OPINIÓ

Menor dependència energètica al futur

Planta fotovoltaica

Planta fotovoltaica

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una de les accions previstes en aquest programa és l’elaboració d’un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) on es defineixen les mesures a aplicar per reduir les emissions. Aquest Pla, que s’ha realitzat amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha elaborat un inventari d’emissions i a partir dels resultats fa una sèrie de propostes d’actuació a deu anys vista. Les propostes s’estructuren al voltant de trenta-sis mesures, prioritzades i valorades, i es detallen els àmbits on l’ajuntament disposa potencial d’actuació. Aquest són fonamentalment l’enllumenat públic (que representa un 80% dels consum elèctric municipal), els equipaments, les flotes, la gestió de residus, la mobilitat i la compra de bens i serveis.

El Pla s’anirà revisant cada dos anys per anar avaluant l’assoliment dels objectius i també per incorporar, per exemple, les novetats tecnològiques que en matèria d’eficiència energètica es vagin produint.

De les dades obtingudes, s’observa una tendència a la reducció d’emissions des de l’any 2005 fins al 2009, fruit de les mesures que s’han anat implantant en els darrers anys.

Així de les trenta-sis mesures proposades, algunes ja s’han executat i altres es troben en curs. Per exemple, el pla de renovació de l’enllumenat es ve desenvolupant des de l’any 2006 amb una inversió anual per substituir làmpades per altres més eficients i de menor consum i reduir, alhora, la contaminació lumínica. També s’han instal·lat reguladors de flux que permeten reduir intensitats en hores determinades del dia, així com diverses actuacions d’estalvi energètic i de millora de l’eficiència als equipaments municipals. Entre d’altres, s’han desenvolupat diverses actuacions per incrementar la recollida selectiva de residus, com la campanya de compostatge, la potenciació de la deixalleria, la creació de noves àrees d’aportació de selectiva o les campanyes de sensibilització. Amb aquest reaprofitament de residus s’aconsegueix un estalvi d’energia per no tenir que produir els materials de nou.

En l’àmbit del foment de les energies renovables, s’ha instal·lat una planta fotovoltaica de 20kw a la teulada del gimnàs que proporcionarà energia neta que es vendrà a la xarxa. Als vestuaris de la zona esportiva s’han instal·lat també unes plaques solars per a la producció d’aigua calenta.

Totes aquestes actuacions representen un benefici ambiental, un estalvi per a l’ajuntament que pot dedicar-se a altres projectes, una contribució a la sensibilització sobre l´ús de l’energia, però sobretot representen començar a adaptar-se a un futur que haurà de ser menys dependent energèticament i que haurà de comptar amb fonts alternatives als combustibles fòssils.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local