La Vinagreta

A qui alimentem amb la nostra compra?

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des de fa uns dos anys i mig, formo part de la cooperativa de consum La Vinagreta, de Vilanova i la Geltrú. Tot i que hi vaig entrar conscient de la importància d’una agricultura lliure de pesticides i respectuosa amb l’entorn i amb una alimentació bastant saludable, formar-ne part també m’ha servit per prendre una major consciència sobre les repercussions socials, econòmiques i polítiques que hi ha darrere del nostre model alimentari i també de la importància de les iniciatives comunitàries.

Sovint em trobo que no tothom té clar què són les cooperatives de consum i per això, abans d’entrar en altres qüestions, m’agradaria aclarir-ho. Una cooperativa de consum és un grup de persones que treballen conjuntament (cooperen) amb un objectiu comú: fer una compra col•lectiva de productes locals i/o ecològics a aquells pagesos o proveïdors de proximitat que la mateixa cooperativa decideix. Les cooperatives de consum no tenen ànim de lucre i, de fet, no sempre tenen forma jurídica de cooperativa. Per tant, no s’han de confondre amb les cooperatives de treball.

La compra col•lectiva a través de la cooperativa permet el tracte directe amb productors (que no sempre tenen establertes vies de comercialització dels seus productes) i alhora garanteix als productors locals un volum i estabilitat en la compra, fet que sovint facilita que puguin oferir els productes a un millor preu.

El consum de productes ecològics i de proximitat està creixent i s’està estenent més enllà de les cooperatives de consum. El millor gust i qualitat dels productes i l’aposta per l’economia local són algunes de les raons principals.

No obstant això, la compra de productes locals, a més, garanteix que els preus siguin més justos per al productor, fomenta la recuperació de la vida rural  i evita  l’acumulació de poder en mans de les grans empreses. Sabies, per exemple, que actualment a Espanya, Carrefour, Mercadona, Erosky i Auchan-Alcampo comercialitzen un 51,5 % dels productes alimentaris de gran consum1 i que un 80 % dels productes que trobem en un supermercat són productes de 10 grans multinacionals? (1)

La compra és per tant una acció social i política. Comprar i menjar són accions quotidianes que tenen repercussions globals molt importants. Un concepte que parla de la necessitat d’integrar aquesta dimensió social i política en el nostre model alimentari és la sobirania alimentària, que té a veure amb la defensa d’un model alimentari no basat en l’interès econòmic de grans empreses sinó a proveir d'aliments sans ciutadans amb dret a decidir sobre la seva alimentació.

Formar part d’una cooperativa de consum no és l’única opció. Si bé contribueix amb més força a aquest canvi de model perquè enforteix les xarxes socials i crea comunitat, segurament no s’ajusta a les possibilitats i/o interessos de tothom. Ara bé, repensar què mengem i a qui ho comprem sí que és cosa de tots i és una oportunitat quotidiana de passar a l’acció i no alimentar un model injust que va en detriment de les persones i el planeta.

Trobaràs molts recursos a Internet per aprofundir-hi. Aquí tens algunes recomanacions:

• La revista Opcions, publicada pel CRIC (Centre de Recerca i Investigació sobre el Consum). Pots descarregar-te els diferents números en PDF al seu web www.opcions.org.  Trobaràs un número dedicat al consum conscient de comerços d’alimentació.
• La revista Soberanía alimentaria, biodiversidad y culturas: http://www.soberaniaalimentaria.info/

També pots contactar amb La Vinagreta a través del nostre blog http://lavinagreta.blogspot.com.es per saber com  funcionem  i estar al dia de les activitats que organitzem.

 

Marina Barroso, membre de la cooperativa de consum La Vinagreta

(1) Revista Opcions. “Consum conscient de comerços d’alimentació”

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local