Participació ciutadana

Avancem en la participació ciutadana

Lluís Navarrete. Eix

Lluís Navarrete. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’anomenada “nova política”, porta emparellat a que el ciutadà participi cada vegada més activament d’aquelles decisions que poden afectar al seu entorn. S’han acabat les èpoques, en que es votava cada 4 anys i la gestió municipal quedava en mans dels polítics “professionals”.

En la nostra comarca, durant aquesta legislatura hem començat a veure petites passes en aquest sentit, tot i que encara, en la meva opinió, els resultats aconseguits no són per estar gaire satisfets.

Per una banda, ho hem vist per exemple, en el Vendrell en el projecte del Botafoc molt lligat a l’Edusi, que només quan la baixa valoració donada al projecte per manca de participació ciutadana directa, es la raó per la qual es van activar certes accions per tal d’incorporar-la.

Per un altre, a partir del 2016 alguns ajuntaments en la redacció dels pressupostos municipals, ja van incloure partides de Pressupostos Participatius. Tot i que l’idea podem considerar-la com molt bona, la forma en la que la majoria d’ells es va implementar demostra que encara queda molt de recorregut per arribar a un veritable empoderament ciutadà.

L’entrada en vigor de la llei 39/2015 a finals del 2016, ha fet un pas mes en incorporar noves fórmules a la participació ciutadana. Per exemple, incorporar l’opinió de la ciutadania en el procés de creació i desenvolupament d’ordenances i reglaments.

Això pot permetre escoltar la veu de la ciutadania, abans inclús de l’elaboració de les ordenances fiscals, tot una declaració d’intencions que podrien marcar les futures polítiques a nivell municipal.

Un exemple pioner i a on ens podem emmirallar és l’Ajuntament de Sabadell, a on a primers d’aquest 2017, ja es va obrir un termini perquè qualsevol ciutadà pugues presentar les seves propostes a les ordenances fiscals del 2018.

Podem dir, que aquesta llei tanca el cercle en el cicle pressupostari, un ciutadà ja podrà opinar sobre les ordenances fiscals (o sigui com hauria de ser per ell, el nivell impositiu municipal), podrà aportar idees en que gastar part dels pressupostos, o participar en decisions sobre determinades inversions. El ciutadà és ara sí, el veritable protagonista en les decisions fonamentals de política municipal.

La funció de les Administracions Públiques, és facilitar al màxim aquest protagonisme, posant a disposició de tots els ciutadans, aquelles eines per tal que el procediment sigui el màxim de transparent, fàcil i clarificador.

Crec que a la majoria dels municipis de la comarca, podríem dir que es troben en un estadi molt inicial de tot plegat, amb molt feina per endavant per tal de poder desenvolupar tots aquests procediments. Es feina de tots els representants municipals, estar a l’alçada per tal d’aconseguir que aquest empoderament ciutadà sigui una veritable realitat, i no quedi només en les falses promeses ja habituals de la vella política.

Lluís Navarretecandidat número 13 d’ERC per la demarcació de Tarragona

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local