Estiu 2015

A la platja, amb seguretat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A l’hora de donar consells per a la seguretat en zones de bany, no podem oblidar aquells que malgrat ser ja coneguts, segueixen sent la base de la seguretat a l’aigua. Tot i això, la manca de percepció del risc que envolta les activitats a l’aigua i els seus voltants fa necessari incidir en alguns aspectes que de ben segur poden explicar situacions que darrerament han acabat per desgràcia en ofegaments.

Escollir una platja amb servei de vigilància i salvament és sempre una garantia. Tanmateix, el socorrista no substitueix el sentit comú ni la vigilància dels petits per parts dels seus responsables.

Fer cas del color de les banderes:

Verd: Bany lliure

-       No cal adoptar mesures especials diferents a les pròpies de protecció personal. No obstant això, el mar és un entorn canviant. Cal estar alerta de les advertències dels socorristes i mai deixar de vigilar als infants.
 

Groc:  Bany amb limitacions.

Cal adoptar mesures de seguretat concretes com:

-       Extrema precaució per onatge o corrents o altres problemes a informar.
-       Evitar el bany per a persones en extrems d’edat ( infants i gent gran)
-       Evitar el bany de persones amb mobilitat reduïda.
-       No utilitzar flotadors, màrfegues etc...
-       Evitar banyar-se en zones on no es toqui fons.

Vermell: Bany prohibit

-       Hi ha un risc per a la seguretat i la vida de les persones, bé degut a un estat de la mar desfavorable, per contaminació, per animals....

Recordeu que els espigons i zones de roques són sempre perilloses a causa dels corrents que s’hi formen i no s’hi ha d’accedir. Si bé poden estar en calma i semblar un espai tranquil per a nedar, en minuts poden canviar hi ser una trampa.

Els incidents que finalitzen amb ofegament són, en la majoria de casos, presenciats per algú. En cas de descobrir una persona amb problemes o que creieu que ho pugui estar, aviseu al socorrista i/o truqueu ràpidament al telèfon 112 i no perdeu de vista a la persona que està en problemes. Feu-li saber, a la víctima, que ha estat vista i que s’ha demanat ajut. No intenteu realitzar un rescat si no esteu preparats i entrenats per a fer-ho. Cerqueu objectes flotants que puguin ser llençats prop de la víctima.

Els infants ha d’estar sempre sota la supervisió constant d’un adult responsable. Els incidents d’ofegament en infants són deguts sempre a una manca de vigilància per part del seus responsables. Els flotadors, maneguets , màrfegues... no són estris de seguretat. Tot i portar-ne, l’infant ha d’estar vigilat d’aprop, i s’han d’usar sempre on el nen  toqui fons. Amb els infants a l’aigua cal recordar la norma: “si ets massa lluny per fer-li una abraçada, ets massa lluny”. Saber nedar no és sinònim de no ofegar-se, la majoria d’ofegats saben nedar.

Sortir immediatament de l’aigua si us sentiu malament, teniu calfreds, tremolors, visió borrosa o qualsevol altra alteració. Qualsevol malaltia que es produeixi dins de l’aigua pot comportar la pèrdua de les capacitats bàsiques per sortir-ne. En activitats a l’aigua és millor àpats lleugers. Respecteu el descans per a fer la digestió. Després de menjar o si heu estat molta estona al sol, entreu a l’aigua lentament, aclimatant el vostre cos a la temperatura.

En les piscines, no deixar mai objectes flotant que puguin atraure l'atenció dels més petits. El mètode de protecció que ha demostrat ser el més eficaç en evitar ofegament de nens petits en piscines privades és el tancat perimetral. Cal que els infants no puguin obrir-ne l'accés ni escalar-ne la tanca. En tot cas, MAI usaran la piscina, ni les petites inflables,  sense la presència d'un adult responsable.

Ramsés Martí
Especialista en Seguretat Aquàtica

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local