Eleccions municipals

Esquerra Republicana fixa com a objectiu que Vilafranca produeixi energia renovable per donar servei a tots els equipaments municipals

Esquerra Republicana fixa com a objectiu que Vilafranca produeixi energia renovable per donar servei a tots els equipaments municipals. ERC

Esquerra Republicana fixa com a objectiu que Vilafranca produeixi energia renovable per donar servei a tots els equipaments municipals. ERC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Esquerra Republicana ha iniciat les Trobades per la Vilafranca republicana, unes trobades per reflexionar sobre els reptes més importants que ha de fer front la ciutat en els propers anys. En aquest sentit els republicans destaquen, avançar cap a la sobirania energètica i canviar el model de recollida selectiva dels residus, dos àmbits que esdevenen les línies centrals en la proposta dels republicans.

La trobada republicana va comptar amb la participació del biòleg i professor universitari Humbert Salvadó, amb l’arquitecte Pau Batlle, amb l’expert en desenvolupament econòmic Jordi Cuyàs, amb la biòloga Montse Espinosa i la candidata republicana a l’alcaldia Mònica Hill.


Objectiu: sobirania energètica

“Hem de tenir una energia descentralitzada, democràtica i desconnectada de les grans empreses”. Les tres “D” les va exposar Jordi Cuyàs que va defensar que Vilafranca sigui un referent en l’autoconsum energètic i en la generació d’energia i electricitat renovable. Per Cuyàs cal una acció determinant per lluitar contra el canvi climàtic i va posar l’exemple de les mobilitzacions juvenils arreu d’Europa per fer-hi front. “Vilafranca ha de convertir-se en un referent en aquestes polítiques perquè ens hi juguem el nostre futur”, va assegurar. Cuyàs va apostar perquè l’Ajuntament generi la suficient energia per cobrir tots els equipaments de Vilafranca, per exemple reforçant el projecte de Vinyes per Calor, i ho expandeixi arreu de la comarca creant sinergies amb altres ajuntaments, així com que lideri un impuls perquè la ciutadania participi en l’autoconsum energètic i produeixi la seva pròpia energia. En aquest sentit, ERC planteja un Pla de sobirania energètica dels edificis i serveis municipals.

Per Cuyàs l’aposta per aquest model energètic democràtic, descentralitzat i desconnectat de les grans empreses té un triple objectiu. Per una banda, acabar amb els oligopolis energètics que fan que a l’Estat es pagui una de les factures més cares d’Europa; lluitar contra el canvi climàtic i per últim és un pas necessari per enfortir Catalunya per aconseguir la República, ja que és imprescindible comptar amb la màxima sobirania energètica. En aquest sentit va exposar que si els 948 municipis del país produïssin cadascun 3 megawatts de potència, equivaldria a tota l’energia nuclear produïda a Catalunya, fet que permetria deixar de dependre d’aquesta energia.

 

Vilafranca ha de liderar

Pau Batlle va fer una defensa del lideratge que ha de dur a terme Vilafranca amb la comarca i el Penedès per posar en marxa un canvi de model. Batlle va considerar que el Penedès té a sobre una pressió molt forta en relació a les infraestructures, unes infraestructures moltes de les quals no deixen cap benefici al territori, com el 4t Cinturó. Batlle va exposar el perill que models de fora del territori s’acabin consolidant, com ara el sector de la logística, fet que provocaria un desequilibri. En canvi va apostar per fer un ús intel·ligent de l’agricultura com a àmbit per desenvolupar i consolidar un model propi de desenvolupament econòmic i que fos respectuós i lligués amb l’entorn natural penedesenc.


Salvar les rieres de Vilafranca

Humbert Salvadó, per la seva banda, va defensar que cal una acció coordinada per millorar la qualitat de les rieres que passen per Vilafranca. Una de les accions és descentralitzar i ampliar la depuradora de Vilafranca per fer possible que el cabal ecològic es conservi a tota la conca del riu i que l’aigua que es retorni sigui de més bona qualitat, aquest fet ajudaria a preservar els espais fluvials conservant més i millor la flora i fauna a l’entorn de les rieres, milloraria la qualitat de l’aigua i ajudaria a fer front a l’estat crític del pantà de Foix.


Una mobilitat sostenible

Des d’ERC es marca com un dels objectius de la propera legislatura poder pacificar més el trànsit a la vila, així com la potenciació dels carrils bici. En aquest sentit Montse Espinosa va apuntar que cal una xarxa real, efectiva i unida de carrils bici que uneixin els diferents equipaments, serveis i barris de la vila. I també que uneixi la ciutat amb els polígons industrials i amb els pobles que hi ha al voltant de la vila. “La connectivitat és l’element que ha de fer possible que l’ús de la bicicleta sigui una realitat, cal adaptar la mobilitat a aquest objectiu, sinó només seguirem posant pedaços”, va assegurar.


Canvi en el model de recollida de residus

Un dels àmbits que ERC ha desenvolupat els últims anys ha estat la determinació perquè Vilafranca s’incorpori a les ciutats referents en la recollida selectiva porta a porta. En aquest sentit Mònica Hill va defensar aquest model, ja que social i mediambientalment és més correcte que l’actual i permetria ser més just en quan a fiscalitat. En aquest àmbit Hill va apostar per implantar el pagament per generació de residus per als comerços, fent la recollida selectiva porta a porta per a totes les fraccions dels residus, fet que faria més justa la taxa per a tothom, ja que cada establiment pagaria per la generació de residus que fa.

Hill va tancar la Trobada per la Vilafranca republicana assumint les propostes que s’havien plantejat, així com mostrant la determinació d’exercir el lideratge que ha de fer Vilafranca cap a la sobirania energètica i cap a una ciutat més verda i sostenible.

La propera Trobada republicana serà el proper dimecres 13 de febrer a les 19h al vestíbul del Teatre Cal Bolet i es reflexionarà sobre cultura.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local