegant i armadora, ex-sòcia del CNV

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local