
-
Cartes a la direcció
-
ICV Vilanova
- Vilanova i la Geltrú
- 06-11-2014 19:47
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Com criteri general, considerem que la recaptació municipal ha de fer possible el manteniment dels serveis actuals i de polítiques socials.
En aquests últims anys, hem compartit amb la resta de grups que OOFF i pressupostos es discuteixin de manera conjunta i per tant hem demanat a les primeres reunions OOFF 2015 la quantificació de la proposta feta pel Govern municipal i una previsió del pressupost. La informació proporcionada ha estat la general per capítols.
Primera reflexió sobre la quantificació: l’augment en 336 mil euros d’ingressos previstos 2015 seran suficients pel manteniment dels serveis actuals i de polítiques socials? Si ja tenim una previsió en despesa Capítol IV de transferències corrents: previsió a 31/12/2014 de 8,951.203 a una previsió 2015 de 8,100.000, per tant a la baixa, com estem segurs que al llarg 2015 no tinguem menys ingressos en aquest Capítol? Al no tenir el desglossament d’aquest capítol tampoc sabem si és la Diputació o Generalitat la que reduiran les aportacions.
Tot i que s’ha retirat el redactat OF núm 1 art. 8, considerem que en l’actual situació hem de trobar un consens sobre ajornaments / fraccionaments però que no meritin interès de demora si són en casos de vulnerabilitat social o bé incorporar en l’apartat de subvencions una dels interessos de demora per a aquells casos específics de persones amb dificultats per fer front a les seves obligacions fiscals vers l’Ajuntament previ informes tècnics d’Hisenda i Serveis Socials determinant si hi ha una situació d'impossibilitat econòmica i manca de recursos i/o patrimoni acreditada i prèvia sol•licitud de la persona afectada. Compartim la proposta de la CUP de flexibilització avals en general o la del PSC de retirada de l’aval, si són situacions d'impossibilitat econòmica i manca de recursos i/o patrimoni per situacions vulnerabilitat social.
Ordenança fiscal núm. 1 Ordenança Fiscal General de Gestió, Inspecció i Recaptació. Es dóna nova redacció a l’article 12.- Procediment declaració crèdits incobrables. A pregunta del nostre grup en quins criteris es basa la redacció de l’article la resposta ha estat que són els de la Diputació de Barcelona. Ara fem les següents preguntes: Ha hagut un altre redactat en l’article que no sigui el de la Diputació? La quantificació proposada és també un criteri de la Diputació o del Govern municipal?
Ordenança fiscal núm. 2 Impost sobre Béns Immobles
IBI: Tot i que el govern proposa congelació de taxes, l’IBI augmenta en aplicació OOFF 2013. Proposem congelació dels primers trams (Valor cadastral < 200.000) i que la previsió d’ingressos en la proposta del govern sigui distribuïda en els trams superiors.
Sobre: Article 4t. Exempcions, Bonificacions i Subvencions. S’afegeix un nou Número 12:
A proposta d’ICV es va incorporar com a bonificació a l’OOFF núm. 2 per al 2014:
B) Els terrenys destinats a explotacions agràries sempre que el subjecte passiu del tribut desenvolupi l’activitat degudament regularitzada al seu nom.
com a complement a les polítiques per incentivar el sector primari en aquells sòls en els que hi ha expectatives urbanístiques a mig o llarg termini.
Reiterem que l’actual redactat l’article 4.8.B no ha servit com a complement de les polítiques per incentivar el sector primari i el sector agroecològic que des de programes d’altres administracions públiques o per iniciativa personal s’estan realitzant al nostre terme municipal i per tant no acceptem la proposta del Govern municipal del 3 de novembre; en resposta a del govern proposem una segona que eviti un possible frau de llei que preocupa al govern:
B) Els terrenys destinats a explotacions agràries “agroecològiques”, sempre i quan qui desenvolupi l’activitat (sigui el propietari o un tercer) justifiqui que aquesta està degudament regularitzada. En cas que l’activitat agrària la desenvolupi un tercer, el subjecte passiu, per tal de gaudir de la subvenció caldrà que presenti el contracte de lloguer, de parceria, de masoveria o qualsevol altre document legalment establert.
La superfície destinada a l’activitat i la condició d’agroecològica s’acreditarà amb la sol•licitud corresponent d’inscripció al registre del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i/o la certificació de productor ecològic.
Augment tarifa d’aigües en 3,5% com a repercussió de l’augment per l’ATLL de subministrament en origen en un 4,7%. ICV és partidària de la gestió pública de l’aigua, la nostra companyia municipal ha de mantenir l’actual equilibri financer; en els dos últim exercicis hem reclamat la reducció del cànon que paga la Companyia d’Aigües a l’Ajuntament per tal que repercuteixi en inversions a la xarxa de canalitzacions per aturar la important pèrdua d’aigua i, al mateix temps, que repercuteixi en polítiques d’ajut a les famílies més necessitades. Per votar ICV favorablement la tarifa proposada s’ha d’acompanyar el document que recull el compromís de l’Ajuntament de reducció del cànon per realitzar aquelles inversions.
A les negociacions OOFF d’aquest últims anys, hem reiterat la necessitat d’adequació i actualització de les taxes de les escombraries a criteris de generació de residus i mediambientals. En la proposta del govern no es fa cap avanç en definir una taxa d'escombreries en aquest sentit, més ajustada a la realitat de generació de residus, en especial per a les activitats econòmiques que defineixi tipus d'activitat amb el nombre de m2 reals de l'activitat. No estem d'acord en les bonificacions en base a aspectes no ambientals, com bonificar en funció del nombre de treballadors que es facin fixos o altres com els gremials. El criteri general hauria de ser qui genera més residus paga més. Les bonificacions s'han de fer en base a un comportament ambiental correcte, com l'ús de la deixalleria o la certificació d'una gestió de residus adequada.
Per últim, al 2012 ICV va proposar la tarifació social que finalment ha estat implementada a les del 2012 i 2013. Tornem a demanar un seguiment de la tarifació social i conèixer els efectes d’aquesta implementació en el sentit de què ha suposat per a aquelles famílies i persones amb pocs recursos econòmics accedir als serveis on està implementada. En aquests sentit ja hem proporcionat al Regidor d’Hisenda un exemple de model de seguiment, el de Sant Feliu, i esperem tenir el més aviat possible aquestes dades per Vilanova i la Geltrú.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!