El caballero oscuro

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Realment mereix tant enrenou el film? Sí. Tot el ressò mediàtic respon a diferents qüestions. A) Serà capaç Christopher Nolan, el seu director, de meravellar de nou a crítica i públic després del rastre d’èxit que va deixar amb “Batman begins”?. B) És veritablement magistral la interpretació del Joker que fa el recentment desaparegut Heath Ledger? C) Serà l’argument capaç d’atrapar l’interès i l’emoció de l’espectador al llarg de 150 minuts? La resposta a tot continua sent SÍ.

El gruix del mèrit d’aquest film pertany al londinenc Christopher Nolan i al seu germà, Jonathan. El seu talent per al guió ja va quedar palès a “Memento” (2000), un brillant trencaclosques on la línia temporal de la trama evoluciona a la inversa. Amb “Batman begins” i “El caballero oscuro”, Nolan ha aconseguit posar accent propi a una saga un tant desnaturalitzada. L’estètica hereva del còmic o el barroquisme de Tim Burton deriven ara en una mena de realisme futurista. Gotham ja no és una ciutat de ciència ficció sinó una city amb edificis d’oficines, embussos de trànsit i delinqüents comuns. Nolan es capbussa en la vessant més humana de Batman, amb les seves pors i debilitats. Més que un superheroi, Batman és un home amb un extraordinari sentit del deure, equipat amb tecnologia punta. Tot això permet al seu intèrpret, Christian Bale, aprofundir en la dualitat del personatge.

Un heroi més humà mereix un malvat a l’altura. Aquest és, sens dubte, el Joker de Heath Ledger. Astut, manipulador, murri, Ledger ens regala un Joker de carn i os, sense superpoders, però infinitament més grotesc i terrorífic. La seva principal arma és la intel•ligència. No el mou ni l’ambició ni els diners; el seu únic objectiu és gaudir del patiment aliè. Capaç de maquinar barbaritats fins a l’últim detall, sembra el caos i la discòrdia per tot Gotham, infligint així el pitjor càstig a que pot sotmetre al seu etern enemic: el dilema moral. La labor interpretativa de Ledger és senzillament genial. Sense haver de recórrer a l’histrionisme de Jack Nicholson, Ledger desplega un ventall de gestos, postures i entonacions que, acompanyats d’una navalla de butxaca, el converteixen en el més infame dels Jokers. El repartiment es completa amb la solvència i el talent de Michael Caine, Morgan Freeman, Gary Oldman, Maggie Gyllenhaal i Aaron Eckhart. Un càsting de primera divisió.

 

Acció trepidant i un magnífic disseny de producció complementen una història farcida de subtrames perfectament trenades i sorprenents girs de guió (alguns d’ells, però, un pèl rebuscats, per tal d’afavorir la cadena de malifetes del Joker...). De tota manera, “El caballero oscuro” aconsegueix quelcom difícil en els films d’aquest gènere: convèncer per igual a crítica i públic.



El millor: la performance de Heath Ledger i la fantàstica relació entreteniment - qualitat

El pitjor: deixa el llistó molt alt. Qui és el maco que continua ara amb la saga?

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local