Retallades

Demanem a l'Ajuntament que reclami a la Generalitat el deute que té amb les llars d'infants

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 2011 es van emprendre unes dures retallades en els pressupostos de la Generalitat de Catalunya que també van afectar el finançament de les escoles bressol. Segons un acord signat anys abans, el cost de les escoles bressol públiques, majoritàriament de titularitat municipal, es repartiria a parts iguals entre Generalitat, ajuntaments i famílies, la qual cosa es traduïa que cada part pagava uns 1.800 euros per plaça anualment. Aquest model es va trencar i la Generalitat va retallar de manera retroactiva la seva aportació a 1.600 euros per al curs 2010-2011 i a 1.300 euros per al següent. Posteriorment l’import es va fixar en 875 euros; però al 2014 va anar més enllà, i la Generalitat va decidir que no seria la que assumiria el rebut, va reduir a zero la seva aportació i va endossar el pagament a les diputacions.

És a dir, va carregar a l'esquena dels ajuntaments i en la dels pares/mares la retallada en polítiques socials i enlloc de traspassar els diners compromesos als ajuntaments catalans per ajudar-los a finançar l'educació d'entre zero i tres anys, la Generalitat va derivar aquests diners a les escoles concertades.

Al 2015, un grup d’ajuntaments van decidir reclamar 11,2 milions (que corresponien a 875 euros per plaça i any) a la Generalitat per l’impagament de les subvencions de les escoles bressol. Abans d’acabar l’any 2015, van decidir arribar als tribunals per reclamar la diferència fins als 1.300 euros. Cinc municipis (Cornellà, l’Hospitalet, Sant Joan Despí,  Esplugues i Sabadell) van presentar demandes, mentre que 26 ajuntaments més (la majoria municipis petits i mitjans) van tramitar un contenciós de manera conjunta. En menys d’una setmana s’han donat a conèixer les sentències favorables de Cornellà, l’Hospitalet, Sant Joan Despí i Esplugues de Llobregat; i s’espera que en breu es conegui la resta. Altres ajuntaments com el de Barcelona, també estan preparant les seves demandes per fer-les efectives en breu.

Les sentencies confirmen la "Responsabilitat  financera" d'Ensenyament sobre les llars d'infants que va quedar desatesa amb les retallades, i cita la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), que estableix que l'Administració autonòmica  "ha de subvencionar la creació, consolidació i manteniment de les places per a nens de zero a tres anys a les escoles bressol de titularitat municipal ".

Malauradament, avui en dia només està oberta una deles dues llars públiques que teníem a Cubelles, però aquesta realitat no treu que l´Ajuntament no pugui caminar en aquest sentit; i reclamar i exigir el pagament del que justament li correspon.

Per aquest motius Guanyem Cubelles hem registrat una moció per a que l'Ajuntament de la nostra vila faci els passos necessaris per reclamar el deute que té la Generalitat amb les “llars” d´infants de Cubelles. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local