Centre Cívic

Un any després de les 900 firmes recollides a l’Espirall

Un any després de les 900 firmes recollides a l’Espirall. Gent del Barri

Un any després de les 900 firmes recollides a l’Espirall. Gent del Barri

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest juliol fa un any entregàvem a l’Ajuntament de Vilafranca les més de 900 firmes recollides al barri de l’Espirall per demanar la recuperació del projecte social de la Llei de Barris.

Aquesta va ser la manera que un grup de veïns i veïnes vam trobar per expressar la frustració que sentiem després de saber que l’Ajuntament no construiria un Centre Cívic al nostre barri i que, per tant, tots els projectes i il.lusions que hi anaven lligats i que portàvem més de 10 anys esperant, quedavan abandonats.

El nostre barri té una personalitat pròpia i única. A l’Espirall hi ha ambient de barri: un comerç ric i variat, places plenes de vida, canalla jugant al carrer a totes hores, veïns de tota la vida que són com una família i nouvinguts que busquen espais on teixir relacions.

Quan la Llei de Barris va començar, disposàvem encara de la pista de futbol dels blocs de l’Espirall 58, de la pista de bàsquet de la plaça Fèlix Mestres i del mercat de la Pelegrina. Aquests espais feien de punt de trobada i permetien l’intercanvi generacional i el joc a l’aire lliure. La remodelació arquitectónica freda i no participativa va reformar aquests espais i va acabar amb aquestes dinàmiques sense proporcionar-ne de nous on aquest intercanvi fos possible.

El Centre Cívic que ens havien promès era l’espai que havia de fer possible tot això: un equipament que fes de punt de trobada entre joves i grans; amb espais per tallers, xerrades o cursos; amb sales d’estudi pels estudiants que a casa no disposen de l’espai adequat, sales per a entitats, i molt més. Era un espai que permetia crear comunitat. Les comissions participatives de fa 10 anys també demanaven espais per fer esport, un esplai pels infants, educadors de carrer i molt més.

Tot i així, a l’Espirall tenim equipaments municipals: dues escoles amb uns patis magnífics pensats i equipats per al joc infantil, dues biblioteques escolars i els locals de La placa Doctor Bonet. A les escoles, fora de l’horari lectiu, només hi tenen accés els infants que es poden pagar una activitat extrescolar. Les biblioteques no són d’accés obert al barri. I els espais municipals de la Plaça Doctor Bonet, lluny de ser gestionats com un equipament municipal obert al barri, están cedits a l'AVV i altres entitats que en fan un ús particular, en lloc de posar-hi  un responsable municipal que coordini i dinamitzi els espais.

Les 900 firmes entregades fa un any eren la veu d’aquest barri que se sent desatès i ignorat. No només no tenim Centre Cívic, sinó que no hi ha cap programa a partir del qual es pugui treballar per atendre les necessitats especifiques del barri. Nesessitem espais comuns de trobada, espais de joc infantil, d’esport per a grans i petits, un skatepark en condicions, una sala d’estudi, educadors de carrers, programes d’alfabetització i de trobada per a les parelles lingüístiques, espais més oberts i lluminosos per a la gent gran, i tantes coses més que fa anys i anys que demanem, que van quedar recollides fa una década quan els veïns ens vam implicar en la Llei de Barris i que fa una dècada que l’Ajuntament ignora.

Però no ens rendim!Des de  l’Associació Gent del Barri de l’Espirall  seguirem treballanti ens oferim com un interlocutor més perquè el barri sigui un espai de participació i convivència.


 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local