Patrimoni industrial

La Tèrmica del Foix, un recurs turístic i quelcom més

La Tèrmica de Cubelles. Eix

La Tèrmica de Cubelles. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Tèrmica de Cubelles ha deixat de funcionar i sembla que també deixarà d’existir. La companyia preveu la destrucció de les actuals instal·lacions. Pot ser aquesta acció l’enèsim tren perdut per aquest territori.

Llegim als diaris que abans de destruir el lloc, Endesa s’ha encarregat de recollir els materials que creuen podrien tenir un valor patrimonial, un valor afegit i que tenen importància segons la seva fundació.

La pregunta que ens fem és la següent; Quina ha estat la funció d’aquest territori respecte als interessos de l’empresa? El territori ha rebut alguna contraprestació al respecte per tenir durant tots aquest anys aquesta instal·lació contaminant?.

Aquest territori ha servit de simple suport on ubicar una instal·lació que no seria ben vista en un entorn urbà, on vivien milions de persones, però si que seria més fàcil posar-la entre dos municipis que no sumaven ni tres mil ànimes. La contraprestació tots sabem quina ha estat, solament per Cubelles, Cunit mai ha rebut res a canvi per tenir la tèrmica al costat.

És trist veure com un cop acabada la funcionalitat de la central, l’empresa arreplegar tot el que hi ha de valor, o que pugui tenir un valor i s’ho emporta per posar-ho en algun museu d’una gran ciutat, on el seu valor afegit pugui ajudar a conscienciar els ciutadans.

Crec que no és just que un cop s’aturi l’activitat de la central el territori del Penedès Marítim no tingui dret a una contraprestació pel fet d’haver suportat tants anys una activitat condicionant com aquesta.

Com bé assenyala l’alcaldessa de Cubelles, haurem de buscar una alternativa al buit que deixarà la tèrmica al pressupost de l’ajuntament. I com assenyala el Diari de Tarragona, la tèrmica va suposar un fre a les possibilitats turístiques del territori, que ara s’intenten potenciar sota la marca del Penedès Marítim.

Propostes hi ha sobre la taula; com convertir la xemeneia en un mirador, i convertir-la en un actiu turístic; transformar les instal·lacions de la central en un museu on mostrar la importància de l’energia, i exposar els elements que la mateixa empresa ha seleccionat i que posseeixen un valor, en fi localitzar en aquest espai que avui és la central tèrmica un espai cultural pel Penedès Marítim, per què no?

Seria bo que es crees una taula de treball entre els municipis de Cunit i Cubelles, els consell comarcals del Garraf i del Baix Penedès, i les diputacions provincials de Barcelona i Tarragona, conjuntament amb la Generalitat, l’Estat i la pròpia empresa elèctrica per tal de poder proposar un projecte en un territori que realment necessita un impuls turístic, un impuls turístic que es va veure frenat en el moment de la construcció de la tèrmica i que podria impulsar-se de veritat un com la vida útil de la central ha acabat.

Més informació

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local