
-
Cartes a la direcció
-
Vilafranca en Comú
- Vilafranca del Penedès
- 22-04-2015 18:47
Eix. Els candidats de Vilafranca en Comú
Ramon Arnabat: 'Les idees positives per Vilafranca s'han de poder realitzar, vinguin del govern o de l'oposició'
Els candidats de Vilafranca en Comú ja s'han compromès amb un codi ètic que marca límit de càrrecs i sous, entre d'altres
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Tornar l’ajuntament a les mans del poble, que totes les vilafranquines i els vilafranquins ens sentim representats per l’ajuntament, aquest és l’objectiu de Vilafranca en Comú. Des de la candidatura de confluència es vol aconseguir que l’administració local defensi sempre l’interès col·lectiu per damunt de qualsevol altre i que deixi participar la ciutadania en la presa de decisions. També es veu necessari escoltar totes les idees i aprofitar tot el talent.
“L’ajuntament pot funcionar millor”, va assegurar ahir a la tarda el cap de llista, Ramon Arnabat. Cal gestionar els recursos d’una altra manera i aprofitar millor el potencial d’una plantilla tan preparada i que coneix perfectament el funcionament de l’administració. A més a més, diu Arnabat, “pensem en el diàleg entre govern i oposició per aprofitar bé el talent de tothom. Si un grup té idees positives per Vilafranca s’han de poder realitzar, estigui al govern o a l’oposició”. Per al candidat, el valor del diàleg ja és incorporat a Vilafranca en Comú, “on s’està demostrant que es poden tirar endavant projectes col·lectius amb la confluència de persones i col·lectius diversos”.
Transparència i ètica
D’altra banda, per millorar el funcionament de l’Ajuntament també cal recuperar la proximitat i la confiança de la població. Per a Vilafranca en Comú és imprescindible, en primer lloc, que tant els càrrecs públics com l’administració mantinguin una actitud ètica i responsable. Per això, els candidats de Vilafranca en Comú ja estan compromesos amb el codi ètic de la candidatura, “que inclou deures, responsabilitats i compromisos en aspectes com la limitació de sous, la impossibilitat de duplicar càrrecs o la limitació de mandats dels càrrecs electes”, entre d’altres, va explicar la candidata Raquel Rivas.
Així mateix, es pretén “promoure un codi ètic de l'ajuntament”, que inclogui els principis de responsabilitat social, sostenibilitat i solidaritat que han de ser presents en totes les àrees de l’administració. També es considera “necessari avançar en el foment de la transparència i la publicació de les dades d’interès públic”. En aquest sentit, cal aprofitar millor el web municipal i el potencial de les xarxes socials per facilitar l’accés a la informació, i reorientar els mitjans de comunicació municipals, tot garantint-ne la independència i la pluralitat.
Vilafranca en Comú proposa també impulsar vies d’avaluació de la gestió de govern. “Proposem celebrar com a mínim una audiència pública a l’any per rendir comptes periòdicament amb la ciutadania, a banda de les que puguin proposar els grups municipals i la societat civil”, afirma Rivas. Es vol, així mateix, reforçar la figura de la Sindicatura de Greuges Municipal, dotant-la de tots els recursos necessaris per exercir la seva tasca en condicions i fent publicitat de la seva acció.
Pressupost social i participatiu
Pel que fa a la gestió dels recursos, per a Vilafranca en Comú “la prioritat és el rescat social”, manifesta el candidat Toni Peñafiel. En el moment actual el pressupost de l’Ajuntament de Vilafranca ha de ser radicalment social, contribuir a la cohesió i a la igualtat d’oportunitats. Per això, els ingressos procedents de tributs han de respondre a “una fiscalitat social, progressiva i verda”, en què es tingui en compte la capacitat econòmica i la situació de cadascú i també que afavoreixi les bones pràctiques mediambientals.
Pel que fa a la despesa, la candidatura de confluència aposta per obrir processos de participació per elaborar el pressupost. En aquest procés serà una eina útil l’elaboració d’una carta de serveis municipals, que contingui l’abast i el cost de cada servei. “Hi ha molt de desconeixement de tots els serveis que realitza l’ajuntament i quin cost tenen. Tenir aquesta informació permetrà valorar quins cal ampliar i quins no”, diu Peñafiel.
Incrementar les facilitats de pagament per a les famílies que ho necessitin, amb més fraccionament dels rebuts, és una altra mesura a preveure en la gestió econòmica. D’altra banda, es veu capacitat des de l’ajuntament de reduir la despesa. Per exemple, “hi ha molt de camp per córrer en l’estalvi de la factura energètica de les instal·lacions”. Així mateix, es podrien incrementar els ingressos si s’apliquessin totes les ordenances, afirma el candidat: “no s’està avançant amb la velocitat necessària en les sancions als pisos buits”.
Defensa dels serveis públics
A més a més, Vilafranca en Comú es compromet a “garantir el caràcter públic i la qualitat dels serveis que presta actualment l’Ajuntament de Vilafranca”, va intervenir el candidat Josep Ràfols. “Pensem que la gestió municipal és més propera i beneficiosa per les persones que viuen a Vilafranca”, per això també es valorarà la possibilitat de reduir progressivament les externalitzacions dels serveis.
En aquest sentit, es posarà una especial atenció a mantenir la titularitat pública del subministrament d’un bé comú essencial com és l’aigua, tenint present que a molts municipis ha caigut en mans privades. “També serem actius i reivindicatius contra les retallades i la privatització de serveis públics essencials que depenen d’altres administracions, com són la sanitat i l’educació”, afirma Ràfols. Igualment, Vilafranca en Comú reclamarà uns transports públics interurbans dignes, especialment en les connexions per ferrocarril amb Barcelona i Tarragona.
D’altra banda, una gestió eficient implica també ser més sostenibles. En primer lloc, cal impulsar el compliment del Pla d’Acció de l’Energia Sostenible, que conté millores d’ecoeficiència energètica en els edificis municipals. Així mateix, declara Josep Ràfols, “volem una Vilafranca sobirana energèticament, un ajuntament que tracti l’energia com un bé col·lectiu i que treballi per promoure l’autoproducció energètica”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!