Urbanisme

Nous estatuts al consorci de l’Eixample Nord

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Dies enrere apareixia en aquesta secció un escrit dels Sr. Marsé i Sra. Zimmerman a on es parla del consorci de l’Eixample Nord i també de les meves responsabilitats en aquest ens. Permeteu-me retrocedir al juny de 2015 per entendre a fons la qüestió: quan el nou govern pren possessió, aquest consorci estava bloquejat des de feia més d’un any, després que el representant de la CUP va vetar l’acord de donar conformitat a la tramitació per part de l’Ajuntament de la modificació del planejament urbanístic, totalment necessària per eliminar el gran sector i crear-ne tres sectors diferenciats i adequats a les necessitats de la ciutat i dels nous moments econòmics. Amb aquell veto també es posava en perill la continuïtat dels convenis que permeten protegir la Platja Llarga, espai que continua sent urbà i amb llicències paralitzades, recordem que en cas contrari l’Ajuntament, i tota la ciutat, hauria de fer front a indemnitzacions per valor de 70 milions d’euros.  El primer objectiu del govern va ser actuar amb determinació, desbloquejar el consorci i donar compliment als convenis que tenim signats, per salvaguardar els interessos de la ciutat.

Per superar el bloqueig calia fer front a una renovació dels seus estatuts, obligada també pels canvis legislatius. Una de les peculiaritats vigents en el seu funcionament, és que tots els acords que es prenen al seu màxim òrgan, el consell general, cal fer-les per unanimitat.  Això respon a una lògica de funcionament entre Incasòl (Institut Català del Sòl) i Ajuntament, quan aquest actuava en representació de la institució i no dels grups municipals en el període 2007 – 2011 (com també passa a altres organismes i espais a on qui té representació és la institució i no tots els grups). Durant el mandat 2011-2015 es va acordar que els representants municipals al consorci (5), fossin formats per regidors de tots els grups municipals, en aquell moment coincidint amb 5 grups, això va motivar que en la mencionada votació de 2014 el representant de la CUP exercís el seu veto, sense haver avisat a la resta de representants i llençant a la paperera 4 anys de treballs i diversos debats a on assistia el mateix representant sense expressar mai que votaria en contra, mostrant una manca de lleialtat absoluta a la institució. A data d’avui ningú ha assumit les responsabilitats d’aquell bloqueig, que entre altres efectes està retardant la promoció del nou clúster de la dependència allà previst, que se’ls ha explicat però mai han volgut escoltar, i del qual el sòl pel nou hospital comarcal i el sòl per activitat econòmica en són peces essencials, amb pèrdua d’oportunitats i costos socials i econòmics evidents per  tots els vilanovins i vilanovines. El mateix dia del bloqueig, recordem, s’iniciava una campanya en contra del planejament amb dades que es manipulen sense cap rubor i de difamacions contra aquells que defensem repensar i planificar de forma diferent aquest sector de 105 hectàrees que ja està planificat.

Amb el nou consistori, l’any 2015 format per 7 grups, es va acordar que es modifiquessin els estatuts per tal que els membres de la part de l’Ajuntament ho fossin en proporció amb la representació del Ple que hi hagués cada mandat. Aquest acord polític implicava votar a favor de la modificació del estatuts al consell general del Consorci, anunciant la CUP que el seu representant vetaria també aquesta modificació, d’aquí la necessitat de nomenar representants que assumissin el mandat majoritari del Ple. Parlar d’abús de poder és exagerat i fals, quan una sola persona ha vetat i bloquejat les propostes d’una majoria de representants, a no ser que es consideri que un veto d’una sola persona no és un abús de poder.

A la vista que el procediment de modificació no és immediat i donant resposta a les demandes, s’ha convidat a totes les sessions del consorci a regidors/es que així ho desitgin, per la voluntat màxima de transparència en tota la presa de decisions. De l’escrit dels dos regidors es vol intentar llançar el missatge que no hi ha debat en l’aprovació dels temes; res més lluny, la pràctica del consorci fa que en el si de la comissió executiva es faci un seguiment acurat i un treball previ entre els dos ens, justament per arribar als consells generals amb els temes consensuats, allò que precisament no volen.

Els nous estatuts, tot i les falsedats que s’han dit,  permetran adoptar els acords de forma més democràtica i justa: els grups municipals tindran el seu pes d’acord amb la representació que ens ha dotat la ciutadania, cap grup podrà imposar el seu criteri sobre un altre, i finalment, tots els acords caldrà prendre’ls per una majoria qualificada, el 75%, això vol dir que Incasòl i el govern actual no poden aprovar cap decisió si no és amb el suport d’alguns grups municipals més, eliminant el veto que han exercit fins ara. Això és el que realment els molesta, la possibilitat de continuar posant entrebancs i dificultats com vénen fent des de fa 2 anys. Cap proposta constructiva, cap voluntat de debat, res de posar sobre la taula la ciutat que volem, el model urbanístic, que cal fer-lo entre tots i no només pel desig de pocs. Incapaços de deixar els apriorismes i pensar més en el seu rèdit electoral, per què es dediquen a repetir tant una cosa que no és certa?

Potser és la manca de credibilitat d’aquells que durant 10 anys porten anunciant que entraven màquines al 2007, al 2010, al 2015..... Un exemple més d’aquesta voluntat de donar informació manipulada és afirmar en aquell article que sóc president del consorci, quan ho és actualment el director de l’Incasòl i que va presidir el consell general al que es refereixen. Això m’arriba a reflexionar de si realment vam estar a la mateixa reunió. Davant de tanta grisor i discursos tant derrotistes a la ciutat, continuarem proposant debat, idees i diàleg sobre l’Eixample Nord i la planificació racional i sostenible de la ciutat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local