Impostos municipals

Per una taxa d'escombraries progressiva

Alejandro Conde 30-10-2017 14:06 Lectures 2497

Al passat ple de les Ordenances Fiscals de Sant Pere de Ribes van ser aprovades únicament pel vot favorable del PSC i el PP. L'absència dels partits independentistes, que volien ajornar la data del ple, va provocar que finalment ens vàrem quedar sols votant NO a la proposta de l'equip del govern.
 
Com vam expressar al consistori el nostre vot contrari era a causa de la manifesta negativa del govern del PSC de portar cap mesura aquest any que avancés cap a la progressivitat fiscal, és a dir, que col·laboressin més al recaptament municipal els que més capacitat econòmica tenen. Un criteri de justícia social que en la teoria l'alcaldessa ens diu que comparteix però que a la pràctica mai és resolt, i que afavoreix precisament als principals motors econòmics, és a dir, les classes populars i la petita i mitjana empresa.
 
Per explicar de forma senzilla els impostos es poden diferenciar de tres tipus:
 
● Progressius: a mesura que creix la capacitat econòmica dels contribuents, creix també el percentatge que ha d’aportar.
 
● Proporcionals: a mesura que creix la capacitat econòmica dels contribuents, es manté el percentatge que ha d’aportar.
 
● Regressius: a mesura que creix la capacitat econòmica dels contribuents, disminueix el percentatge que ha d’aportar.
 
Al ple vam explicar perquè considerem que el cas de Sant Pere de Ribes és especialment greu, ja que segons considerem l’actual sistema perjudica directament als sectors de població i econòmics més castigats per la crisi.
 
Per detallar el nostre raonament ens centrarem específicament a la taxa d'escombraries dirigida a establiments comercials. El motiu és perquè aquesta és una de les poques taxes, i potser la més important en nivells de recaptació, on en l'àmbit d'ordenances municipals els Ajuntaments tenen més capacitat de maniobra per treballar sense confrontar-se amb la legalitat i les competències estatals.
 
Una dada clau per ficar-nos en context: a Sant Pere de Ribes existeix un dèficit de recaptació aproximat de 350.000 € anuals a la taxa d’escombraries. Així ho denunciava un estudi de març del 2015 de la Diputació de Barcelona per a la valoració de les taxes corresponents als serveis de recollida de residus domiciliaris i comercials a Sant Pere de Ribes i que indicava “les necessitats de finançament dels serveis ascendeixen a 2.405.517,00 € i la capacitat de recaptació actual de la taxa és d’1.950.490,63 €”.
 
Què significa això? Bé que és normal que un servei públic municipal sigui deficitari, sobretot quan aquest es tracta d'un servei bàsic, però en cap cas quan aquest té una taxa específica per cobrir el servei. Que la recaptació sigui deficitària significa per tant que el no es cobreix amb la taxa especifica es recull d'altres impostos pagats per la ciutadania (principalment l'IBI) i sense tenir en compte cap tipus de criteri de renta ni patrimonial.
 
Cal mencionar a més, com a element fonamental d'anàlisi, el nostre deficient sistema de gestió de residus provinent de la mancomunitat. Una altra dada esclaridora: els i les habitants del Garraf som els que més residus generem a l'any de Catalunya amb 584,40 quilos per habitant (per cert, l'Ajuntament no actualitza la dada de recollida de residus concreta del municipi al web des del 2013 quan abans, pel contrari, s'actualitzava anualment). Aleshores, amb aquests elements sobre la taula, quina és la nostra crítica concreta? 
 
Doncs que són les famílies i els comerços petits i mitjans els que assumeixen la principal pressió d’aquesta taxa sense valorar les capacitat econòmiques, ja que les nostres taxes municipals són regressives. Per poder visualitzar-ho gràficament de forma senzilla, hem comparat les taxes municipals amb les d’un altre municipi de població similar i també de la Vegueria del Penedès, i que també té alcaldia del PSC, El Vendrell:
 
D’aquesta comparació podem extraure diferents observacions:
 
A Sant Pere de Ribes un petit local comercial o oficina:
 
● Si té menys de 60m² paga 3,04 € per m², és a dir, 182,69 €. En canvi els locals comercials o oficines grans a Sant Pere de Ribes:
 
● Si té més de 1.400m² paga 1,654 € per m², és a dir, 2.316,54 €. És a dir, la taxa és regressiva, paga més qui menys capacitat té. A diferència, a El Vendrell un petit local comercial o oficina:
 
● Si té menys de 50m² paga 2,38 € per m², és a dir, 119,00 €. En canvi els locals comercials o oficines grans a El Vendrell:
 
● Si té entre 1.501m²  i 1.750m² paga 5,1 € per m², és a dir, 5.950,00 €.
 
● Si té entre 1.751m² i  2.000m² paga  6,84 € per m², és a dir, 8.925,00 €.
 
És a dir, és progressiva, paga més qui més té.
 
La taxa d'escombraries no es pot aplicar directament segons el nivell de residus generat perquè no es fa un càlcul quantitatiu a l'origen, això fa que hagis d'aplicar altres criteris com el tipus d'activitat i el de superfície. Hi ha models d'epígrafs molt més complets que divideixen amb més concreció l'activitat comercial, és a dir que, hi ha models de taxes bàsiques que et separen entre locals d'alimentació i de restauració i d'altres més elaborats que busquen filar prim, i et concreten que una floristeria no ha de pagar el mateix que una oficina perquè hauria de generar més residus i que tampoc és el mateix un restaurant que un bar amb entrepans freds. La taxa d'escombraries, com dèiem, a més a ser de les poques taxes que pot modificar l'Ajuntament amb versatilitat, et permet actuar en la recerca d'objectius més socials.
 
Aquest objectiu el veiem clarament en el següent exemple, toca ara desvelar la taxa que s’aplica a Sant Pere de Ribes als bancs.
 
A Sant Pere de Ribes no importa la superfície, totes les entitats financeres paguen exactament el mateix: 345,34 €.
 
En canvi, al mateix municipi que fèiem servir d''exemple, El Vendrell, divideix en les diferents quotes per a entitats financeres:
 
● Menys de 50m²  paguen 11,9 € per m², és a dir, 595,00 €.
 
● Entre 51m² i 100m² paguen 14,2 € per m², és a dir, 1.428,00 €.
 
● Entre 101m² i 150m² paguen 19,0 € per m², és a dir, 2.856,00 €. 
 
● Entre 151m² i 200m² paguen 23,8 € per m², és a dir, 4.760,00 €.
 
La comparació és, sense dubte, vergonyosa. Cada any al nostre municipi hi ha 350mil € de dèficit que hem de reubicar dels impostos dels veïns i que suposadament haurien d'anar destinats a altres serveis. En canvi, hi ha grans sucursals que pràcticament no aporten a les arques municipals i que a més surten guanyant clarament amb l'actual sistema.
 
És per això que considerem que cal capgirar no sols el model de gestió de residus per un de més sostenible i eficaç, sinó també el de les taxes i impostos al nostre municipi i per això, des de Fem Poble, continuarem reivindicant un sistema progressiu i de justícia social.
 
Alejandro Conde
Regidor de Fem Poble

L'opinió de Fem Poble

Fem Poble

Fem Poble

Plataforma ciutadana oberta, horitzontal, plural i reivindicativa

Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No