PERIODISME DE PROXIMITAT

Primera Taula per al debat del I Congrés de l'Entitat Ger: Com comuniquem?

GER. Primera Taula per al debat del I Congrés de l’Entitat Ger: Com comuniquem?

GER. Primera Taula per al debat del I Congrés de l’Entitat Ger: Com comuniquem?

El passat dijous, amb un ple total, es van iniciar les Taules per al debat que han de servir per debatre, contrastar i discutir al voltant d’aspectes socials emergents a tenir en compte per una entitat que vol renovar el seu compromís per a una acció social transformadora.

La taula es presentava amb la pregunta ‘Com comuniquem?’ , moderada per l’Alvar Font i assistida per en Francesc Rovira comptà amb la presència dels ponents Carles Castro (Eix Diari) Rita Marzoa (Catalunya Ràdio) Laia Altarriva (Xarxa Penedès) Xavier Capdevila (Mina TV) i Antoni Sella (Eco de Sitges). El debat, que va allargar dues hores, va ser molt viu i participat pel públic present que va intervenir ratificant allò que els ponents expressaven o bé mostrant discrepància, aportant exemples i idees.
L’exposició inicial dels ponents va donar un bon joc  al debat amb les seves intervencions. El tret de sortida fou a la pregunta, formulada des de la taula: la noticia encara que no sigui recollida pels mitjans de comunicació és noticia?. Les intervencions dels ponents s’anaven desenvolupant -en alguns moments contundents i crítics amb el model de periodisme que tan sols gestiona les notes de premsa-  i tot i la diversitat de plantejaments tots els ponents van coincidiren en assenyalar que la notícia hi es, una altra cosa és si aquesta és recollida pels mitjans o la forma en què és recollida. S’apuntà també que cap mitjà és absolutament independent, tots estan condicionats pels seus consells d'administració o  de redacció com per les estratègies que marquen els lobbys econòmics o polítics.

Un altre punt tractat va ser el tractament de la informació que genera la pròpia l’entitat, tant en la vessant de comunicació interna com externa, i com es gestiona. Es va remarcar la importància de destinar recursos materials i humans per mantenir informades les persones associades i les seccions (web, xarxes socials, cartells, programes, etc) com també la importància de mantenir una línia informativa de proximitat, dinàmica i en xarxa, intentant treballar complicitats a nivell de comarca. Els ponents remarcaven  que els grans mitjans públics busquen la notícia singular -com fou la noticia apareguda a TV3 que presentaren la Judit de 14 anys de la nostra secció d’espeleologia, el SES del Ger, que va ser la primera persona que baixava a l'avenc de l’Esquerrà. O bé quan ens va tocar la un premi a la rifa de Nadal- difícilment recullen les activitats d'entitats i, menys encara, de les entitats comarcals.

En el cas del periodisme de proximitat (comarcal) les intervencions van ser força critiques. Tot i tenir en compte les difícils situacions laborals actuals de les persones que hi treballen, es manifestà que no s’està fent un treball de periodisme de prou qualitat i de proximitat, referint-se concretament al DV, i, en general, a aquelles actuacions que només gestionen les notes de premsa sense seguir la notícia. La seva línia editorial segueix criteris marcats exclusivament per la sintonia que puguin tenir (o no) els seus responsables  amb les entitats o amb les grups polítics afins. Des del públic, que va ser partícip del debat, es remarcava que no mantenen la imparcialitat i s’exemplificà el tractament del canvi d’alcaldia a Sant Pere de Ribes. La televisió  comarcal també va ser motiu de debat, sobretot s’apuntà la cobertura deficient a les entitats, tot i que aquest mitjà finançament públic important (en el cas de Sant Pere de Ribes 170.000€ l’any) no actua com a servei públic, en definitiva pagat per tota la ciutadania. També es remarcà  que prevalia el criteri establert pel PSC a la comarca de cobertura només als actes institucionals al nostre municipi obviant informacions de caràcter ciutadà o social.

El comitè impulsor del  1er Congrés del GER fa una valoració molt positiva  de la primera taula.Tant pel nivell de debat com per la participació i per les aportacions fetes. Des de l’entitat GER estem molt agraïts per l’acollida d’aquesta proposta participativa i per la generositat dels convidats que han compartit amb nosaltres aquesta primera taula.

El proper dijous continuarem debatent amb la taula sobre finances ètiques, reflexionant i treballant camí del Congrés el 27 d’abril, comptem que totes les persones interessades ens acompanyin en aquest procés.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!